DAO: Ce sunt Organizațiile Autonome Descentralizate și cum schimbă lumea în care trăim

Organizațiile Autonome Descentralizate „DAO” sunt sisteme în care nu există un lider și toți membrii au puteri decizionale în vederea generării de profit

Adobestock | liliya

Atenția deosebită acordată blockchain-ului și criptomonedelor nu se va încheia prea curând. Tot mai mulți oameni încep să utilizeze tehnologiile revoluționare din spațiul digital, care se actualizează în mod continuu. În ultimii doi ani industriile DeFi și NFT au cunoscut niveluri imense de creștere, iar în prezent, metaverse-ul și Web3 sunt tehnologiile ce atrag toată atenția în spațiul digital.

Nu este încă clar unde vom ajunge datorită acestor tehnologii disruptive, dar suntem siguri că direcția este una bună. Mai multe platforme caută să folosească tehnologia și infrastructura NFT și Web3 pentru a face acest ecosistem mai descentralizat, mai structurat și condus de comunitate.

Însă pentru a construi un sistem viabil este nevoie de guvernanță și o structură socială. DAO (Organizație Autonomă Descentralizată) – este o invenție revoluționară care încearcă să modifice sistemele actuale de guvernare.

Cu ajutorul NFT, DAO ne schimbă perspectiva asupra modului în care organizațiile și sistemele ar trebui să fie rulate și ne acordă mai multă speranță în faptul că poate exista o formă optimă de guvernare care nu are de-a face cu structurile ierarhice actuale.

Sistemul de luare al deciziilor în cazul Ethereum - care este o organizație autonomă descentralizată (DAO)
Sistemul de luare al deciziilor în cazul Ethereum – care este o organizație autonomă descentralizată (DAO)

Întrucât problema principal-agent limitează creșterea organizațiilor și îi împiedică pe agenți să se simtă parte dintr-o echipă, puteți vedea de ce este primordială necesitatea unor organizații descentralizate care să promoveze incluziunea comunității.

Problema principal-agent este un conflict de priorități între o persoană sau un grup și reprezentantul autorizat să acționeze în numele lor. Un agent poate acționa într-un mod care este contrar interesului superior al mandantului.

Există ceva ce ați schimba în organizația din care faceți parte? Conducerea? Structura? Sistemul de plată? Cum ar fi dacă organizația dvs. actuală v-ar ajuta să vă simțiți a fi parte integrantă a echipei, reducând diferența dintre directori și personal? Sau, mai bine spus: cum v-ați simți dacă ați ajunge să faceți parte din sistemul de guvernare al organizației din care faceți parte? Pare interesant? Exact despre asta o să relatez în acest articol.

Ce este DAO?

DAO (Descentralized Autonomous Organization) înseamnă o organizație autonomă descentralizată care se concentrează pe o misiune specifică, membrii căreia lucrează în coordonare conform unui set comun de reguli codificate pe un blockchain. Scopul major al organizației autonome descentralizate este de a ajuta la eradicarea unei probleme importante, prezente în multe organizații convenționale – problema principal-agent.

Organizațiile tind să se extindă, însă cu fiecare persoană nouă care se alătură echipei apar anumite divergențe de interese, priorități și obiective. Acest lucru are ca rezultat, adesea, apariția unei situații de conflict în care una dintre părți, cu o putere ierarhică mai mare, îl suprimă pe cel inferior. DAO evită această problemă prin existența unui sistem care nu este bazat pe încredere – contrar organizațiilor tradiționale, eliminând nevoia unei conduceri centralizate.

Există câteva criterii ce trebuie îndeplinite de o companie înainte de a putea fi considerată o organizație autonomă descentralizată. Regulile și politicile de guvernare trebuie stabilite printr-un contract inteligent pe un blockchain – acest lucru ajută la eliminarea necesității unei autorități centrale și, de asemenea, împiedică orice parte să ia decizii divergente de obiectivul inițial al organizației. Trezoreria organizației trebuie să fie accesibilă numai cu acordul întregului grup, sau cel puțin a unui procent predefinit.

Scurt istoric despre DAO

Prima utilizare a sistemului DAO a fost un eșec, deoarece părțile interesate nu au stabilit măsuri standard de precauție. Apărut pentru prima dată la începutul anului 2016, primul DAO a fost numit, pur și simplu, The DAO. Era un sistem open-source axat pe investiții în capitaluri de risc. A devenit un succes instantaneu, adunând Ethereum în valoare de peste 250 de milioane de dolari – este de menționat că ETH avea un preț de aproximativ 20 de dolari în acel moment.

Acest succes uriaș nu a durat mult, deoarece un atac de exploatare a erorilor a făcut ca The DAO să sufere o pierdere de aproximativ 3,6 milioane de ETH – la jumătatea anului 2016. După cele întâmplate, această organizație nu a mai putut să funcționeze. 

De atunci, au fost făcute mai multe încercări de a rula un DAO de succes, astfel, astăzi există numeroase proiecte organizate în acest mod. Succesul unui DAO constă în complexitatea și corectitudinea contractului său inteligent. Și, ca investitor, ar trebui să petreceți timp căutând prin sursa codului acestui contract inteligent, pentru a verifica dacă există lucruri nestandarde sau suspicioase.

Cum funcționează o organizație autonomă descentralizată?

Orice DAO constă din trei piloni de bază:

Contractul inteligent conține regulile esențiale ale unui DAO și include lista membrilor, suma investită, informații despre părțile majoritare, fluxul de lucru și mecanismul de recompensă. Celelalte două aspecte depind de acest contract inteligent. Un contract inteligent defect poate pune proiectul în pericol, astfel, orice actualizare a acestuia ar avea nevoie de voturi de la toți membrii săi. Din acest motiv se recomandă să fie trecut în contractul inteligent tot ce este important, încă de la început.

Contractul inteligent mai include și codificarea tokenului ce va fi utilizat în sistem. Tokenul este util în alocarea de drepturi și stimulente membrilor organizației. În DAO toți sunt implicați în misiunea proiectului, însă membrii primesc beneficii diferite bazate pe ceea ce oferă.

Citiți și: Smart Contracts: ce sunt, cum funcționează și care sunt beneficiile acestor contracte inteligente?

Avantajele utilizării unui sistem de tip DAO:

Dezavantajele utilizării unui DAO:

Structura organizațională al unui DAO

Cazuri de utilizare a DAO

Faith Tribe. Este o platformă de design cu sursă deschisă, special creată pentru a oferi creatorilor de modă potențial de a se promova atât în metavers, cât și în lumea fizică. Este prima platformă complet descentralizată pentru creatorii de modă ce aparține comunității.

Ideea generală a NFT-urilor este arta, din acest motiv Faith Tribe caută să schimbe direcția designului de modă contribuind la creșterea Web3 și construind, în același timp, un ecosistem viabil din punct de vedere economic.

Piața globală pentru îmbrăcăminte de modă este evaluată la aproximativ 3 trilioane de dolari, iar 15% din acestea sunt fără marcă. Într-o lume în care Milenialii și Generația Z manifestă un interes neclintit pentru modă, Faith Tribe caută să își valorifice relațiile din metavers – pentru a aduce mai multe mărci în lumina reflectoarelor, fără a fi nevoie de un intermediar.

Gains Associates. Un alt exemplu excelent de utilizare a DAO este Gains Associates. Gains Associates este un fond de investiții descentralizat care utilizează un sistem de tip DAO, pentru a face investițiile în criptomonede și proiecte din spațiul blockchain accesibile oricui. Organizația face acest lucru prin publicarea de știri, perspective și opinii pentru educarea unei comunități al cărei obiectiv principal este de a dezvolta aptitudini și cunoștințe solide în ceea ce privește investițiile în industria cripto.

Paragen. Un exemplu de utilizare a DAO ca platformă de lansare a proiectelor este Paragen. Aceasta este o organizație care se concentrează pe sprijinirea proiectelor în faza lor incipientă înainte de lansare. Paragen oferă asistență de consiliere pe tot parcursul ciclului unui proiect, de la marketing și strategie, până la dezvoltarea tehnică aprofundată.

Prin procesul de verificare riguroasă al DAO și lucrările de cercetare sofisticate, membrii comunității pot accesa un portal de unde pot investi în proiectele sigure și securizate.

Tangible. Tangible este un bun exemplu al folosirii DAO pentru vânzarea bunurilor reale și tangibile sub formă de NFT. Proiectul vizează vânzarea unor asemenea bunuri precum: vinul de colecție, aurul și bunurile imobiliare prin crearea unor NFT-uri care reprezintă activul fizic. Aceste NFT-uri vor fi tranzacționabile pe piața lor, care urmează să fie lansată în viitorul apropiat – lucru ce va permite o vânzare mai rapidă a activelor fizice care anterior erau dificil de comercializat.

Jocurile și organizațiile autonome descentralizate

În 2021 jocurile blockchain au devenit extrem de populare, având o rată ridicată de adopție. Este grozav să poți juca un joc și să câștigi bani în criptomonede pentru asta, dar să joci un joc care folosește beneficiile unui DAO pentru comunitatea sa este și mai bine.

O platformă care oferă asemenea jocuri este Nest Arcade. Nest Arcade este o aplicație de tip play-to-earn pe blockchain. Scopul proiectului este de a accelera masiv adoptarea tehnologiei blockchain cu ajutorul unei aplicații simple, care oferă o varietate de jocuri în care membrii comunității se pot juca. 

Folosind Nest Arcade jucătorii își vor putea deține personajele din joc sub formă de NFT-uri – personaje pe care mai apoi le pot utiliza în diferite jocuri play-to-earn. Jucătorii vor câștiga recompense jucând pe platforma Nest Arcade în propriul token NEST, care este moneda proiectului, precum și în Solana – blockchain-ul pe care este construit proiectul.

Chiar dacă apariția și dezvoltarea DAO-urilor au rămas parțial neglijate din cauza atenției acordate NFT-urilor și diferitelor jocuri play-to-earn, acestea au crescut semnificativ cu ajutorul investițiilor celor care au observat potențialul. Dintre DAO-urile existente, de cele mai multe investiții se bucură cele bazate pe sfera jocurilor.

De ce DAO-urile sunt viitorul

Organizațiile tradiționale au mai multe defecte decât ne-am putea imagina, iar după pandemie mulți lucrători nu sunt dispuși să se întoarcă la fostele lor locuri de muncă din motiv că se simt folosiți și nu sunt auziți. Nu este clar dacă sistemele tradiționale se vor schimba, dar DAO-urile au arătat o cale clară către condiții mai bune de muncă și management al personalului.

Cele două modele unice pentru DAO sunt apartenența bazată pe deținerile de token și apartenența bazată pe acțiuni – ambele sunt centrate pe echipă iar nu pe superioritate.

Din aceste motive, a apărut ideea de a aduce descentralizarea în sistemele de guvernanță privată și publică.

Organizațiile autonome descentralizate au fost folosite în proiecte precum Dash, Digix și chiar BitShares. Am văzut chiar că torrentele operează modele similare și caută să integreze incluziunea blockchain în actualizările lor viitoare.

În timp ce sistemele de tip DAO încă sunt în stadiu incipient și încearcă să se consolideze, este evident că există ceva în nucleul revoluției DAO care va prinde rădăcini puternice. Prin urmare, va fi destul de interesant să asistăm la evoluția acestui concept.

Exit mobile version