Cinci dintre cele mai bune portofele pentru criptomonede în 2022

Poți deține monede digitale și fără a avea un portofel crypto, dar în acest caz activele tale vor fi efectiv în mâinile altcuiva.

Fie că vorbim de portofele electronice sau hardware, acestea sunt esențiale în lucrul cu criptomonedele. Ele permit cumpărarea, păstrarea sigură și vânzarea de monede digitale. Portofelele pot fi stocate pe un computer, pe smartphone sau pot fi găzduite în cloud.

Există multe companii – precum Robinhood, Revolut sau PayPal – care le permit clienților să cumpere criptomonede fără a deține propriile portofele. În aceste cazuri, oamenii au încredere că firmele respective păstrează, securizează și protejează monedele lor digitale în numele lor, al clienților, dar în propriile portofele.

Asta înseamnă că cei care folosesc aceste platforme nu au control total asupra propriilor active cripto, deoarece acestea sunt efectiv „în mâinile” companiilor respective.

De aceea este recomandată folosirea propriului portofel pentru monede digitale. Cei care fac trecerea spre unul trebuie să fie atenți să nu piardă, după ce îl dobândesc, cheia privată asociată cu acesta (echivalentul unei parole foarte puternice) sau chiar portofelul, dacă este unul hardware.

Există portofele „hot”, care au acces la internet, și portofele „cold”, care sunt offline. În cel de-al doilea caz, utilizatorii trebuie să facă mai mulți pași pentru a efectua tranzacții. Astfel, un client trebuie să se asigure, înainte de a achiziționa un portofel, ce dorește: ușurință în utilizare sau securitate sporită?

Există o mulțime de oferte pe piață, dar sunt unele care apar frecvent în topurile celor mai bune portofele.

Am făcut o selecție cu cinci portofele potrivite pentru tipuri diferite de clienți:

Coinbase Wallet este oferit de una dintre cele mai mari platforme de tranzacționare de criptomonede din lume și este considerat cel mai potrivit portofel (de tip hot) pentru începători. Interfața aplicației este curată și ușor de navigat.

Coinbase Wallet poate fi folosit pentru stocarea de NFT-uri și suportă peste 500 de active cripto. Portofelul poate fi utilizat fără că posesorul să aibă cont pe platforma Coinbase. Cheia lui privată este păstrată pe dispozitivul utilizatorului, pentru securitate sporită.

Mycelium este considerat cel mai bun portofel pentru dispozitive mobile, fiind totodată unul dintre cele mai vechi de pe piață.

Aplicația este disponibilă pentru Android și iOS. Interfața este simplă, dar portofelul nu suportă foarte multe criptomonede, fiind compatibil doar cu Bitcoin, Ethereum și monedele digitale care folosesc standardul ERC-20 (Tether, Binance Coin, USD coin etc.).

Utilizatorii pot cumpăra, primi și trimite Bitcoin direct din Mycelium. Mai mult, aplicația este open-source, iar cheia privată și PIN-ul sunt stocate local, pe dispozitiv.

Ledger Nano X apare frecvent în liste ca fiind cel mai bun portofel pentru criptomonede offline (cold).

Platforma suportă peste 1.800 de monede digitale, printre care Bitcoin, Ether și Ripple.

Dispozitivul hardware poate fi conectat la computer prin intermediul unui cablu USB și la dispozitivele mobile prin Bluetooth.

Pentru a începe, utilizatorii trebuie să stabilească un PIN apoi o frază de 24 de cuvinte care este cheia privată a portofelului. Ca și în cazul altor modele, pierderea acestuia nu înseamnă pierderea monedelor digitale dacă utilizatorul are cheia privată.

În iulie 2020, Ledger a fost victima unui atac informatic, dar niciun client nu și-a pierdut activele cripto. Au fost sustrase doar date personale.

portofele
Ledger Nano X este un portofel hardware pentru criptomonede foarte sigur.

Pentru utilizatorii de platforme desktop, cel mai bun portofel al momentului este Exodus. Acesta este unul de tip hot, adică este conectat la internet. Doar utilizatorul are, însă, cheia privată formată din 12 cuvinte.

Portofelul este compatibil cu platformele Windows, Mac și Linux. Interfața este ușor de învățat, iar portofelul este integrat în platforma Exodus pentru tranzacții cripto rapide. Portofelul este gratuit, dar sunt percepute taxe pentru tranzacții. Platforma suportă peste 130 de criptomonede, printre care Bitcoin, Ether sau Dogecoin.

Cei care doresc un portofel doar pentru Bitcoin nu trebuie să caute prea mult. Electrum este unul dintre cele mai vechi și apreciate produse, fiind bazat pe cod open-source pentru transparență mai mare.

Acesta este ușor de setat și folosit, are securitate sporită (permite autentificarea în doi pași) și poate fi personalizat.

Taxele percepute depind în funcție de cât de mult timp sunt dispuși utilizatorii să aștepte pentru ca o tranzacție să fie finalizată: pentru sume mai mari ordinele sunt executate mai repede. Portofelul poate fi setat în câteva minute și ocupă puțin spațiu în memoria internă a computerului.

Exit mobile version