NFT: Cum să creezi, cumperi și vinzi un token non-fungibil?

Passakorn | AdobeStock

Banii sunt fungibili pentru că nu există nicio distincție între un dolar și altul. Cu toate acestea, NFT-urile, fiind non-fungibile, reprezintă active fizice și digitale unice, cum ar fi o piesă de artă, un cântec sau o colecție într-un joc. Fiecare token non-fungibil este înregistrat pe blockchain, are metadate și un identificator unic

Diferența dintre fungibil și non-fungibil
Diferența dintre fungibil și non-fungibil | Flaticon

Datorită faptului că NFT-urile permit reprezentările digitale a articolelor individuale, acestea pot elimina intermediarii și pot conecta creatorii de conținut direct cu publicul, oferind certificate de autenticitate generate de blockchain pentru activele digitale. Astfel, conceptul de NFT are potențialul de a schimba drastic peisajul crypto și artistic.

Deci, ce alte motive ar face ca tokenurile non-fungibile să fie atractive pentru artiști și colecționari? Unde și cum să cumperi NFT-uri? Cum să vinzi un NFT și ce mod de vânzare este cel mai bine să alegi?

Ce sunt NFT-urile?

NFT-urile sunt active digitale crypto-grafice unice care reprezintă obiecte din lumea reală și digitală, precum: artă, muzică, teren virtual, obiecte de colecție, videoclipuri, fotografii și alte produse creative.

Potențialele cazuri de utilizare a NFT-urilor | Flaticon

În lumea digitală, acestea pot fi cumpărate și vândute ca orice altă proprietate, fără a avea o formă tangibilă proprie. NFT-urile sunt unice, limitate în cantitate și valoroase datorită deficitului lor. Ele nu pot fi duplicate și pot fi ușor autentificate. NFT-urile pot fi văzute ca o dovadă a autenticității, dar și ca certificarea dreptului de proprietate pentru activele virtuale sau fizice înregistrate pe blockchain.

Cele mai proeminente cazuri potențiale de utilizare a NFT urilor sunt pentru: arta digitală, obiectele de colecție în jocuri, muzică, modă, sport, mediul academic, finanțe descentralizată (DeFi), tokenizarea obiectelor din lumea reală, licențe și certificări, brevete, documentație și altele. În plus, NFT urile mai pot fi folosite și pentru a urmări metadatele, pentru a îmbunătăți tehnologia biletelor de evenimente și chiar pentru a transforma industria imobiliară.

Evoluția termenului de căutare NFT pe Google | Google Trends

Chiar dacă NFT-urile au existat încă de la începutul anului 2010, acestea au început a crește în popularitate recent. Prin urmare, NFT-urile devin o modalitate din ce în ce mai ingenioasă de a cumpăra și vinde articole digitale. NFT-urile oferă artiștilor și altor creatori de conținut o oportunitate de a-și monetiza munca și de a o vinde direct publicului sub formă de NFT, cu independență absolută față de intermediarii industriilor creative.

De ce oamenii cumpără NFT-uri?

Majoritatea ar putea spune că ideea de a cumpăra un PNG sau a un GIF pentru mii sau milioane de dolari pare irațională. Cu toate acestea, unii oameni sunt dispuși să cheltuiască sume uriașe de bani pe ceva ce ar putea vedea cu ușurință și descărca gratuit de pe internet. De ce?

Beeple’s Crossroad | Nifty

NFT-urile leagă direct capitalul social și financiar în ceea ce privește dezvoltarea rețelei de relații între oameni și demonstrarea apartenenței la o anumită comunitate. Informațiile înregistrate permanent pe blockchain conțin autentificare încorporată. În esență, le permite creatorilor de conținut să-și autografeze în mod digital NFT-urile și oferă publicului ocazia de a intra în contact cu artiștii, de a deține arta lor preferată și de a se alătura comunității. Întrucât NFT-urile sunt denumite Investment-as-a-Status, cumpărarea lor este considerată una dintre cele mai eficiente căi de maximizare a capitalului social, prin formarea mai multor legături și obligațiuni în spațiul crypto.

Când colecționarii cumpără un NFT, ei cumpără ceva unic și rar, chiar dacă o imagine sau o piesă muzicală a fost distribuită online de sute de ori.

Unde putem cumpăra NFT-uri?

În industria crypto-monedelor există o mulțime de piețe care au opțiunea de a cumpăra și vinde tokenurile non-fungibile. Cu toate acestea, nu toate funcționează la fel. Diferențele dintre piețele NFT includ diverși factori precum: tipurile de standarde și formate de fișiere necesare, accesibilitatea platformei, prețul creării unui NFT și alte detalii care ar putea fi importante mai mult pentru creatorii de conținut decât pentru cumpărători.

Chiar dacă fiecare piață NFT funcționează diferit, majoritatea au o gamă largă de NFT-uri de cumpărat. În același timp, cumpărătorii aleg piața în funcție de tipul de NFT pe care doresc să-l cumpere.

Tipuri de platforme de unde ai putea cumpăra un NFT

Alegerea unui portofel crypto și a unei crypto-monede pentru a cumpăra NFT

Atunci când s-a ales o colecție dorită și o platformă de unde să cumpere, colecționarii trebuie să creeze un cont. Înainte de a face acest lucru, ei vor trebui să-și conecteze portofelele crypto la platforma NFT aleasă.

Un portofel crypto este o parte esențială a oricărui sistem blockchain. Membrii comunității crypto au nevoie de portofele pentru: a folosi serviciile blockchain, a accesa diverse platforme, a efectua tranzacții și pentru a-și gestiona soldurile.

Înainte de a configura un portofel crypto, este esențial ca utilizatorul să se asigure că portofelul se potrivește cu crypto-moneda pe care intenționează să o folosească. Majoritatea NFT-urilor sunt bazate pe Ethereum și acceptă crypto-moneda nativă Ether ca metodă de plată.

3 Tipuri de portofele crypto

Există mai multe tipuri de portofele crypto, precum: portofele găzduite, portofele fără custodie și portofele hardware.

3 tipuri de portofele crypto | Flaticon

Portofel găzduit

Avantaje: 

Dezavantaje:

Portofel fără custodie

Avantaje:

Dezavantaje:

Portofel hardware

Avantaje: 

Dezavantaje:

Fact: James Howells susţine că avea 7.500 de monede Bitcoin stocate pe hardul laptopului, iar în 2013 l-a aruncat din greşeală la gunoi. Acum, după 8 ani, pentru că nu mai are acces la hard-diskul laptopului, el nu își mai poate accesa fondurile în valoare de peste $426 milioane.

Odată ce colecționarii și-au ales portofelul dorit și au suficiente crypto-monede, aceștia îl pot conecta la o platformă NFT, își pot crea un cont și pot începe să cumpere.

Opțiuni pentru a cumpăra NFT-uri

Există câteva opțiuni posibile pentru cumpărarea NFT-urilor, iar majoritatea dintre ele seamănă cu metoda de achiziție pe Ebay. Astfel, este destul de simplu pentru un colecționar obișnuit să înțeleagă cum funcționează procesul de cumpărare a unui NFT.

Licitația: Cea mai comună opțiune este licitația. Majoritatea platformelor NFT funcționează ca niște case de licitație. De obicei, acestea sunt de două tipuri: prima este o licitație engleză, cu prețuri ascendente, în care cea mai mare ofertă câștigă. Un alt tip este licitația olandeză, cu prețuri descendente. Se începe cu un preț ridicat și este redus până când un utilizator este dispus să accepte prețul licitant.

Licitație câștigată pe platforma NFT Foundation | Foundation

Lansarea NFT-urilor: În acest caz, colecționarii trebuie să aștepte ca o colecție să fie lansată și să-și încerce norocul cumpărând NFT-uri rare înainte de a se epuiza. Aceste tipuri de lansări pot fi vândute în câteva secunde. Pentru a putea cumpăra, este necesară înscrierea prealabilă pe platformă, astfel încât cumpărătorii să nu piardă șansa de a achiziționa un NFT în momentul lansării.

https://twitter.com/cryptocomnft/status/1462711913553399811

Preț prestabilit: Unele platforme oferă opțiunea de a fixa un preț predeterminat, pe care creatorii îl stabilesc, pentru a-și vinde imediat NFT-ul. Cumpărarea la un preț predeterminat poate fi văzută ca fiind cea mai ușoară soluție pentru colecționari, deoarece aceștia nu trebuie să depindă de licitații și să aștepte o anumită perioadă de timp. Cu toate acestea, colecționarii trebuie să acorde atenție la prețul NFT-ului, deoarece prețurile sunt adesea afișate în zecimale de crypto-monede (0,02 BTC) și este posibil ca prețul să nu fie însoțit și de valoarea fiat.

Prețul prestabilit a unui NFT Bored Ape Yacht Club | OpenSea

În plus, cantitatea de crypto-monede din portofel trebuie să fie mai mare decât prețul NFT-ului pe care doresc să-l achiziționeze. Colecționarii vor trebui să plătească o taxă de tranzacție, cunoscută și sub numele de taxa de gaz. Aceasta este necesară pentru a procesa și valida cu succes tranzacțiile pe blockchain.

Cum să vinzi un NFT

Există două modalități principale de a vinde NFT-uri: vânzarea unui NFT creat de către un creator de conținut și vânzarea unui NFT pe care colecționarul l-a cumpărat și este dispus să îl tranzacționeze.

Prima modalitate este punctul final al procesului de crearea (minting) a unui token non-fungibil. Minting se referă la o procedură în urma căreia un produs inovator, cum ar fi opere de artă, obiecte de colecție, cântece, meme etc., devine parte a blockchainului, iar conținutul se transformă într-un NFT și devine tokenizat. După procedura de minting NFT-urile pot fi vândute și comercializate, precum și urmărite digital atunci când sunt revândute.

Pentru a crea un NFT, creatorii de conținut au nevoie doar de un PC, un portofel crypto, o anumită cantitate de crypto-monede și un cont pe o platformă NFT.

Cum să creezi un NFT pe platforma OpenSea în 4 pași simpli:

  1. Accesează platforma OpenSea și fă click pe Create în colțul din dreapta sus
  2. Vei fi direcționat către pagina de creare. Această pagină permite să încărci NFT-ul, să-l denumești și să adaugi o descriere
  3. După completarea acestor câmpuri, vei putea personaliza în continuare NFT-ul
  4. După ce ai terminat de personalizat NFT-ul, click Create. Felicitări! Ai creat primul tău NFT
Pașii de urmat pentru crearea unui NFT | OpenSea

Procesul de creare este complet atunci când creatorii își semnează NFT-urile și plătesc taxele de gaz. După aceea, tranzacția este considerată a fi validată, iar creatorii de conținut pot să-și vadă NFT-ul nou creat în profilurile lor de pe platforma NFT aleasă.

În plus, piețele NFT pot cere creatorilor de conținut să stabilească un procent de redevență. O redevență este o plată obligatorie din punct de vedere legal făcută unei persoane, pentru utilizarea continuă a bunurilor sale create inițial.

Opțiunea de a stabili un procentaj de redevență | OpenSea

Cum să vinzi NFT-ul pe care l-ai cumpărat

Colecționarii își pot vinde NFT-urile pe care le-au cumpărat pe piața secundară. Termenul piața secundară cuprinde toate revânzările ulterioare ale lucrărilor, piața primară se referă la prima vânzare a unui NFT. Pentru a vinde tokenurile non-fungibile, colecționarii au nevoie de câteva lucruri pe care probabil le au deja, cum ar fi: un cont pe platforma aleasă, un portofel conectat la aceasta și o cantitate de crypto-monede folosită pe piața respectivă.

Principala diferență este că colecționarii nu vor putea primi redevențe atunci când NFT-urile din colecția lor sunt vândute. Un procent anumit din toate vânzările viitoare vor fi trimise direct creatorilor inițiali.

Astfel, creatorii de conținut sunt considerați a fi asociați pentru totdeauna cu drepturile de autor asupra produselor sub formă de NFT. Colecționarii de NFT, la fel ca colecționarii de pe alte piețe tradiționale, au doar drepturi de proprietate de bază, cum ar fi dreptul de a deține, de a vinde sau de a cadona articolele pe care le-au achiziționat.

Cum să vinzi un NFT pe platforma OpenSea:

Pașii de urmat pentru a vinde un NFT pe platforma OpenSea | aphr
    1. Accesează platforma OpenSea și conectează-te a contul tău
    2. Selectează fotografia de profil din dreapta sus
    3. Click Profile
    4. Alege NFT-ul pe care dorești să-l vinzi
    5. Selectează Sell pentru a fi redirecționat către pagina de listare
    6. Alege tipul și prețul vânzării. Poți stabili un preț fix sau o licitație. Dacă selectezi licitația trebuie să introduci un preț de pornire, durata licitației și prețul maxim. O licitație poate dura o zi, trei zile sau o săptămână
    7. Odată ce ai finisat totul, selectează Complete listing
    8. Pentru prima listare, trebuie să inițializezi portofelul. Aceasta înseamnă că trebuie să finalizezi două tranzacții unice. Prima este pentru inițializarea contului de vânzare, iar cealaltă este de a acorda acces obiectului pe OpenSea atunci când are loc o vânzare
    9. După achitarea taxelor, confirmă detaliile și plasează NFT-ul pe piață
Pașii de urmat pentru a vinde un NFT pe platforma OpenSea | aphr

NFT-urile continuă să se răspândească în ciuda volatilității și naturii nedezvoltate a pieței crypto-monedelor și a nivelurilor ridicate de incertitudine cu privire la evaluările tokenurilor non-fungibili. Chiar dacă colecționarii și creatorii de conținut uneori nu au profit din vânzarea NFT-urilor, cumpărarea acestora este în continuare o modalitate excelentă de a sprijini artiști, muzicieni, designeri și alți oameni creativi.

Exit mobile version