Trading: Top 5 Exchange-uri. De unde cumpăr active digitale?

Alegerea crypto exhange-ului potrivit poate fi una dintre cele mai importante sarcini inițiale pe care trebuie să le întreprindă un investitor. Selecția greșită a platformei ar putea crea dificultăți sau ar prezenta anumite riscuri - cum ar fi pierderea depozitului în urma unui hack

Adobestock | Abdul Qaiyoom

Dacă sunteți nou în spațiul crypto, înainte de a vă alege un exchange trebuie să înțelegeți de ce aveți nevoie – sunteți investitor și doriți să investiți pe termen mai lung sau sunteți trader și doriți să tranzacționați regulat?

Investitorii s-ar putea să caute o bursă spot, pentru a cumpăra și vinde active digitale în forma lor de bază. Monedele spot, sunt active reale pe care o persoană le poate cumpăra, vinde sau transfera pe un alt exchange sau portofel electronic după bunul plac și îl poate păstra atât timp cât dorește.

Traderii, pe de altă parte, ar putea să fie interesați de instrumentele derivate de tranzacționare – cum ar fi contractele futures, care se bazează pe mișcările prețului activelor spot.

La ce ne uităm când alegem un crypto exchange?

Printre cele mai importante aspecte la care trebuie să fiți atenți atunci când selectați un crypto exchange, se numără: reglementările țării căreia i se supune, securitatea, reputația și o serie de alte aspecte pe care o să le descriu mai jos.

Know Your Customer (KYC) și Anti-Money Laundering (AML)

În funcție de locul unde își are sediul exchange-ul, țara în care activează sau ofertele pe care le are, acestuia i se aplică diferite legi și reglementări. Unele platforme se supun regulilor Know Your Customer (KYC) și Anti-Money Laundering (AML), care solicită participanților să trimită informații personale despre ei înșiși dacă doresc să-și deschidă un cont.

Aceste practici și cerințe variază de la o platformă la alta. În unele cazuri, KYC și AML sunt solicitate doar pentru retragerea fondurilor sau pentru retragerile ce depășesc o anumită limită, obligând clienții să furnizeze copii ale actului de identitate, o fotografie și, uneori, o dovadă de rezidență fiscală. Alte platforme solicită o astfel de verificare a clientului chiar la deschiderea contului.

Reputația

Întrucât spațiul crypto este relativ nou, este important să fim atenți la reputația fiecărui exchange. Multe dintre ele au fost implicate în activități ilegale, hack-uri și escrocherii.

Analizați exchange-ul pe google și pe rețelele sociale și verificați recenziile acestuia, vedeți ce spun alți utilizatori despre experiența lor. 

Consultarea termenilor și condițiilor de utilizare a platformei – pe care le găsiți pe oricare dintre ele – poate fi de asemenea utilă, verificați dacă vă pare ceva ieșit din comun sau alarmant și rugați serviciul de suport clienți să vă explice.

Securitatea

Fiecare exchange are propriile metode de securitate. Verificați dacă platforma oferă autentificare cu doi factori (2FA). Dacă aceasta lipsește, atunci ar putea să nu fie cea mai bună alegere să vă deschideți un cont – pentru că nu corespunde standardelor actuale de securitate.

Dacă totuși există autentificare de tip 2FA, verificați tipul acesteia. Google Authenticator, Authy și Yubikey sunt trei cele mai populare metode pentru 2FA – acestea oferă o securitate mai avansată decât tipurile de autentificare 2FA care se bazează pe e-mail sau mesaj mobil.

Fondul de asigurare

Este important de verificat dacă crypto exchange-ul are sau nu un fond de asigurare. Anumite companii au fonduri speciale pentru a compensa clienții în anumite circumstanțe. Astfel, în cazul în care hackerii în urma unei fraude reușesc să vă spargă contul, iar exchange-ul are un fond de asigurare, dvs. aveți toate șansele să fiți despăgubit.

Volumul

Platformele de tranzacționare crypto variază în funcție de numărul de participanți care le folosesc la un moment dat, precum și de cantitatea fiecărui activ tranzacționat. Acest aspect are importanță deoarece asta determină cât de ușor pot cumpăra sau vinde traderii pozițiile.

Dacă un trader dorește să vândă 100 Bitcoin, probabil că asta va fi greu de realizat instant pe o bursă cu volum redus, deoarece nu există suficienți cumpărători la prețul curent de pe piață, forțând comerciantul să vândă la un preț mai mic.

Problemele de volum apar mai ales în cazul altcoin-urilor pe anumite burse, ceea ce face dificilă cumpărarea sau vânzarea unor cantități mai mari de active.

Una dintre modalitățile existente prin care puteți evalua volumul unui crypto exchange, este verificarea site-urilor web ale terților care oferă acest tip de date. Coin360 și CoinMarketCap sunt două instrumente care vă pot ajuta să verificați volumul unui exchange.

Tipurile de monede digitale disponibile

Cele mai importante active digitale, cum ar fi Bitcoin, Ethereum și Litecoin sunt disponibile pe majoritatea exchange-urilor. Alte active digitale mai puțin cunoscute, pot să nu fie disponibile pe unele platforme.

Prin urmare, este important să știm ce gamă de altcoins putem achiziționa pe fiecare dintre exchange-uri.

Comisioanele

Majoritatea exchange-urilor percep taxe mici pentru fiecare tranzacție. Aceste taxe variază în funcție de platformă și, de obicei, se bazează pe un procent din fiecare tranzacție.

Taxele pot să nu fie la fel de importante pentru investitori precum sunt pentru traderi, deoarece aceștia din urmă, cumpără și vând mai des.

Unele exchange-uri au, de asemenea, taxe și limite pentru retragere – acest lucru ar trebui verificat înainte de a face depozitul.

Top 5 exchange-uri pentru tranzacționarea activelor digitale

1. Binance

Binance este un exchange apărut relativ recent în 2017, dar a reușit să devină cel mai popular exchange printre utilizatori.

Binance este și unul dintre cele mai mari exchange-uri crypto din lume – în pofida faptului că nu deține un sediu fizic – cu peste 500 de crypto-monede disponibile și își desfășoară activitatea în peste 180 de țări. Binance a crescut în popularitate deoarece permite traderilor să tranzacționeze cu aproape orice altcoin de pe piață. Utilizatorii pot începe să tranzacționeze active digitale pe Binance pentru doar $1.

De ce l-am ales?

Oferă cea mai variată gamă de crypto-monede, plus toate serviciile de care un investitor are nevoie – de la staking până la contracte derivate sau chiar cheltuirea activelor digitale cu ajutorul unui card de debit Visa.

Mai multe:

Atunci când luăm toți factorii în calcul, Binance este cel mai bun exchange pe care un investitor poate să-și desfășoare activitatea. Platforma creată de Changpeng Zhao are cea mai largă listă de crypto-monede de pe piață, oferă un marketplace pentru NFT-uri, piață Peer to Peer, launch pool șșmd.

Pros:

Cons:

Binance - informații generale despre exchange
Binance – informații generale despre exchange

2. Crypto.com

Crypto.com a devenit unul dintre cele mai mari exchange-uri crypto din lume, după ce a înregistrat una dintre cele mai rapide creșteri în această industrie. Are sediul în Hong Kong, dar oferă o mulțime de servicii și asistență pentru clienții mai multor state – inclusiv România.

De ce l-am ales?

Crypto.com primează la capitolul aplicație prietenoasă. Deși taxele nu sunt chiar cele mai bune, Crypto.com ar putea fi exchange-ul ideal pentru cei care sunt la început și tranzacționează sume modice.

Mai multe:

Crypto.com este o platformă software ușor de înțeles, cu interfață prietenoasă și portofele electronice pentru majoritatea monedelor. La fel ca și Binance, oferă parități pentru o suită largă de monede, însă lichiditatea ar putea să nu fie punctul forte al aplicației.

Pros:

Cons:

Crypto.com – informații generale despre exchange

3. FTX

FTX este un crypto exchange care se concentrează pe tranzacționare – dispune de o gamă largă de instrumente – inclusiv derivate, options, instrumente de volatilitate și token-uri cu efect de levier. Platforma FTX are o mulțime de funcții pe care traderii cu experiență și companiile de tranzacționare profesionale le vor considera extrem de utile, dar oferă de asemenea și tranzacții spot de bază pe care noii investitori pe piața crypto le vor aprecia.

De ce l-am ales?

FTX ar putea fi cea mai potrivită platformă pentru tranzacționarea contractelor derivate, datorită lichidității crescute și a interfeței simpliste.

Mai multe:

FTX este locul ideal pentru un trader care privește dincolo de piața spot sau de strategia buy & hold. Exchange-ul are o suită de contracte futures, perpetuale sau lunare, acțiuni americane tokenizate, monede speciale care urmăresc volatilitatea sau scăderea – constituind astfel o planșă dedicată de produse și servicii pentru investitorii care rămân în piață.

Pros:

Cons:

FTX – informații generale despre exchange

4. Revolut

Revolut este o companie financiar bancară engleză care a oferit clienților săi acces la activele digitale – pe platforma sa online – începând cu anul 2018. La început, existau un număr limitat de monede pe care utilizatorii le puteau cumpăra. Acum lista s-a extins, iar Revolut continuă să adauge noi monede digitale. Aceasta este lista de crypto-monede disponibile pe Revolut.

Revolut oferă posibilitate clienților să se inițieze și să încerce să diversifice în spațiul crypto. Cu toate acestea, deoarece există opțiuni limitate pe care le puteți face cu activele crypto pe care le dețineți în aplicație, Revolut poate fi considerat mai mult ca un agent care vinde sau cumpără active digitale pentru dvs.

De ce l-am ales?

Pentru că Revolut poate funcționa și ca aplicație bancară, unde utilizatorul își păstrează un portofoliu pe care îl diversifică rapid din bani fiat în active digitale – sau invers.

Mai multe:

Probabil că Revolut nu e alegerea primară a majorității, atunci când vine vorba de exchange-uri unde se desfășoară crypto activități, precum cumpărarea și vânzarea activelor digitale. Motivul principal poate fi taxele mari pe care Revolut le impune și lipsa unor portofele electronice, pentru păstrarea monedelor. Astfel, utilizatorul poate cumpăra și vinde crypto-monedele susținute de platformă, însă nu le poate trimite pe altă adresă.

Pros:

Cons:

Revolut – informații generale despre exchange

5. Bitmex

BitMEX este un exchange peer-to-peer care a apărut în 2014 și s-a impus rapid ca o platformă profesională pentru tranzacționarea crypto. Administrat de HDR Global Trading, platforma are centre operaționale pe tot globul și oferă investitorilor acces la produse sofisticate de tranzacționare cu derivate, cum ar fi contracte perpetue și contracte futures pentru crypto-monede folosind bitcoin ca opțiune principală de finanțare. 

Noii comercianți ar trebui să fie conștienți de faptul că BitMEX este o platformă de tranzacționare mai degrabă decât o platformă de cumpărare – ceea ce înseamnă că utilizatorii profită efectiv făcând tranzacții, dar nu dețin de fapt activele subiacente.

De ce l-am ales?

Când spui Bitmex, spui trading de performanță. O platformă ideală pentru contracte derivate, însoțită de o interfață ușor de înțeles și de utilizat.

Mai multe:

Înainte de Bull Market-ul Bitcoin care a început în 2020, Bitmex obișnuia să fie cel mai mare exchange din punct de vedere al interesului total (OI). Profitul și deficitul pozițiilor de long sau short sunt denominate în BTC, la fel ca întregul portofoliu.

Pros:

Cons:

Bitmex – informații generale despre exchange
Exit mobile version