DeFi: Sfaturi de bază pentru a începe a investi

În articolul ce urmează o să analizăm factorii de luat în considerare atunci când alegeți un proiect DeFi

AdobeStock

Finanțele descentralizate (DeFi) oferă o varietate de oportunități de investiții în industria criptomonedelor. Sistemele DeFi se bazează pe tehnologia blockchain și rulează pe lanțuri programabile precum lanțul BNB și rețeaua Ethereum.

Lanțurile folosesc o arhitectură financiară descentralizată peer-to-peer (P2P) pentru a elimina intermediarii și pentru a permite împrumuturi și furnizarea de lichidități. Acest lucru are ca rezultat dobânzi mai mari în comparație cu cele oferite de instituții financiare reglementate precum băncile.

Pentru perspectivă, multe bănci reglementate oferă rate ale dobânzii mai mici de 1% pe an, în timp ce unele platforme DeFi oferă rate de peste 20% pe an.

Există peste 100 de proiecte DeFi în spațiul cripto astăzi. Prin urmare, găsirea proiectului ideal poate fi o provocare, mai ales pentru investitorii începători. În articolul ce urmează o să analizăm factorii de luat în considerare atunci când alegeți un proiect DeFi.

Riscurile

Riscurile precum exploatările platformelor și „rug pulls” sunt comune în industria DeFi. Prin urmare, este important ca investitorii să efectueze cercetări importante privind securitatea platformei înainte de a investi în proiecte DeFi.

Din motiv că aproape oricine poate crea un protocol DeFi și poate scrie niște contracte inteligente, defectele de cod sunt comune. În DeFi, există mulți răufăcători capabili să exploateze orice defect. Când se întâmplă acest lucru, milioane de dolari sunt în pericol, deseori fără niciun recurs pentru utilizatori.

Auditurile de securitate efectuate de firme independente de securitate cibernetică descoperă adesea potențiale vulnerabilități. Investitorii sunt sfătuiți să ia în considerare aceste evaluări.

Evaluarea complet diluată

Este important să luați în considerare evaluarea complet diluată (FDV) a tokenurilor DeFi înainte de a investi. FVD în DeFi este capitalizarea de piață teoretică a unui token în raport cu prețul de piață predominat și numărul de monede în circulație.

Când FDV este prea scăzut, creșterea continuă a noilor tokenuri poate depăși cererea de tokenuri, ceea ce duce la scăderea prețurilor. În investițiile DeFi, tokenurile native sunt afectate negativ în situații de piață cu FDV scăzut.

Valoarea totală blocată

Valoarea totală blocată (TVL) ar trebui luată în considerare atunci când căutați un proiect remarcabil. Un TVL ridicat este un indicator puternic al încrederii investitorilor în platformă și în factorii ei de bază.

Valoarea totală blocată în DeFi
Valoarea totală blocată în DeFi | DeFi Llama

Proiectele DeFi cu cantități mari de active blocate sunt, în general considerate a avea un potențial de creștere mai mare și sunt considerate mai sigure decât proiectele cu TVL mai scăzut. Un proiect cu o rată constantă de creștere pozitivă a TVL este de dorit.

Stabilitatea prețului 

Tokenurile promițătoare au, de obicei, trenduri de creștere consistente pe termen lung. Sigur, raliuri pe termen scurt de peste 30% sunt tentante la prima vedere, dar pot fi reacții parabolice nesustenabile ale pieței, adesea urmate de scăderi abrupte.

Schemele „pump and dump” joacă un rol important în unele dintre creșterile de preț de scurtă durată. Aceste tipuri de strategii sunt obișnuite în spațiul criptomonedelor și afectează, de obicei, monedele cu capitalizare redusă.

Investitorii ar trebui să ignore performanța prețurilor pe termen scurt în absența altor indicatori pozitivi și să opteze pentru tokenuri susținute de proiecte cu fundamente solide de creștere pe termen lung.

Alegerea strategiei de investiții potrivite

Alegerea strategiei corecte de investiții poate genera profituri impresionante. Mai jos o să analizăm 3 strategii comune de investiții DeFi.

Staking

Stakingul este una dintre cele mai ușoare strategii de investiții. Investitorul trebuie să blocheze activele în contracte inteligente pentru o anumită perioadă de timp.

Stakingul activelor le permite investitorilor să devină validatori într-o rețea proof-of-stake. Sistemele PoS diferă de PoW, care necesită echipamente de calcul pentru a verifica tranzacțiile.

Mecanismul PoS este condus de validatori care sunt recompensați în funcție de numărul de tokenuri pe care le dețin. 

Proiectele DeFi răsplătesc adesea investitorii cu tokenuri de guvernare, crescându-le astfel puterea de vot. Aceste monede pot fi tranzacționate și pentru alte criptomonede. Platformele care acceptă staking oferă adesea și servicii de creditare.

Yield Farming

Yield Farming este un model de investiții complex. Protocoalele Yield Farming au, în general, randamente mari. Cu toate acestea, ele prezintă și riscuri mai mari în comparație cu deținerea de criptomonede.

De exemplu, în rețelele Yield Farming utilizatorii își pot folosi activele în staking ca garanție pentru a împrumuta și cumpăra tokenuri cu un potențial de creștere uriaș. Acest lucru se face de obicei pentru a maximiza recompensele de staking.

Cu toate acestea, utilizarea produselor cu efect de levier mărește pierderile.

Spre deosebire de băncile comerciale, pentru a obține un împrumut este necesară doar garanția. Nu se efectuează verificarea creditului. Acest lucru se datorează faptului că ecosistemul este guvernat prin contracte inteligente, care aplică automat regulile scrise în cod.

Pe lângă împrumuturi, unele pool-uri de yield farming DeFi acceptă și perechi de tokenuri pentru a câștiga recompense. Punerea banilor în aceste vehicule de investiții permite investitorilor să câștige un procent de fiecare dată când tokenul este utilizat într-o tranzacție.

Cererea crescută pentru anumite perechi de tokenuri duce, în general, la mai multe tranzacții și la randamente mai mari pentru investitori. Acestea fiind spuse, investiția în perechi lichide volatile poate duce la pierderi permanente.

Indici DeFi

Indicii DeFi oferă părților interesate un portofoliu diversificat de active digitale. Structura lor compozită este similară fondurilor tranzacționate la bursă (ETF) în finanțele tradiționale. De exemplu, S&P 500 urmărește valoarea a 500 de companii majore listate la bursele din Statele Unite. Indicii DeFi au un cadru similar, dar urmăresc activele digitale.

Indicele DeFi Pulse este un exemplu de indice DeFi popular. Acesta urmărește proiecte cu utilizare intensă și echipe de dezvoltare loiale.

Indicele MetaVerse este un alt indice notabil. Acesta urmărește o serie de tokenuri în diverse medii virtuale, cum ar fi sport, divertisment și afaceri.

Alegerea unui portofel și cumpărarea de tokenuri

După identificarea protocolului DeFi ideal și a strategiei de investiții, obținerea unui portofel cripto va ajuta la facilitarea achizițiilor de tokenuri. Portofelele cripto sunt folosite pentru a achiziționa tokenuri pe platformele DeFi.

Cu toate acestea, portofelele hardware sunt mai sigure, deoarece au mecanisme de criptare sofisticate concepute pentru a contracara majoritatea atacurilor cibernetice.

Unele portofele software cripto populare includ MetaMask, Coinbase, Brave și Fortmatic. Trezor și Ledger sunt printre cele mai de încredere portofele reci.

Exit mobile version