Ce este valoarea totală blocată (TVL) în DeFi?

Când valoarea totală blocată în protocoalele DeFi crește, odată cu aceasta vine și o creștere a lichidității, a popularității și a gradului de utilizare

AdobeStock

În afară de capitalizarea de piață, volumul de tranzacționare, oferta totală și oferta circulantă, valoarea totală blocată (TVL) este un indicator cripto care este popular printre investitorii DeFi, pentru a evalua valoarea totală a activelor depozitate în toate protocoalele DeFi.

Activele DeFi includ recompense și dobânzi de la servicii tipice, cum ar fi împrumuturi, staking și fonduri de lichiditate, furnizate sub formă de contracte inteligente. De exemplu, TVL în staking este o măsură deosebit de utilă pentru investitorii care doresc să susțină platformele DeFi cu cele mai mari randamente. Indicatorul reprezintă valoarea totală blocată în protocoalele de staking și reprezintă valoarea activelor depuse de furnizorii de lichidități.

În 2022, TVL a atins aproape 2 miliarde de dolari la nivel global, în creștere de la 400 de milioane de dolari în ultimii doi ani. Odată cu creșterea popularității și a valorii DeFi în spațiul cripto, TVL a devenit o măsură esențială pentru investitorii care doresc să evalueze dacă întregul ecosistem sau un singur protocol este sănătos și în care merită să investească. În timp ce TVL este definit pur și simplu ca valoarea totală a criptomonedelor blocate într-un contract inteligent, există condiții de bază care pot afecta valoarea proiectelor DeFi.

Valoarea totală blocată (TVL) în protocoalele DeFi
Valoarea totală blocată (TVL) în protocoalele DeFi | DeFi Llama

Diverse elemente coincid asupra valorii TVL, altele decât depozitele, retragerile și suma pe care o deține de fapt un protocol. TVL se modifică, de asemenea, odată cu valoarea monedei fiat sau a tokenului nativ. Depozitele unor protocoale pot fi denominate în simbolul nativ al proiectului, astfel încât TVL-ul său variază în funcție de valoarea sa. Dacă un anumit token crește în valoare, la fel crește și TVL-ul protocolului.

De ce este important TVL în DeFi?

Când valoarea totală blocată în protocoalele DeFi crește, odată cu aceasta vine și o creștere a lichidității, a popularității și a gradului de utilizare. Acești factori contribuie la succesul proiectului. TVL mai mare înseamnă că mai multe fonduri sunt blocate în protocoalele DeFi, iar participanții se bucură de câștiguri și beneficii mai substanțiale. TVL mai scăzut înseamnă disponibilitate mai mică a fondurilor, rezultând randamente mai mici.

Cota de piață a protocoalelor DeFi poate fi determinată cu ușurință prin intermediul platformelor firmelor de analiză precum DeFi Pulse și DeFi Llama, care oferă date despre cantitatea de active cripto blocate în contractele inteligente.

Participanții DeFi care urmăresc TVL pe DeFi Pulse trebuie să știe că platforma monitorizează mișcarea contractului inteligent a protocolului pe blockchain-ul Ethereum doar prin retragerea soldului total al tokenurilor Ether (ETH) și ERC-20. DefiLlama, pe de altă parte, calculează TVL extragând soldul total al tuturor protocoalelor DeFi combinate sau al fiecărei platforme în mod separat.

Uneori ar putea fi dificil să se evalueze dacă valoarea totală blocată a protocolului DeFi este suficient de mare, deoarece întregul ecosistem DeFi este tânăr și în evoluție. Cu toate acestea, experții de piață sunt de acord că protocoalele DeFi auditate, care încep de la 1 miliard de dolari în valoarea totală blocată, pot fi tratate ca opțiuni de utilizare mai sigure.

Cum este calculat TVL? 

Valoarea totală blocată în DeFi poate fi calculată luând în considerare trei factori principali: oferta, oferta maximă și prețul curent. TVL include toate tokenurile depuse în toate funcțiile oferite de protocolul DeFi, inclusiv staking, împrumut și pool-uri de lichiditate.

Să presupunem că un utilizator depune criptomonede în valoare de 1.000 de dolari într-un pool pentru a valida tranzacțiile și a primi recompense pentru conectarea portofelului la o platformă DeFi din blockchain-ul său nativ. Mai simplu, utilizatorilor pune la staking.

Apoi împrumută o sumă suplimentară de 1.000 de dolari în cripto ca dobândă pe aceeași platformă și depune monede în valoare de 1.000 de dolari în pool. Acest lucru va oferi lichiditate de tranzacționare pentru schimburile între altcoins necunoscute și îi va permite să câștige comisioane de tranzacționare.

Acum, să presupunem că aceasta este singura activitate pe care o primește platforma DeFi. Atunci TVL-ul său ar fi de 3.000 de dolari.

Care criptomonedă are cel mai mare TVL?

La începutul anului 2020, valoarea totală blocată combinată pe toate platformele DeFi era de aproximativ 630 de milioane de dolari, potrivit DefiLlama. În primul trimestru al anului 2022, a ajuns deja la peste 172 de miliarde de dolari.

MakerDAO este criptomoneda cu cea mai mare valoarea blocată, cu o cotă de piață de 11%, urmată de Curve.

MakerDAO

MakerDAO este o organizație DAO creată pe rețeaua Ethereum. Deoarece criptomonedele sunt foarte volatile, MakerDAO utilizează o monedă stabilă cunoscută sub numele de Dai pentru a determina ratele de împrumut și sumele rambursabile. 

Valoarea totală blocată pe MakerDAO| Defi Llama

Protocolul Maker a fost creat pentru a debloca posibilitățile DeFi și pentru a oferi utilizatorilor și dezvoltatorilor săi instrumente financiare inovatoare. Prin urmare, Protocolul Maker, împreună cu moneda stabilă Dai, formează o infrastructură de bază vitală pentru numeroase alte protocoale din finanțarea descentralizată.

Maker este un veteran printre primele 10 proiecte DeFi. Protocolul a fost lansat în decembrie 2017 și a ajuns la 1 miliard de dolari în TVL până la jumătatea anului 2018, înainte ca majoritatea actualilor top 10 concurenți ai săi să existe.

AAVE

Valoarea totală blocată pe AAVE| DeFi Llama

Aave este un sistem descentralizat de contracte inteligente care rulează pe blockchain-ul Ethereum. Permite utilizatorilor să creeze piețe monetare și să câștige dobândă prin creditarea și împrumutarea criptomonedelor într-un mod sigur.

Cel mai semnificativ aspect integral al sistemului Aave este protocolul său de lichiditate open-source lansat la 8 ianuarie 2020. Acesta a fost creat cu scopul de a debloca capital din contractele inteligente, de a îmbunătăți fluxul de capital în ecosistemul DeFi și de a împuternici comunitatea să facă deciziilor. Caracteristicile cheie ale Protocolului Aave 2.0 sunt împrumuturile flash, aTokens, delegarea creditelor, depozitele cu rată fixă, schimbarea ratei și guvernarea Aave.

Cea mai mare rețea DeFi după TVL

Pentru a oferi o anumită perspectivă, rețeaua Ethereum DeFi include puțin sub 500 de protocoale. Are un TVL de aproximativ 73 miliarde dolari, cu 64% din cota de piata, comparativ cu BNB Smart Chain, care este a doua cea mai mare rețea, TVL cu o valoare de 8,74 miliarde dolari la 7,7% din cota de piata.

Valoarea totală blocată în toate lanțurile indică în mod clar că Ethereum este rețeaua cu cel mai mare TVL. În esență, TVL este un indicator excelent pentru zona DeFi a criptomonedelor și probabil cel mai utilizat pentru a evalua starea de sănătate și creșterea pieței. În timp ce creșterea TVL este de bun augur pentru piață, fiabilitatea sa trebuie privită cu prudență, deoarece este aproape imposibil să se interpreteze cu acuratețe indicatorul.

Dezavantajele indicatorului TVL

Majoritatea aplicațiilor financiare descentralizate sunt construite pe blockchain-ul Ethereum. Ca rezultat, peste 59% din toate TVL-urile din DeFi sunt conectate la rețeaua Ethereum la momentul scrierii acestui articol.

Valoarea totală blocată pe rețeaua Ethereum | DeFi Llama

Cu toate acestea, creșterea dApps-urilor TVL DeFi în Ethereum nu înseamnă neapărat că numărul de dApps sau implicarea utilizatorilor este în creștere. După cum sa menționat deja, dimensiunea TVL-ului se corelează cu prețul protocolului. În consecință, atunci când prețul ETH crește, crește și valoarea totală blocată pe blockchain-ul de bază.

În plus, dimensiunea TVL ar putea fi stimulată artificial prin dubla numărare a aceluiași capital. Acest lucru se întâmplă atunci când utilizatorii își depun criptomoneda în dApp-1, care le oferă propriul token sintetic. Utilizatorii depun apoi aceste active sintetice într-un alt protocol sau dApp-2. Ambele depozite vor fi calculate în TVL. Cu toate acestea, doar primul depozit cripto ar fi din capitalul real de aici. 

Un alt motiv pentru care valoarea totală blocată ar trebui considerată ca un grăunte de sare este prezența balenelor. Investitorii mari de capital, cum ar fi fondurile speculative, entitățile care dețin cantități mari de cripto, sau chiar dezvoltatorii de proiecte înșiși, sunt capabili să falsifice tranzacții mari, crescând astfel artificial TVL-ul unui proiect.

În cele din urmă, DeFi rămâne o piață în evoluție, care operează într-un mediu nereglementat. Acest lucru a dus la o mulțime de activități în lanț concentrate pe speculații și câștiguri pe termen scurt. Utilizatorii care își blochează criptomoneda pentru a genera venituri pasive o pot retrage după o perioadă de timp, ceea ce duce la o scădere a valorii totale blocate.

 

Exit mobile version