NFT: de ce sunt așa speciali Tokenii Non-Fungibili? Caracteristici și posibilități

NFT-urile sunt un tip de jeton extrem de puternic - care oferă un mod flexibil de a reprezenta în format digital pe un blockchain activele fizice non-fungibile

immimagery | Adobe Stock

După cum menționam și în articolele precedente, tokenii non-fungibili sunt active crypto-grafice pe blockchain – cu coduri de identificare și metadate unice care le disting între ele. 

Spre deosebire de crypto-monede, acestea nu pot fi tranzacționate sau schimbate ca fiind echivalente. Diferența constă în faptul că monedele fungibile, cum ar fi crypto-valutele, sunt identice între ele – prin urmare, pot fi utilizate ca mediu pentru tranzacții comerciale. 

NFT: de ce sunt așa speciali Tokenii Non-Fungibili - caracteristici și posibilități
Definiția oficială a NFT | Merriam-Webster

Non-fungibil înseamnă că este unic și nu poate fi înlocuit cu altceva. De exemplu, un Bitcoin este fungibil – schimbați unul cu alt bitcoin și veți avea exact același lucru. Cu toate acestea, un NFT nu este fungibil. Dacă l-ați schimbat cu un alt NFT, ați avea ceva complet diferit.

Jetoanele non-fungibile sunt un tip de jeton extrem de puternic, care oferă un mod flexibil de a reprezenta activele fizice non-fungibile pe un blockchain, în format digital.

Fizic vs. digital, fungibil vs. non-fungibil | Zachary Crockett

Principalele proprietăți importante ale NFT-urilor

👑 Unicitate: jetoanele nefungibile conțin în codul lor informații care descriu proprietățile fiecărui jeton – care le fac diferite de altele. O piesă de artă digitală ar putea avea informații codificate despre pixeli individuali, în timp ce elementele simbolizate într-un joc pot conține detalii care permit utilizatorului să înțeleagă ce obiect deține jucătorul și atributele sale.

🧭️ Trasabilitate: fiecare NFT are o înregistrare a tranzacțiilor în lanț, de când a fost creat, inclusiv de fiecare dată când își schimbă mâinile. Astfel, fiecare jeton poate fi autentificat în mod verificabil și oricine poate vedea că nu este un fals – evident un lucru foarte important pentru proprietari și potențiali cumpărători.

🔝 Raritate: pentru ca jetoanele non-fungibile să fie atractive pentru cumpărători, ele trebuie să fie create într-un număr redus. Acest lucru va asigura că activele rămân dorite pe termen lung, iar oferta nu depășește cererea.

👯 Indivizibilitate: NFT-urile nu pot fi tranzacționate în general ca fracții ale unui întreg. La fel cum nu se poate cumpăra jumătate dintr-un bilet la concert. Tokenii non-fungibili nu pot fi împărțiți în denominații mai mici.

Programabilitate: NFT-urile sunt complet programabile, la fel ca toate activele digitale și ca tokenii tradiționali construiți cu ajutorul contractelor inteligente. Crypto Kitties și Axie Infinity au regulile de reproducere codate direct în jetoanele lor. În acest fel este posibilă mult mai multă funcționalitate pentru activele digitale.

NFT-urile combină cele mai bune trăsături ale blockchain-ului descentralizat. Spre deosebire de activele digitale obișnuite care sunt emise și reglementate de entități centralizate – care vă pot fi luate oricând de către alții – este posibil să dețineți și să controlați cu adevărat propriile NFT-uri.

Cu siguranță, ideea reprezentărilor digitale ale activelor fizice nu este nouă și nici utilizarea identificării unice. Cu toate acestea, atunci când aceste concepte sunt combinate cu beneficiile unui blockchain rezistent la manipularea contractelor inteligente, ele devin un pivot puternic pentru schimbări semnificative.

Beneficiile tokenilor non-fungibili

Construcția distinctă a fiecărui NFT oferă posibilitatea pentru mai multe variante de utilizare.

De exemplu, acestea sunt un vehicul ideal pentru a reprezenta digital activele fizice, cum ar fi imobilele și lucrările de artă. Deoarece se bazează pe blockchain-uri, NFT-urile pot fi folosite și pentru eliminarea intermediarilor, conectarea artiștilor cu publicul sau pentru gestionarea identității. NFT-urile pot elimina intermediarii, pot simplifica tranzacțiile și pot crea noi piețe digitale.

Eficiența pieței – unul dintre cele mai evidente beneficii ale NFT-urilor

NFT-urile care reprezintă lucrări digitale sau fizice pe un blockchain elimină necesitatea agenților intermediari și le permite artiștilor să se conecteze direct cu publicul lor.

De asemenea, pot îmbunătăți procesele operaționale. De exemplu, un NFT pentru o sticlă de vin va face mult mai ușor pentru diferiți actori dintr-un lanț de aprovizionare să interacționeze cu sticla – și să ajute la urmărirea provenienței, a producției și a vânzării sale pe parcursul întregului proces.

Firma de consultanță Ernst & Young a dezvoltat deja o astfel de soluție pentru unul dintre clienții săi.

Beneficii pentru un artist

Un artist ar putea fi interesat de NFT-uri deoarece tehnologia oferă o modalitate de a vinde lucrări în format digital. Pentru multe dintre ele s-ar putea să nu existe o piață prea mare sau prea accesibilă doar în plan fizic. Acest format digital este direct legat de versiunea reala, păstrând-ui toate caracteristicile și unicitatea.

De asemenea, NFT-urile au o caracteristică activabilă care oferă posibilitatea de a plăti în mod automat un procent de fiecare dată când NFT-ul este vândut sau își schimbă proprietarul. Astfel, artistul este asigurat că – dacă munca sa devine foarte populară și crește mult în valoare – va beneficia și el de acest lucru.

Beneficii pentru un cumpărător

Unul dintre avantajele evidente ale cumpărării de artă este că permite oamenilor să sprijine financiar artiștii care le plac.

Acest lucru este mai eficient cu NFT-urile – care sunt mult mai practice și mai cool decât, de exemplu, autocolantele Telegram.

Cumpărarea unui NFT oferă de obicei câteva drepturi de utilizare de bază, cum ar fi posibilitatea de a posta imaginea online sau de a o seta ca imagine de profil. Bineînțeles, imaginația și capabilitățile contractului inteligent sunt singurele limite ale unui creator de NFT-uri atunci când îi alege aspectul sau funcționalitățile.

În plus, desigur, există drepturile de laudă pe care le deține cumpărătorul obiectului de artă, la pachet cu o înregistrare permanentă pe blockchain pentru a dovedi proprietatea.

La fel de bine, NFT-urile pot funcționa ca orice alt activ speculativ – care este cumpărat ca investiție și apoi se așteaptă ca valoarea acestuia să crească – astfel încât cumpărătorul să poată vinde în profit.

Jetoanele non-fungibile sunt excelente pentru gestionarea identității

De luat în considerare cazul pașapoartelor fizice care trebuie controlate la fiecare punct de intrare și ieșire.

Prin convertirea pașapoartelor individuale în NFT-uri – fiecare cu propriile sale caracteristici de identificare unice – este posibilă eficientizarea proceselor de intrare și ieșire pentru jurisdicții.

Extinzând acest caz de utilizare – NFT-urile pot fi utilizate și pentru gestionarea identității în domeniul digital.

Tokenii non-fungibili pot democratiza investițiile în imobiliare sau în artă

Este mult mai ușor de împărțit un activ imobiliar digital între mai mulți proprietari decât un activ fizic. Această practică a tokenizării nu trebuie să fie limitată la proprietăți imobiliare – poate fi extinsă la alte active, cum ar fi opere de artă.

Astfel, o pictură nu trebuie întotdeauna să aibă un singur proprietar. Echivalentul său digital poate avea mai mulți proprietari, fiecare responsabil pentru o fracțiune din pictură. Astfel de aranjamente i-ar putea spori valoarea și veniturile.

Fungibil vs. non-fungibil, tangibil vs. intangibil

Crearea de noi piețe și noi forme de investiții

De luat în considerare o proprietate imobiliară împărțită în mai multe diviziuni, fiecare dintre acestea conținând caracteristici și tipuri de proprietăți diferite.

Una dintre diviziuni ar putea fi lângă o plajă, în timp ce alta este un complex de divertisment și, încă o alta, este un cartier rezidențial. În funcție de caracteristicile sale, fiecare bucată de teren este unică – are un preț diferit și este reprezentată cu un NFT. Tranzacționarea imobiliară – o afacere complexă și birocratică – poate fi simplificată prin încorporarea metadatelor relevante în fiecare NFT unic.

Decentraland – o platformă de realitate virtuală pe blockchain-ul Ethereum – a implementat deja un astfel de concept. Pe măsură ce NFT-urile devin mai sofisticate și sunt integrate în infrastructura financiară, ar putea deveni posibilă implementarea  în lumea fizică a aceluiași concept – bucăți de teren tokenizate, diferite ca valoare și locație.

Exit mobile version