Cum să minezi Bitcoin: Ghid pentru începători

Miningul sau mineritul este procesul prin care minerii adaugă block-uri valide noi în lanțul blockchain în schimbul unei recompense, în acest mod se înregistrează tranzacțiile în registrul public al Bitcoinului

GraphicCompressor | Adobe stock

Miningul putem să-l numim cea mai importantă funcție din ecosistemul Bitcoin, iar unul dintre rolurile esențiale pe care le are, este rezolvarea așa zisei probleme double-spending – ce are loc atunci când un utilizator plătește de mai multe ori cu o singură sumă de bani.

Reușita atacurilor double-spending se datorează dificultății găsirii unui consens asupra istoricului tranzacțiilor. Deținerea în proprietate a unei cantități de Bitcoin poate fi dovedită matematic cu ajutorul cheii publice cryptografice, care la acest moment nu poate fi spartă de vreuna din tehnologiile existente. Cu toate acestea, doar prin intermediul cryptografiei nu se poate garanta că o anumită monedă nu a fost trimisă anterior altcuiva. Pentru a forma un istoric comun al tranzacțiilor, trebuie să existe un acord în privința ordinelor plasate din momentul creării fiecărei tranzacții. Din motiv că orice intervenție externă poate fi manipulată de cel ce o furnizează, participanții trebuie să aibă încredere în acel terț.

În cazul blockchain-ului, prin mining sunt folosite stimulente economice pentru a crea datele întrun mod fiabil și de încredere. Terții care realizează operațiunile de înregistrare a tranzacțiilor sunt organizați întrun mod descentralizat, primind recompense bănești pentru corectitudinea muncii depuse. Iar comportamentul neadecvat al vreunuia din ei are ca rezultat pierderea beneficiilor economice – în cazul în care majoritatea rămâne integră.

Atunci când se minează Bitcoin sunt adăugate block-uri noi ce trebuie să fie succesive și aranjate în ordinea corectă, pentru asta se cheltuie anumite resurse iar rezultatul poate fi dovedit matematic. Procesul depinde de proprietățile matematice ale unui hash cryptografic – modalitate de codificare a datelor într-o manieră standardizată.

Hashurile sunt un instrument de cryptare unidirecțională, ceea ce înseamnă că decryptarea lor este aproape imposibilă, cu excepția cazului în care fiecare combinație posibilă este testată până când rezultatul se potrivește cu hash-ul dat.

Asta fac minerii Bitcoin – verifică trilioane de hash-uri în fiecare secundă până găsesc unul care se potrivește, acest proces se modifică în funcție de dificultatea minării. Atât dificultatea cât și hash-ul sunt numere foarte mari exprimate în biți, condiția obligatorie fiind ca hash-ul să fie mai mic decât dificultatea. Dificultatea se reajustează după fiecare 2016 block-uri de Bitcoin minate – asta se întâmplă aproximativ la fiecare două săptămâni – pentru a menține timpul de identificare al block-urilor la un nivel constant.

Hash-ul generat de mineri este folosit ca identificator pentru orice block particular și este compus din datele găsite în antetul block-ului. Cele mai importante componente ale hash-ului sunt rădăcina Merkle – un alt hash agregat care încapsulează semnăturile tuturor tranzacțiilor din acel bloc – și hash-ul unic al blockului anterior.

Aceasta înseamnă că modificarea chiar și a celei mai mici componente a unui block, ar schimba semnificativ hash-ul așteptat – și, de asemenea, pe cel al fiecărui bloc următor. În acest caz, nodurile ar respinge instantaneu această versiune greșită a blockchain-ului, protejând rețeaua de fraudă.

Prin dificultatea minării, sistemul garantează că minerii Bitcoin depun o muncă reală – timpul și energia electrică cheltuită în hashing pentru încercarea combinațiilor posibile. Acesta este motivul pentru care protocolul de consens al Bitcoin este numit proof-of-work, pentru a se distinge de alte tipuri de mecanisme de creare a block-urilor. Unica metodă de a ataca rețeaua, este utilizarea unei puteri miniere ce o depășește pe cea actuală. Pentru Bitcoin, asta ar costa sute de miliarde de dolari.

Cum sunt răsplătiți minerii de Bitcoin

Blockchain-ul recunoaște munca depusă de minerii Bitcoin și furnizează recompense pentru generarea noilor block-uri. Există două tipuri de recompense: Bitcoinul nou generat și taxele plătite de utilizatori pentru a tranzacționa în rețea. Recompensa unui bloc Bitcoin nou minat este în valoare de 6,25 BTC începând cu mai 2020 – fiind cea mai mare parte a veniturilor minerilor. Această cantitate este programată să se reducă la jumătate la intervale fixe de aproximativ patru ani, astfel încât, în cele din urmă, să nu se mai extragă Bitcoin și doar taxele de tranzacție să garanteze securitatea rețelei.

Până în 2040, recompensa de block va fi redusă la mai puțin de 0,2 BTC și doar 80,000 de Bitcoin din 21 de milioane vor mai rămâne a fi minați. Numai la sfârșitul anului 2140 mineritul se va încheia efectiv, deoarece Bitcoinul va fi extras extrem de lent.

Bitcoin future supply schedule
Bitcoin future supply schedule | Bitcoin Visuals

Chiar dacă recompensa de block scade de-a lungul timpului, înjumătățirile din trecut au fost compensate de creșterile prețului Bitcoin. Deși aceasta nu este o garanție pentru viitor, minerii Bitcoin se bucură de un grad relativ de certitudine cu privire la perspectivele lor. Comunitatea susține foarte mult actualul proces minier și nu are în plan să-l elimine treptat așa cum se procedează în cazul Ethereum, o altă monedă majoră care poate fi minată. În condițiile actuale, minerii individuali de Bitcoin pot fi convinși că afacerea lor va genera profit.

Deși mineritul este o afacere competitivă, începerea unei asemenea afaceri prezintă un grad relativ scăzut de dificultate. În primii ani ai apariției Bitcoin, doritorii puteau pur și simplu să pornească un software pe computerul lor și să înceapă imediat. Acum lucrurile stau cu totul altfel, dar crearea unui miner Bitcoin dedicat nu este atât de greu pe cât ar putea părea.

Cum alegi hardware-ul pentru mining

În primul rând, este de remarcat faptul că pentru extragerea Bitcoin, singura opțiune este să cumpărați un dispozitiv denumit Application-Specific Integrated Circuit, mai simplu ASIC.

Aceste dispozitive pot extrage doar Bitcoin, dar sunt foarte eficiente în acest proces. De fapt, sunt atât de eficiente, încât în momentul în care au apărut în jurul anului 2013 a făcut ca toate celelalte tipuri de dispozitive de calcul miniere să devină învechite aproape peste noapte.

Dacă doriți să minați cu procesoare comune CPU sau GPU mai avansate, va trebui să vă îndreptați către alte monede. Deși aceste dispozitive pot extrage Bitcoin, o fac într-un ritm atât de lent încât este doar o pierdere de timp și energie electrică. Pentru referință, cea mai bună placă grafică disponibilă în momentul apariției ASIC-urilor – AMD 7970 – a produs 800 de milioane de hash-uri pe secundă, în timp ce un ASIC mediu produce astăzi 100 de trilioane de hash-uri pe secundă – o diferență de 125,000 de ori mai mare.

Numărul de hash-uri produse într-o secundă se numește rata de hash și este o măsură importantă a performanței pentru dispozitivele de minare.

Există alți doi factori principali care ar trebui luați în considerare atunci când achiziționați un dispozitiv de minat Bitcoin. Unul este consumul de energie electrică, măsurat în wați. Între două dispozitive care produc același număr de hash-uri, cel care folosește cel mai puțin curent electric va fi mai profitabil.

Al doilea indicator este costul unitar al fiecărui dispozitiv. Este inutil să avem cel mai eficient ASIC din lume dacă durează 10 ani pentru a ne recupera investiția.

Ecosistemul producătorilor de ASIC-uri este destul de variat, în general dispozitivele sunt diferențiate adesea prin acești trei parametri. Unele pot produce ASIC-uri mai eficiente și totodată mai scumpe, în timp ce altele produc hardware cu performanțe mai scăzute – la un preț mai ieftin. Înainte de a analiza ce dispozitiv este cel mai potrivit pentru nevoile fiecăruia, este important să stabilim și ceilalți factori care influențează profiturile din minerit Bitcoin.

Miningul din perspectivă economică

Pentru o afacere de minerit Bitcoin cel mai important lucru este locația. Asta se datorează faptului că prețul energiei electrice variază în diferite părți ale lumii. Electricitatea în mediul urban în multe țări dezvoltate este adesea mult prea scumpă pentru ca mineritul să acopere cheltuielile. Prețul energiei electrice variază adesea între $0,15 și $0,25 per KWh, astfel încât mineritul Bitcoin în unele zone presupune o factură prea mare pentru a face profit.

Minerii profesioniști își plasează adesea ferma în regiuni în care electricitatea este foarte ieftină, printre care și regiunea Sichuan din China, Islanda, regiunea Irkutsk din Rusia, precum și unele zone din Statele Unite și Canada. Aceste regiuni au un cost al energiei electrice foarte ieftin, datorită barajelor hidroelectrice sau centralelor nucleare.

Prețurile la care acești mineri de Bitcoin cumpără energia electrică, este adesea sub $0,06 per KWh – preț la care se obține profit chiar și în timpul recesiunii pieței.

În general, prețurile sub $0,10 sunt recomandate pentru o funcționare profitabilă de lungă durată. Locația potrivită pentru minerit este în mare măsură dictată de locul în care trăiește persoana. Oamenii care trăiesc în țările în curs de dezvoltare ar putea să mineze chiar și de acasă, în timp ce persoanele din țările dezvoltate au probabil niște bariere greu de înfruntat.

Pe lângă alegerea hardware-ului, profitul și veniturile unui miner depind în mare măsură de condițiile pieței și de prezența altor mineri. În timpul unui bull market, prețul Bitcoin poate crește vertiginos, ceea ce are ca rezultat faptul că Bitcoinul minat are o valoare exprimată în dolari mult mai mare.

Cu toate acestea, într-un bull market mult mai mulți mineri Bitcoin sunt entuziasmați de profiturile mari și cumpără dispozitive pentru a mina – caz în care fiecare miner individual generează mai puțin Bitcoin decât înainte. În cele din urmă, se creează un punct de echilibru în care minerii mai puțin eficienți încep să câștige mai puțin decât cheltuie pe electricitate, astfel ei sunt nevoiți să renunțe permițând altora să câștige mai mult Bitcoin.

De obicei, acest lucru nu se întâmplă instantaneu. Există un anumit decalaj, deoarece ASIC-urile nu pot fi produse uneori suficient de rapid pentru a face față cererii în creștere.

Într-un bear market totul este diametral opus, veniturile se reduc până când minerii singuri își opresc dispozitivele, costul minării fiind mult mai mare decât recompensa.

Pentru a evita asemenea situații, minerii trebuie să găsească o combinație perfectă între locație și hardware, ce le-ar permite să fie mereu în avantaj. De asemenea, trebuie să-și mențină și să-și reinvestească în mod constant capitalul, deoarece hardware-ul mai eficient poate exclude complet profiturile minerilor cu dispozitive mai vechi.

Comparație a rentabilității hardware-ului minier

Există mai multe metode de calcul online a rentabilității, acest lucru poate fi făcut pe site-uri web precum AsicMinerValue, CryptoCompare și Nicehash, unde profitabilitatea unui dispozitiv de minerit poate fi verificată rapid. De asemenea, puteți să estimați profitul și în mod manual cu următoarea formulă:

Formula de calcul al venitului zilnic din mining

Aceasta este formula cea mai des folosită pentru a afla venitul zilnic estimat din mining. Valorile de introdus necesare sunt fie parametrii ficși, care sunt timpul minării block-urilor Bitcoin – care este de 10 minute per block, șase block-uri într-o oră și 144 de block-uri într-o zi – fie pot fi găsite pe site-uri web de date precum Blockchain.com sau Coinmetrics.

Pentru a calcula profitul, trebuie să scazi și costul energiei electrice. Datorită echivalenței dintre kilowați și kilowați pe oră, acest lucru poate fi aflat foarte simplu înmulțind consumul de energie al dispozitivului cu 24 de ore și prețul energiei electrice pe kilowatt oră, astfel afli cât te va costa energia electrică într-o zi de minat.

Mai jos este un tabel în care sunt trecute cele mai populare ASIC-uri majore de pe piață și perioada lor de rambursare – adică cât timp ar dura pentru recuperarea investiției. Este de remarcat faptul că profitul unui miner Bitcoin fluctuează destul de mult în timp, iar calculele făcute acum, în viitor pot duce la rezultate inexacte. Cu toate acestea, este util să înțelegem eficiența relativă a fiecărui dispozitiv.

Comparație a profitabilității ASIC-urilor
Timpul de minare estimat pentru recuperarea investiției în dependență de costul energetic

După cum se poate observa în tabel, niciunul dintre ASIC-uri nu realizează profit la prețuri de peste $0,20 per KWh. Performanța este în mare parte similară pentru fiecare dintre ASIC-urile din noua generație, în timp ce modelele mai vechi pot fi o alternativă atractivă dacă electricitatea este ieftină.

De exemplu, Canaan AvalonMiner 1066 are o eficiență energetică scăzută, dar și un preț foarte mic – făcându-l destul de competitiv la prețul scăzut al energiei electrice, în ciuda faptului că este un model destul de vechi. Bitmain S17 Pro, un ASIC din generația anterioară, se menține în continuare din cauza costului său mai mic, dar devine neatractiv atunci când prețul de referință al energiei electrice este crescut. Dispozitivele MicroBT par să aibă cea mai echilibrată performanță în general pentru minerit.

Un singur lucru trebuie să mai luăm în considerare și acesta este faptul că acest tabel a fost întocmit într-un bull market. Profiturile sunt mai mari decât media, însă totul se poate schimba dacă piața s-ar inversa.

Cumpărarea și configurarea hardware-ului

Există mai multe magazine care vând ASIC-uri persoanelor fizice, în timp ce unii producători permit și achiziții directe. Deși sunt mai greu de găsit decât plăcile grafice obișnuite, este totuși posibil ca oricine să cumpere un ASIC la un preț acceptabil. Este important de remarcat și faptul că cumpărarea de echipamente miniere de la magazine sau de la producătorii care le expediază din țări străine poate duce la taxe mari de import.

În funcție de producător sau de magazin, ASIC-urile pot fi vândute fără un suport de alimentare, care va trebui apoi achiziționat separat. 

ASIC-urile trebuie să fie conectate la internet printr-un cablu ethernet și pot fi configurate doar printr-un browser web prin conectarea la adresa IP locală, similar unui router.

Înainte de a începe, este necesar să vă creați un cont la unul dintre mining pool-uri din care puteți alege, care vă va oferi apoi informații detaliate despre cum să vă conectați la serverele sale. Din configurările web al ASIC-ului, trebuie să inserați punctele de conectare ale pool-ului și informațiile despre cont. Minerul va începe apoi să lucreze și să genereze Bitcoin.

Miningul prin intermediul unui pool stabil este recomandat, deoarece așa veți putea genera profituri constante punând în comun hardware-ul pe care-l dețineți cu al celorlalți. Deși este posibil ca dispozitivul dvs. să nu găsească întotdeauna hash-ul corect pentru a crea un bloc, contribuția dvs. în minerit va fi în continuare recompensată.

Considerații și riscuri ale minării Bitcoin

Pe lângă riscul de a nu obține profit, există și riscuri tehnice implicate în gestionarea dispozitivelor de mare putere ca ASIC-urile.

Este necesară o ventilație adecvată pentru a evita arderea componentelor echipamentului minier din cauza supraîncălzirii. Întregul consum de energie electrică al ASIC-ului este disipat în jurul său sub formă de căldură.

Dintre toate dispozitivele pe care le aveți în casă, acesta ar fi cel mai puternic. Aceasta înseamnă, de asemenea, că trebuie să luați în considerare cu atenție limitele rețelei electrice atunci când minați Bitcoin. Rețeaua de energie electrică a casei are un nivel maxim de putere și fiecare priză are, de asemenea, o limită – depășirea cărora poate duce cu ușurință fie la întreruperi frecvente, fie la un incendiu electric. Consultați un expert pentru a determina dacă configurația electrică pe care o aveți este sigură pentru minerit.

Întreținerea regulată împotriva prafului și a altor factori de mediu este, de asemenea, necesară pentru a menține dispozitivele miniere în stare bună. Deși defecțiunile sunt foarte rare, ASIC-urile pot ieși din funcțiune mai devreme decât fără o întreținere corespunzătoare.

Chiar dacă uneori ASIC-urile pot ieși din funcțiune, o amenințare mai mare este că acestea devin vechi și neprofitabile. Minerii mai eficienți, de obicei elimină în cele din urmă dispozitivele mai vechi.

Majoritatea dispozitivelor au rezistat aproximativ patru ani înainte de a deveni neprofitabile, indiferent de prețul energiei electrice. Asta se întâmplă deoarece progresul tehnologiei de calcul este foarte rapid în zilele noastre.

Miningul de Bitcoin este o afacere care oferă atât potențial de a face venituri, cât şi riscuri. Important este ca minerul să poată face corect o analiză înainte de a începe afacerea propriu-zisă și sper că acest articol a fost util în acest sens.

Exit mobile version