Ce sunt CryptoPunks? NFT-urile Ethereum care au făcut senzație

Unele dintre cele mai vechi NFT-uri sunt acum la mare căutare - și sunt deosebit de scumpe. În cele ce urmează explicăm ce sunt și cum pot fi achiziționate

CryptoPunks | LarvaLabs.com

Piața colecțiilor pe blockchain, cunoscută drept și piața NFT – a beneficiat de o explozie fără precedent în 2021, cu vânzări care însumează peste $2,5 miliarde doar anul acesta, mulțumită faptului că jetoanele non-fungibile au devenit cu adevărat populare în rândul investitorilor.

Creșterea i-a determinat pe mulți participanți la piață să-și trezească interesul pentru unele dintre cele mai vechi jetoane non-fungibile – iar cererea a fost atât de mare încât prețurile au ajuns literalmente pe lună pentru unele NFT-uri.

Ce sunt CryptoPunks? NFT-urile Ethereum care au făcut senzație
Cele mai mari vânzări | LarvaLabs.com

Unul dintre aceste proiecte NFT vechi, de mare interes, este CryptoPunks: un set de avatare generate aleatoriu, din pixeli. Cele mai rare și dorite avatare CryptoPunks s-au vândut pe milioane de dolari. Vă vine să credeți?

În cele ce urmează vom discuta tot ce trebuie știut despre cea mai populară colecție de NFT-uri existentă pe piață.

Ce sunt CryptoPunks?

Create de studioul de dezvoltare Larva Labs, CryptoPunks sunt defapt o serie de 10,000 de imagini tokenizate sub formă de NFT-uri pe blockchain-ul Ethereum. Un NFT reprezintă proprietatea unui obiect digital, iar în cazul de față, deținerea unui NFT CryptoPunks înseamnă că proprietarul este singurul care deține acel avatar unic, pixelat.

Captură din piața CryptoPunks | LarvaLabs.com

Fiecare CryptoPunk este generat random dintr-o listă cu zeci de caracteristici, ceea ce înseamnă că există o matrice de modele și design-uri, cum ar fi: oameni, zombie, maimuțe și chiar extratereștrii – care sunt cei mai rari. Extratereștrii și maimuțele sunt printre cele mai căutate avatare – ceea ce a făcut să le crească prețul în zone inimaginabil de mari.

Cum au apărut CryptoPunks?

Fie că vă vine sau nu să credeți, CryptoPunks au fost oferite gratuit, atunci când au apărut în 2017. ERC-721, adică noțiunea de jeton non-fungibil pe blockchainul Ethereum nici măcar nu era cunoscută sub această denumire la vremea respectivă. Echipa Larva Labs, formată din numai două persoane, le-a lansat ca un experiment. Proprietarii portofelelor Ethereum au gratificat 9,000 de avatare CryptoPunks, care au fost oferite publicului, în timp ce Larva Labs le-a păstrat pe celelalte.

Tipuri și caracteristici | LarvaLabs.com

Volumul vânzărilor NFT a crescut pe parcursul următorilor trei ani, însă abia la finele anului 2020 și în special la începutul anului 2021 – cererea pentru aceste avatare a explodat cu adevărat. Valoarea pa piață a acestor avatare a avut o explozie fără precedent, care a dus la vânzări NFT de milioane de dolari. Avatare CryptoPunks s-au vândut și la case de licitație renumite, precum Christie’s sau Shoteby’s – iar în sfera crypto twitter, folosirea unui astfel de avatar drept poză de profil – a fost asociată cu bogăția și abundența.

Știați că?

💰 Vânzările CryptoPunks au generat un volum de peste $1,2 miliarde, până în 1 Septembrie 2021

Ce este așa special la aceste avatare?

Una dintre cele mai importante criterii care au creat o cerere atât de mare pentru CryptoPunks este faptul că proiectul face parte dintre primele generații de NFT-uri – și primul set de avatare generate aleatoriu care să fie îndrăgite de comunitatea crypto. Totodată, acestea au inspirat alte proiecte NFT, precum Bored Ape Yacht Club sau Pudgy Penguins, pe lângă multe altele – care nu fac decât să întărească veridicitatea și autenticitatea proiectului sursă. De asemenea, există și celebrități care dețin CryptoPunks, precum Jay-Z sau Gary Vaynerchuk.

Maimuța reprezentată mai jos este CryptoPunk-ul cumpărat de Vaynerchuk, pentru 1,600 ETH

Pe lângă asta, există caracteristici care fac anumite avatare CryptoPunks mai valoroase sau căutate de către colecționari. Avatarele cu extratereștrii sunt cele mai rare dintre aceste imagini generate random – și astfel extratereștrii CryptoPunks au obținut cele mai mari sume atunci când au fost vânduți. Sigur că și maimuțele și zombie sunt la mare căutare. Majoritatea avatarelor CryptoPunks arată ca niște oameni cu accesorii diferite – deci cele mai simple imagini, cu cele mai puține caracteristici sunt cele care construiesc prețul minim pe piață.

Cum cumperi CryptoPunks?

Deși este posibil să vizualizăm toate avatarele CryptoPunks pe OpenSea, cea mai mare piață secundară pentru NFT-uri, acestea pot fi cumpărate doar de pe website-ul Larva Larbs.

Veți fi nevoit să vă logați folosind un portofel electronic Ethereum, cum ar fi MetaMask, după care puteți cumpăra, licita sau vinde avatare CryptoPunks pe site-ul oficial. Din fericire, Larva Labs pune la dispoziție un algoritm foarte eficient de urmărire al avatarelor, care vă permite să vedeți avatarele puse la vânzare, ordonate de la cel mai ieftin la cel mai scump.

Știați că?

👑 Cel mai scump avatar CryptoPunk care s-a vândut până în prezent – a obținut suma de $11,8 milioane, în ETH? Este vorba de extraterestrul cu mască chirurgicală, cumpărat de Shalom Meckenzie, cel mai mare acționar DraftKings – și s-a vândut în Iunie 2021 prin casa de licitații Sotheby’s

Viitorul CryptoPunks

Ce urmează pentru CryptoPunks? Cel mai probabil avatarele vor continua să-și schimbe proprietarii prin intermediul piețelor secundare, cu potențialul de a genera sume uriașe de bani pentru investitorii care le-au cumpărat înainte de explozia în popularitate.

Nu există nicio modalitate de a ne da seama dacă nivelul ridicat de cerere pentru aceste avatare pixelate, care există în prezent, va continua să rămână prezent pe piață – însă observăm că prețul minim pentru un Punk continuă să crească. Prețul minim a ajuns la $100,000 la începutul lunii August și a atins un vârf de $150,000 doar câteva zile mai târziu. La data publicării acestui articol, prețul minim stă bine peste pragul de $200,000.

Gigantul procesator de plăți, Visa Inc., a devenit surprinzătorul proprietar al unui CryptoPunk la sfârșitul lunii August, numind NFT-ul un artefact comercial istoric și sugerând faptul că NFT-urile vor juca un rol important în viitorul comerțului, al social media și al industriei de divertisment. Imediat după anunțul făcut de Visa, piața avatarelor CryptoPunks a explodat din nou, cu un volum de vânzări de peste $100 milioane, realizat doar în ziua respectivă – un record până la data publicării.

Pare puțin probabil ca Larva Labs să realizeze alte avatare CryptoPunks, având în vedere faptul că numărul lor foarte mic este criteriul care le face atât de dorite de comunitatea crypto și că sunt cele mai vechi NFT-uri. În schimb, compania și-a mutat creativitatea către alte proiecte, precum Meebits – un set de 20,000 de avatare 3D, create într-un mod foarte asemănător cu CryptoPunks.

Acestea fiind zise, este posibil ca developerii să-și continue dezvoltarea în jurul avatarelor CryptoPunks. De exemplu, în August 2021, Larva Labs a anunțat că mută toate lucrările de artă pentru avatarele CryptoPunks – on-chain pe blockchain-ul Ethereum. Aceasta a fost o mutare cerută de colecționari, pentru a asigura longevitatea NFT-urilor, astfel încât să nu dispară într-o bună zi de pe internet. Deși a fost o mișcare scumpă, cu costuri ridicate – aceasta adaugă durabilitate investițiilor în CryptoPunks.

Este posibil ca în viitor să vedem avatarele CryptoPunks chiar și pe ecranele din cinematografe. Larva Labs a semnat un contract cu United Talent Agency pentru a reprezenta firma, pe măsură ce aceasta explorează proprietățile de filmare, televizare și chiar gamificare a avatarelor. Este posibil să apară un desen animat cu avatarele CryptoPunks? Va trebui să așteptăm ca să primim răspunsul.

Exit mobile version