Lockdrop-uri: Ce sunt și cum funcționează

Lockdrop-urile sunt o metodă de distribuire a tokenurilor mai puțin cunoscută, dar mai eficientă decât airdrop-urile

adobestock | immimagery

Sfera crypto este un domeniu și o industrie care crește rapid. Totul se schimbă, de la infrastructura de bază, la metodele de strângere a fondurilor și până la reglementări. De asemenea, sunt introduse noi metode de distribuire a token-urilor.

Este posibil să cunoașteți ce sunt airdrop-urile, însă foarte multe persoane din sfera crypto nu au auzit niciodată și nici nu au participat în lockdrop-uri – care este o metodă de distribuire a token-urilor fără a strânge fonduri.

Lockdrop-urile sunt mai puțin cunoscute, dar mai eficiente decât airdrop-urile. În continuare o să vă explic ce sunt acestea, cum funcționează și cum puteți beneficia de ele.

Ce este un Lockdrop?

Scopul unui Lockdrop este de a distribui token-urile noi ale unui proiect către o mare varietate de deținători sau participanți. Pentru a face acest lucru, deținătorii de monede digitale a unei rețele, cum ar fi Ethereum, vor trebui să-și blocheze Ether-ul într-un contract inteligent pentru o anumită perioadă de timp pentru a primi tokenuri de la noua rețea.

De obicei, cu cât criptomonedele existente sunt blocate mai mult timp în acest contract inteligent, cu atât deținătorul va primi mai multe tokenuri în noua rețea. După acest timp, monedele digitale originale sunt returnate proprietarului.

Lockdrop vs. Airdrop 

Lockdrop-ul ar trebui comparat cu airdrop-ul, care a fost prima metodă de distribuire pe scară largă a activelor digitale crypto, de obicei gratuit, către un număr mare de portofele. 

Prin airdrop-uri se trimit, practic, tokenuri către adrese aleatorii, gratuit, în speranța că dacă mai mulți oameni ar avea tokenul, mai mulți s-ar implica și în proiect. În practică, totuși, majoritatea tokenurilor trimise prin airdrop fie s-au vândut rapid, fie au rămas în portofele neobservate.

Lockdrop-ul poate fi gândit ca o versiune modificată a airdrop-ului, prin care îți blochezi monedele un anumit timp pentru a primi noile monede digitale drept recompensă. Chiar dacă activele tale cripto nu sunt cheltuite, ideea este că nu le poți folosi pentru o anumită perioadă – iar asta arată cel puțin un anumit nivel de angajament față de proiect. În mod ideal, acest lucru va avea ca rezultat atragerea unor noi deținători de tokenuri care vor fi mai activi și mai interesați de proiect încă de la început.

Obiectivele urmărite prin Lockdrop-uri

O bază bună de utilizatori este importantă pentru orice afacere, dar este deosebit de importantă într-o rețea descentralizată. O comunitate puternică căreia îi pasă cu adevărat de proiect va duce la mai mult interes și sprijin pentru rețea, ceea ce va duce la o rețea mai mare și mai puternică. 

Acest lucru este împotriva deținătorilor de tokenuri cărora le pasă în primul rând de valoarea monetară a tokenului și nu sunt interesați de starea pe termen lung a proiectului, ceea ce se întâmplă des în lumea tranzacționării cu criptomonede.

O comunitate puternică de deținători de active digitale devine extrem de importantă atunci când deținătorii tokenurilor au drepturi speciale, cum ar fi capacitatea de a lua decizii de management. De exemplu, deținătorii monedelor digitale pot decide în privința schimbărilor sau actualizărilor protocolului votând cu monedele lor.

Cum participi în Lockdrop-uri?

Lockdrop-urile sunt puțin diferite în funcție de protocol, dar toate urmează anumiți pași comuni:

Edgeware Lockdrop

Edgeware a fost primul protocol care a lansat mecanismul de blocare în 2019. A distribuit 90% din alocarea de token-uri prin blocare și doar 10% au fost distribuiți echipei. Utilizatorii au putut să blocheze ether într-un „contract de utilizator – lockdrop” dedicat, care a eliberat garanția ETH după 3 ani.

Utilizatorii au putut, de asemenea, să „semneze” în loc să-și blocheze ETH – ceea ce înseamnă, practic, că își semnalează intenția de a participa la rețeaua Edgeware și, în esență, primesc un airdrop. Cu toate acestea, acei utilizatori au primit mai puține recompense și nu au putut acționa ca validatori în rețea.

Din perspectiva protocolului, aceasta a oferit securitate economică și un grad mai ridicat de angajament din partea utilizatorilor. În plus, Edgeware susține că lockdrop-ul său a ajutat la dezvoltarea protocolului – prin una dintre cele mai descentralizate distribuții de tokenuri.

Edgeware (EDG) - graficul prețului în USD de la lansare până în prezent | coinmarketcap.com
Edgeware (EDG) – graficul prețului în USD de la lansare până în prezent | coinmarketcap.com

Ca proiect, lockdrop-urile pot fi folosite pentru a distribui tokenuri către diferite părți interesate. Ca persoană curioasă despre noua rețea, lockdrop-urile pot fi o modalitate bună de a te implica și de a deveni un membru timpuriu, fără anumite cheltuieli.

În cocluzie, lockdrop-urile devin tot mai populare și pot fi o modalitate bună de a vă implica într-un proiect încă de la început.

Exit mobile version