Ethereum: ce este The Merge? Upgrade-ul de trecere a rețelei la Proof of Stake

Rețeaua principală Ethereum urmează să fuzioneze cu Beacon Chain în 2022, finisând tranziția blockchain-ului de la Proof of Work la Proof of Stake

Adobestock | sdecoret

Ethereum este foarte aproape să treacă de la sistemul de funcționare actual al rețelei Proof of Work – care este criticat pentru consumul exagerat de energie și putere de calcul – la un sistem de tip Proof of Stake considerat „verde” și mult mai eficient. 

Această mutare este cunoscută sub numele de „The Merge” și urma să fie lansată chiar în această perioadă, însă dezvoltatorii care lucrează la proiect estimează un timp de finalizare mai mare cu câteva luni decât cel planificat inițial.

Ce este The Merge?

Ethereum urmează să schimbe modul în care tranzacțiile sunt validate. În acest moment, Ethereum funcționează într-un mod similar ca Bitcoin – tranzacțiile sunt minate de o rețea descentralizată de computere, care concurează pentru a rezolva puzzle-uri matematice, iar pentru asta ei sunt recompensați cu noi monede ETH.

Însă această metodă prin care computerele convin asupra tranzacțiilor care vor fi adăugate la un nou bloc – cunoscută sub numele de Proof of Work – are un consum excesiv de energie, așa că Ethereum va trece în curând la un mecanism de consens care utilizează mult mai puțină energie și ar trebui să facă rețeaua aproximativ cu 99% mai eficientă din punct de vedere energetic.

Noul sistem se numește Proof of Stake și funcționează ca un stimulent pentru utilizatori de a-și bloca o anumită sumă de monede în rețeaua de tip blockchain – devenind, astfel, validatori. Holderii sunt răsplătiți pentru asta în aceeași monedă digitală, fiind totodată încurajați să-și păstreze activele pentru o perioadă mai lungă.

Prin staking, tranzacțiile sunt confirmate de adresele care au pus banii în staking — angajându-se, astfel, într-un contract inteligent. Cei care au pus în staking mai mult ETH câștigă recompense mai mari, proporțional cu suma blocată.

Fundația Ethereum – organizația care supraveghează dezvoltarea blockchain-ului Ethereum – a început să lucreze la tranziția către Proof of Stake încă de la lansarea blockchain-ului în 2015.

The Merge este unul dintre upgrade-urile care ar trebui să facă Ethereum mai rapid și mai ieftin din punct de vedere al costurilor de tranzacții. În acest moment, Ethereum este lent în procesarea tranzacțiilor și cu mult mai scump decât alte blockchain-uri. Pentru un simplu schimb al unor monede pe Uniswap în valoare de 1 dolar, un utilizator ar putea plăti peste 50 de dolari în comisioane de tranzacționare, dacă rețeaua este congestionată.

Fuziunea în sine nu va rezolva problema prețurilor mari pentru gas fees, totuși, va pregăti blockchain-ul pentru un set de noi actualizări care în cele din urmă vor reduce costurile. Aceste actualizări erau cunoscute ca Ethereum 2.0, Eth2 sau Serenity.

Costul mediu al tranzacțiilor cu ETH în ultimul an | ycharts.com
Costul mediu al tranzacțiilor cu ETH în ultimul an | ycharts.com

Ethereum încă nu a trecut la proof of stake?

Blockchain-ul are deja o ramură bazată pe Proof of Stake, în care puteți să puneți la staking deținerile de ETH pe care le aveți. Această rețea, cunoscută și sub numele de Beacon Chain, a fost lansată în decembrie 2020. Până în acest moment există peste 330.000 de validatori, care împreună au pus în staking aproximativ 10,6 milioane de ETH.

Totuși, acel lanț funcționează în paralel cu blockchain-ul principal Ethereum și, în timp ce dezvoltatorii sunt ocupați să construiască următoarea versiune a Ethereum, nu puteți decât să așteptați și să vă puneți la staking monedele.

The Merge va schimba versiunea principală a rețelei Ethereum – partea care acceptă tranzacții și contracte inteligente – pentru a face parte din lanțul Beacon Chain. Odată ce procesul The Merge va fi finalizat, Proof of Work va dispărea de pe Ethereum – ceea ce înseamnă și că mineritul va lua sfârșit.

După The Merge, în cele din urmă, va fi posibil de rulat contracte inteligente pe mainnet-ul Ethereum folosind Proof of Stake. De asemenea, oricine a pus la staking Eth îl va putea într-un final retrage. Totuși, acest lucru nu va fi posibil imediat după The Merge. 

Când va avea loc Fuziunea?

Lansarea mult așteptatului upgrade al blockchain-ului Ethereum „The Merge” trebuia să apară în iunie al acestui an, însă recent dezvoltatorul Ethereum Tim Beiko a furnizat pe Twitter cronologia actualizată a acestui update, declarând provizoriu că poate să mai dureze câteva luni.

După lansarea celui mai recent testnet public „Kiln”, de pe rețeaua Ethereum, exista o așteptare generală ca The Merge să apară la jumătatea acestui an, totuși, cel mai recent eșec nu este surprinzător, având în vedere că Proof of Stake a fost amânată constant de când a fost planificată pentru prima dată.

Acestea fiind spuse, dezvoltatorii promit că rețeaua principală Ethereum va fuziona de fapt cu rețeaua Beacon Chain pentru a deveni o rețea de tip Proof of Stake (PoS) în acest an. 

Ce urmează după The Merge?

În urma fuziunii și tranziției la Proof of Stake, singura oprire rămasă pe roadmap-ul Ethereum este actualizarea shard chains, programată pentru sfârșitul anului 2022. Până atunci însă, rețeaua va utiliza alte rețele de tipul Layer-2 – cum ar fi: Polygon și Optimism – pentru a gestiona scalabilitatea și volumele mari de tranzacții.

Soluțiile de scalare Layer-2 tranzitează temporar token-urile ETH și ERC-20 la un alt blockchain, care completează munca de calcul pentru o fracțiune de cost și la un preț mult mai mic.

În cele din urmă, Shard Chains vor coexista probabil cu tehnologiile Layer-2. Fundația Ethereum consideră că în acest mod scalabilitatea nu va mai avea vreo limită.

Exit mobile version