NFT: Avantajele și dezavantajele investițiilor în active digitale nefungibile

După ce NFT-urile au devenit extrem de populare, multora le-a apărut gândul să investească în ele, dar este oare o idee bună să facem asta?

adobestock | MIA Studio

Dacă ați auzit de token-urile digitale nefungibile (NFT), probabil că v-ați gândit și să investiți în ele. Dar ce înseamnă cu adevărat a investi în NFT-uri, și care sunt avantajele și dezavantajele acestor investiții?

NFT-urile sunt active digitale crypto-grafice unice care reprezintă obiecte din lumea reală și digitală, precum: artă, muzică, teren virtual, obiecte de colecție, videoclipuri, fotografii și alte produse creative. Este o idee bună să înțelegeți clasele de active înainte de a începe să investiți în aceste tokenuri digitale.

Pentru început, este greșit să spunem investiții în NFT-uri, deoarece NFT-urile nu fac parte din clasele de active în sine. Tokenurile digitale nefungibile folosesc tehnologia blockchain pentru a identifica cine deține dreptul de proprietate, ceea ce face ca NFT-urile să fie similare cu deținerea proprietății asupra unui bun și nu a bunului în sine. Așa cum nu ați cumpăra un apartament doar pentru a deține dreptul de proprietate, ar fi înțelept să nu cumpărați un activ digital doar pentru că este NFT.

Acest lucru nu înseamnă că investiția în active digitale nefungibile este o idee proastă. Dacă ați identificat un activ care este atractiv pentru dvs. și aveți fonduri, atunci poate ar trebui să-l cumpărați. Dacă proprietatea acelui activ se întâmplă să fie tokenizată, atunci vă puteți bucura de beneficiile suplimentare asociate NFT-urilor. Dar asigurați-vă că înțelegeți și riscurile acestei investiții.

În continuare o să descriu avantajele și dezavantajele investiției în NFT-uri.

Avantajele investițiilor în NFT-uri

Investitorii pot avea mai multe motive pentru a cumpăra active care sunt tokenizate în NFT-uri, unele dintre aceste avantaje sunt:

Oricine poate investi în NFT-uri. Toată lumea poate investi în active digitale nefungibile: Proprietatea activelor digitale nefungibile poate fi transferată mai ușor și mai eficient între oameni oriunde în lume.

NFT-urile au potențialul de a face piețele mai eficiente. Convertirea activelor fizice în active digitale simplifică procesele, elimină intermediarii, îmbunătățește lanțurile de aprovizionare și sporește securitatea.

Un exemplu ar fi faptul că artiștii sunt capabili să se conecteze direct cu publicul lor, eliminând nevoia de intermediari și tranzacții de lungă durată. În plus, digitalizarea operelor de artă îmbunătățește procesul de certificare, simplificând și mai mult tranzacțiile și reducând costurile.

Dreptul de proprietate asupra NFT-ului este securizat de blockchain. Utilizarea tehnologiei blockchain pentru a proteja și reprezenta digital proprietatea, face ca deținerea proprietății asupra unui bun nefungibil să fie mai sigură. De asemenea, tehnologia blockchain creează transparență în privința deținerii proprietății asupra activelor.

Oportunitatea de a învăța mai multe despre tehnologia blockchain. Prin alocarea unei sume mici de bani pentru achiziționarea unui activ digital nefungibil, investitorii pot deveni mai conștienți de modul în care funcționează tehnologia blockchain în timp ce își diversifică portofoliul.

Opensea este cel mai mare marketplace de NFT-uri din lume cu un volum de tranzacționare de 2,47 miliarde de dolari în ultimile 30 de zile
Opensea este cel mai mare marketplace de NFT-uri din lume cu un volum de tranzacționare de 2,47 miliarde de dolari în ultimile 30 de zile | www.dappradar.com

Dezavantaje

Nft-urile nu fac parte din clasa activelor. NFT-urile sunt adesea – și în mod greșit – privite ca o clasă de active, mai degrabă decât o modalitate tehnică și sigură de indicare a proprietății. Dezinformarea generală și hype-ul din jurul NFT-urilor pot crea prețuri exorbitante și volatilitate crescută, însă asta durează puțin și riscați să rămâneți cu un bun fără valoare.

Multe NFT-uri sunt create în scop de fraudă. În timp ce securitatea unui blockchain este incontestabilă, spațiul cripto este un loc extrem de favorabil pentru impostori, care fraudează investitorii prin diverse metode. Una dintre metode se numește „rug pull” – este un tip de înșelătorie în sfera blockchain, care apare atunci când o echipă promovează intensiv tokenul proiectului înainte de a dispărea cu fondurile, lăsând investitorii cu un activ lipsit de valoare.

Un alt mod de fraudă este copierea și utilizarea fără drept a artei create de altă persoană. Mai mulți artiști au raportat recent că și-au descoperit lucrările spre vânzare ca NFT-uri pe piețele online – fără consimțământul lor.

O problemă serioasă apare dacă cineva creează o imagine electronică a operei originale, o transformă în NFT și o pune la vânzare pe o piață virtuală – NFT-ul fiind în acest mod o reproducere frauduloasă.

NFT-urile nu generează venituri. Spre deosebire de acțiuni, în cazul cărora se plătesc dividende investitorilor, obligațiunile purtătoare de dobândă și bunurile imobiliare generatoare de chirii, NFT-urile nu oferă proprietarilor lor niciun potențial de venit.

La fel ca alte obiecte de colecție, profiturile asociate cu investițiile în NFT-uri se bazează în întregime pe aprecierea prețului, ceea ce nu este un lucru pe care ar trebui să vă bazați. Deși există și excepții în care Hold-erii de NFT-uri primesc venituri din Royalties (comision din revânzarea pe piață a colecției) sau, mai nou, din staking-ul NFT-urilor, aceste venituri sunt nesemnificative în majoritatea cazurilor.

De ce oamenii investesc în NFT-uri?

Există mai multe motive pentru care investitorii cumpără NFT-uri. Unii oameni sunt interesați să dețină activul de bază, alții cumpără pentru a deveni parte dintr-un club, sunt și unii colecționari interesați de a deține NFT-uri rare, în timp ce majoritatea sunt aici pentru a face profituri rapide și pentru a-și înmulți profiturile.

Viitorul investițiilor în NFT-uri

NFT-urile sunt o creație inovatoare și câștigă din ce în ce mai multă atenție pe măsură ce oferă beneficii deținătorilor. Prețurile impunătoare și volumul impresionant trezesc interesul investitorilor de a cumpăra, cu toate acestea, investitorii prudenți ar trebui să fie foarte atenți atunci când iau în considerare achiziționarea acestor active, deoarece NFT-urile sunt foarte nelichide și volatile.

Nu este recomandat să le cumpărați în speranța de a vă înmulți de câteva ori investiția. Valoarea reală a NFT-urilor constă în potențialul lor de a schimba modul în care funcționează piețele și de a îmbunătăți modul în care gestionăm și controlăm informațiile sensibile.

Totuși, dacă doriți să vă implicați și să vedeți ce înseamnă a fi proprietarul unui NFT, făceți-o. Cu toate acestea, vă recomandăm să fiți responsabili. Nu investiți mulți bani în NFT-uri, încercați întotdeauna să cumpărați cât mai ieftin. În caz contrar, s-ar putea să vă treziți într-o situație stresantă – atât din punct de vedere financiar cât și emoțional.

Exit mobile version