Ce sunt monedele de confidențialitate?

Acest ghid va aborda întrebări legate de monedele de confidențialitate, care sunt cele mai populare monede de confidențialitate, precum și despre modul în care acestea funcționează

Ce sunt monedele de confidențialitate?

Monedele de confidențialitate sunt criptomonede care mențin anonimatul, mascând fluxul de bani în rețeaua lor. Acestea fac dificilă determinarea participanților la o tranzacție – util dacă nu dorești ca cineva să știe activitățile tale financiare.

Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a interzis clienților americani să folosească Tornado Cash, un protocol mixer descentralizat care permite tranzacții private pe Ethereum, ridicând întrebări cu privire la protocoalele și monedele de confidențialitate.

Acest ghid va aborda întrebări legate de monedele de confidențialitate, care sunt cele mai populare monede de confidențialitate, cazuri de utilizare, precum și despre modul în care acestea funcționează.

Ce sunt monedele de confidențialitate?

Uneori, utilizatorii de criptomonede își doresc calitățile pe care le găsesc de obicei într-o monedă fiat, precum leul românesc. De exemplu, tranzacțiile în numerar sunt greu de urmărit, chiar dacă se știe numărul de serie al fiecărei bancnote folosite. În situațiile în care acest anonimat este de dorit sau chiar necesar, poți obține un efect similar utilizând o monedă de confidențialitate.

Diferite monede de confidențialitate funcționează în moduri diferite, dar scopul final este același: toate sunt concepute pentru a ascunde detalii precum adresele și sumele tranzacționate, făcând dificilă, dacă nu imposibilă, depistarea părților implicate într-o tranzacție.

Unele monede de confidențialitate creează o nouă adresă de unică folosință pentru fiecare tranzacție, numită „adresă ascunsă”, astfel încât să nu existe o modalitate aparentă de a lega mai multe tranzacții la o singură adresă.

O altă tehnică, numită zk-SNARK (Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge), folosește criptografia avansată pentru a cripta informațiile de identificare. 

Unele monede folosesc semnături inel (ring signatures), inclusiv Monero. Acestea leagă mai multe adrese de utilizatori împreună pentru a semna tranzacțiile în mod anonim, fără a dezvălui adresa care a semnat în cele din urmă tranzacții.

Între timp, Mimblewimble este o abordare simplificată a designului blockchain care păstrează o istorie mai compactă decât blockchain-urile tradiționale și nu dezvăluie informații de identificare publicului.

Unele monede folosesc, de asemenea, un proces numit „CoinJoin”, care combină tranzacțiile de la diferiți expeditori și apoi distribuie fondurile către destinatari. CoinJoin poate fi, de asemenea, folosit ca un serviciu de amestecare opțional pentru Bitcoin, ajutând la protejarea tranzacțiilor.

Cele mai populare monede de confidențialitate

Monero – cea mai mare monedă de confidențialitate

Monero este o criptomonedă proof-of-work cu confidențialitatea ca principal punct de vânzare. Adresele și tranzacțiile din portofel sunt ascunse în mod intenționat, permițând oamenilor să folosească moneda în secret.

A fost construită după ce criptomonede precum Bitcoin au fost afectate de controverse după ce s-a descoperit că utilizatorii foloseau moneda pentru a cumpăra bunuri ilegale. Dezvoltatorii Monero au vrut să dezvolte o monedă în care tokenurile să nu poată fi „pătate” de ceea ce au fost folosite în trecut. Această calitate, cunoscută sub numele de fungibilitate, este un punct de vânzare major pentru monedele de confidențialitate.

Caracteristicile principale ale Monero

Confidențialitate totală – toate tranzacțiile sunt ascunse și nu pot fi urmărite.

Fungibil – spre deosebire de Bitcoin, unde fiecare monedă are o istorie deschisă și urmăribilă, Monero nu are semne de identificare – făcându-l fungibil.

Chei multiple: în timp ce majoritatea monedelor folosesc chei publice și private, Monero a adăugat un strat suplimentar de chei pentru a permite rețelei să ascundă cum și când este utilizată moneda.

Rezistent la ASIC – Pool-urile de minerit au ajuns să domine modul în care este produsă o nouă monedă. În cazul lui Monero, a vrut să prevină o astfel de consolidare a puterii făcând rețeaua rezistentă la ASIC. Acest lucru face mai puțin probabil să devină dominată de câțiva mineri cheie.

Ideea este că minerii mai mici pot mina moneda folosind computerele lor obișnuite pe Mac sau Windows.

Scalabil – În timp ce capacitatea Bitcoin de a procesa tranzacții a fost întotdeauna limitată, dezvoltatorii Monero au creat un sistem care permite rețelei să gestioneze mai multe tranzacții atunci când este necesar.

Monero, ca și alte criptomonede, poate fi cumpărat și vândut la exchange-uri. Cu toate acestea, datorită confidențialității sale, a devenit o metodă de finanțare populară pe dark web, unde a fost folosită ca o modalitate de a plăti pentru bunuri și servicii ilegale.

Zcash – moneda de confidențialitate prietenoasă cu reglementările

Zcash este o monedă de confidențialitate pentru efectuarea de plăți digitale anonime. Aceasta utilizează un instrument criptografic pentru a se asigura că tranzacțiile sunt păstrate private.

Zcash este o criptomonedă fungibilă. Aceasta înseamnă că tokenurile sunt exact la fel și nu conțin un istoric al tranzacțiilor. Acest lucru face ca urmărirea plăților să fie mai dificilă. Zcash caută să fie o alternativă mai bună la Monero. Aceasta folosește Proof of Work pentru a verifica tranzacțiile, același mecanism de consens ca Bitcoin. 

De asemenea, are același program de recompense pentru minerit ca Bitcoin. Minerii sunt recompensați cu tokenuri pentru fiecare bloc pe care îl extrag, iar aceste recompense sunt înjumătățite la fiecare patru ani. Minerii păstrează 80% din recompensă, iar restul este împărțit între fondatori, investitori și angajați Zcash.

Caracteristicile principale ale Zcash

Confidențialitate – Protejează datele utilizatorilor prin criptarea informațiilor despre tranzacții folosind „dovezi fără cunoștințe”. Această tehnologie permite verificarea tranzacțiilor fără a fi nevoie de detalii specifice, cum ar fi adresele portofelului sau suma trimisă.

Opțiuni – Utilizatorii pot trimite tranzacții într-o varietate de moduri. Le pot trimite în mod privat, acolo unde nu sunt dezvăluite informații personale sau le pot trimite public, la fel ca trimiterea de plăți Bitcoin sau Ethereum Există, de asemenea, opțiunea ca o parte să-și „protejeze” doar propriile informații personale.

Tipuri de tranzacții în rețeaua Zcash
Tipuri de tranzacții în rețeaua Zcash

Fungibile – tokenurile Zcash sunt fungibile, ceea ce înseamnă că este imposibil să se identifice un singur token. Acest lucru face dificil pentru terți sau autorități să construiască istorii complete ale tranzacțiilor.

Prietenoasă cu reglementările – Tranzacțiile pot fi trimise public în rețea, ceea ce înseamnă că nu intră sub același control de reglementare ca și alte monede de confidențialitate precum Monero. Acest lucru permite exchange-urilor de criptomonede pe deplin conforme să listeze Zcash pe serverele lor.

Zcash a fost puternic influențat de Bitcoin. Este o criptomonedă peer-to-peer, ceea ce înseamnă că este concepută pentru a fi utilizată pentru achizițiile de zi cu zi. Diferitele sale caracteristici de confidențialitate înseamnă că poate fi folosit și pentru a trimite sau a primi tranzacții în mod anonim.

Dash

Dash este o altă criptomonedă Proof-of-Work cunoscută pentru caracteristicile sale de confidențialitate. Cu toate acestea, organizația de gestionare a dezvoltării monedei, Dash Core Group, a precizat în mai multe rânduri că Dash nu este un activ legat de confidențialitate, deși are anumite funcții pentru a spori anonimatul.

Dash a fost construit pe același cod sursă ca Bitcoin. Asta înseamnă că are multe dintre aceleași caracteristici găsite pe criptomoneda originală, dar cu câteva diferențe.

Una dintre schimbările cheie este în tipurile de noduri. În rețeaua Bitcoin toate nodurile sunt egale, în timp ce Dash are noduri speciale numite Masternodes.

Oricine poate deveni un masternode ținând 1.000 Dash în portofel. Aceste noduri pot îndeplini funcții speciale pe care nodurile obișnuite nu le pot și câștiga astfel comisioane de tranzacție mai mari. În plus, nodurile master pot vota îmbunătățirile aduse rețelei.

Caracteristicile principale ale Dash

Anonimitate – Dash permite trimitea de fonduri în mod privat, combinându-le între mai multe alte tranzacții, ceea ce face dificilă identificarea unei anumite tranzacții.

InstantSend – Pentru cei care au nevoie să trimită tranzacții mai rapid, există InstantSend, care permite transferul de monedă între utilizatori în 1,5 secunde.

Guvernare descentralizată – Dash are propriul sistem de guvernanță și finanțare care le permite oamenilor să solicite finanțare pentru propriile proiecte legate de Dash.

Sunt legale monedele de confidențialitate?

Legalitatea monedelor de confidențialitate variază în funcție de țară. În Statele Unite, monedele de confidențialitate rămân legale.

Țări precum Coreea de Sud și Japonia au interzis cu totul tranzacționarea sau deținerea de monede de confidențialitate, invocându-le drept o potențială descarcerare pentru infracțiuni financiare, cum ar fi spălarea banilor sau finanțarea terorismului.

Grupul de acțiune financiară (FATF) a enumerat în mod similar utilizarea monedelor de confidențialitate ca un potențial pericol pentru spălarea banilor prin intermediul activelor virtuale.

Unele exchange-uri de criptomonede au încetat, de asemenea, să ofere monede de confidențialitate ca urmare a îndrumărilor împotriva spălării banilor. În ianuarie 2021, Bittrex, a anunțat că va renunța la Monero și Zcash din ofertele sale. Kraken, unul dintre cele mai mari exchange-uri a eliminat Monero din Regatul Unit în noiembrie 2021, ca urmare a îndrumărilor de la autoritatea de reglementare a piețelor financiare din Marea Britanie.

4 scenarii de utilizare a monedelor de confidențialitate

  1. Călătorești prin părți ale unei țări cu rate moderate până la ridicate ale criminalității. Trebuie să folosești o parte din Bitcoin pentru a plăti ceva. Dacă toți cei cu care tranzacționezi știu exact câți bani ai, este o amenințare pentru siguranța ta.
  2. Ești proprietarul unei afaceri care primește plăți de la furnizori. Acest furnizor va putea vedea câți bani are afacerea ta și, astfel, poate ghici cât de sensibil ești la preț în negocierile viitoare. Ei pot vedea toate celelalte plăți pe care le-ai primit vreodată la acea adresă Bitcoin și, astfel, pot determina cu ce alți furnizori aveți de-a face și cât de mult le-ai plătit. În plus ei pot determina aproximativ câți clienți ai. Acestea sunt informații sensibile din punct de vedere comercial care îți pot afecta poziția de negociere suficient de mult încât să-ți provoace o pierdere financiară relativă.
  3. Ești un cetățean obișnuit care plătește pentru bunuri și servicii online. Știi că companiile încearcă adesea să folosească algoritmi de „discriminare a prețurilor” pentru a încerca să determine cele mai mari prețuri la care îți pot oferi servicii viitoare și ai prefera ca acestea să nu aibă avantajul informațional de a ști cât de mult și unde cheltuiești
  4. Vinzi produse și primești Bitcoin ca metodă de plată. Se pare că persoana care a deținut acel Bitcoin înainte de tine a fost implicată în activitate criminală. Acum ești îngrijorat că ai devenit suspect într-un dosar penal, deoarece fluxul de bani către tine este o chestiune publică. De asemenea, ești îngrijorat de faptul că unii Bitcoin pe care crezi că îi deții vor fi considerați „pătați”, iar alții vor refuza să-i accepte ca plată.
Exit mobile version