Simplu Explicat: Fondurile de lichidități DeFi

photon_photo | Adobe Stock

Ce sunt fondurile de lichidități DeFi?

Un fond de lichidități DeFi este un contract inteligent care blochează tokenurile pentru a asigura lichiditatea pentru tokenurile respective – pe o platformă descentralizată. Utilizatorii care furnizează tokenuri la contractul inteligent sunt numiți furnizori de lichidități.

Fondurile de lichidități DeFi au apărut ca un mijloc inovator și automatizat de a rezolva problema de lichiditate de pe platformele descentralizate. Acestea înlocuiesc modelul tradițional de registru de ordine – utilizat de platformele crypto centralizate, care a fost preluat direct de pe piețele financiare consacrate.

În ceea ce privește acest model, acesta reprezintă o piață în care cumpărătorii și vânzătorii se întâlnesc și convin asupra prețurilor pentru active în funcție de cererea și oferta relativă. Cu toate acestea, acest model depinde de existența unui număr suficient de cumpărători și vânzători pentru a crea lichidități. Prin urmare, rolul factorilor de decizie de piață este primordial pentru a se asigura că va fi întotdeauna cineva care să răspundă cererii, menținând efectiv prețurile corecte prin contribuția la lichiditate.

Simplu Explicat: Fondurile de lichidități DeFi
fotogestoeber | Adobe Stock

Cum funcționează fondurile de lichidități DeFi?

Cea mai simplă versiune a unui fond de lichidități DeFi conține două token-uri într-un contract inteligent pentru a forma o pereche de tranzacționare.

folosim Ether și USD Coin ca exemplu și, pentru a face lucrurile mai simple, prețul ETH poate fi egal cu 1,000 USDC. Furnizorii de lichiditate contribuie cu o valoare egală de ETH și USDC la fondul de lichiditate, astfel încât cineva care depune 1 ETH ar trebui să contribuie cu 1,000 USDC.

Lichiditatea din fond înseamnă că, atunci când cineva dorește să tranzacționeze ETH pentru USDC, poate face acest lucru pe baza fondurilor depuse, mai degrabă decât să aștepte ca o contraparte să vină cu o tranzacție egală cu tranzacția lor.

Furnizorii de lichiditate sunt stimulați pentru contribuția lor prin recompense. Când fac un depozit, primesc un nou token care reprezintă participația lor, numit token de fond de lichiditate (pool). În acest exemplu, simbolul fondului ar fi USDCETH.

Ponderea comisioanelor de tranzacționare plătite de utilizatorii care utilizează fondul pentru a schimba token-uri este distribuită automat tuturor furnizorilor de lichidități proporțional cu dimensiunea participației lor. Deci, dacă taxele de tranzacționare pentru fondul USDC-ETH sunt de 0,3% și un furnizor de lichidități a contribuit cu 10% din fond, acesta are dreptul la 10% din 0,3% din valoarea totală a tuturor tranzacțiilor.

Atunci când un utilizator dorește să-și retragă participația din fondul de lichidități, își arde token-urile din fondul de token-uri și astfel își poate retrage participația.

Care sunt mari exemple de fonduri de lichidități DeFi?

Există mai multe platforme care au devenit extrem de populare în 2020:

Exemplul de mai sus este unul simplu bazat pe modelul Uniswap, un exchange care operează unele dintre cele mai mari fonduri de lichidități. La momentul scrierii acestui articol, în bazinul USDC-ETH există aproximativ 250 de milioane de dolari. Alte fonduri populare de pe Uniswap includ WBTC-ETH, DAI-ETH și ETH-USDT.

Curve Finance, Balancer și SushiSwap operează toate fonduri de lichidități DeFi. Cele mai mari fonduri Curve sunt multi-token-urile și se concentrează pe monezi stabile. Balancer permite până la opt token-uri într-un fond, în timp ce SushiSwap este o clonă virtuală a Uniswap.

Care sunt riscurile fondurilor de lichidități DeFi?

Algoritmul care determină prețul unui activ poate da greș, poate aluneca/derapa (slippage: traderii trebuie să se mulțumească cu un preț diferit de cel pe care l-au solicitat inițial din cauza unei mișcări a prețului între momentul în care comanda intră pe piață și executarea unei tranzacții) din cauza comenzilor mari, din cauza neîndeplinirii contractului inteligent și multe altele.

Prețul activelor dintr-un fond de lichidități este determinat de un algoritm de stabilire a prețurilor care se ajustează continuu pe baza activității de tranzacționare a fondului. Dacă prețul unui activ variază față de prețul pieței globale, traderii de arbitraj care profită de diferențele de preț între platforme vor obține profit din această diferență.

În cazul fluctuațiilor de preț, furnizorii de lichidități pot suporta o pierdere din valoarea depozitelor lor, cunoscută sub numele de pierderi nepermanente. Cu toate acestea, odată ce un furnizor își retrage depozitul, pierderea devine permanentă. În funcție de mărimea fluctuației și de perioada de timp în care furnizorul de lichidități și-a depus depozitul, poate fi compensată o parte din această pierdere sau toată pierderea cu comisioanele de tranzacție drept recompensă.

Datorită algoritmului de stabilire a prețurilor, fondurile mai mici pot suferi din cauza alunecărilor dacă cineva dorește dintr-o datăefectueze o tranzacție mare. Au existat cazuri, cum ar fi hack-ul bZx din 2020, în care utilizatorii au exploatat fonduri de lichiditate mai mici ca parte a unui atac mai larg de manipulare a pieței.

Utilizatorii DeFi se confruntă și cu alte riscuri, cum ar fi neîndeplinirea contractului inteligent, dacă codul de bază nu este auditat sau nu este complet securizat. Asigurați-vă că înțelegeți toate riscurile înainte de a depune fonduri.

bestforbest | Adobe Stock

Care sunt beneficiile fondurilor de lichidități DeFi?

Cel mai evident beneficiu al fondurilor de lichiditate este că asigură o aprovizionare aproape continuă de lichiditate pentru traderii care doresc să utilizeze schimburile descentralizate. Ele oferă, de asemenea, posibilitatea de a profita de deținerea de crypto-monede, devenind un furnizor de lichidități și câștigând comisioane de tranzacție.

În plus, multe proiecte și protocoale vor oferi stimulente suplimentare furnizorilor de lichidități pentru a se asigura că fondurile lor de token-uri rămân la un nivel ridicat, reducând riscul de alunecare/derapaj și creând o experiență de tranzacționare mai bună. Prin urmare, există o oportunitate de a genera noi câștiguri din token-urile de recompensă pentru creșterea randamentului în schimbul devenirii unui furnizor de lichidități.

Unele protocoale, inclusiv Uniswap, Balancer și Yearn.finance recompensează furnizorii de lichidități în propriile token-nuri de platformă. Când SushiSwap a apărut în vara anului 2020, a folosit acest model pentru a lansa așa-numitul „atac vampir” pe Uniswap. Utilizatorii puteau furniza simbolul SUSHI pe Uniswap oferind lichiditate înainte de lansarea SushiSwap și ulterior să migreze lichiditatea către platforma SushiSwap, care a fost, de asemenea, o schimbare radicală a codului Uniswap.

Cum pot să particip la fondurile de lichidități DeFi?

Procedura exactă pentru aderarea la grupurile de lichidități DeFi variază în funcție de platformă. În general, ar trebui să configurați un cont pe platforma aleasă și apoi să conectați un portofel Ethereum, cum ar fi MetaMask sau alte portofele Web 3.0 de pe pagina de pornire. După aceea, token-urile pot fi depuse în fondul de lichidități relevant.

Pe platforme, cum ar fi Uniswap, ar trebui să căutați o anumită pereche la care doriți să oferiți lichiditate și apoi să conectați portofelul. După verificarea randamentelor, cum ar fi raportul fondului și rata de schimb, un utilizator poate depune token-urile în fond.

Exit mobile version