Ce este un NFT? La ce folosesc tokenii non-fungibili?

NFT-ul este de fapt o unitate de date stocate într-un registru digital cryptografic - numit blockchain - care certifică faptul că acel activ digital este unic - nu este interschimbabil sau fungibil.

FOTOSPLASH | Adobe Stock

Un token non-fungibil reprezintă o evoluție a conceptului relativ simplu de crypto-monede. Sistemele moderne de finanțare constau în metode sofisticate de tranzacționare și împrumut pentru diferite active – de la imobiliare la împrumuturi și chiar lucrări de artă.

Prin transpunerea activelor fizice în reprezentări digitale – NFT-urile reprezintă o evoluție și un impuls necesar în reinventarea acestei infrastructuri globale.

O mare parte a pieței actuale a NFT-urilor este centrată în jurul colecțiilor – cum ar fi opere de artă digitală, cartonașele cu sportivi și raritățile.

Unul dintre cele mai dinamice proiecte din acest spațiu este NBA Top Shot, un loc unde se pot colecta momente din meciurile NBA – tokenizate, non-fungibile, într-o formă de card digital. Unele dintre aceste carduri s-au vândut cu milioane de dolari.

Recent, CEO-ul Twitter, Jack Dorsey, a postat pe Twitter un link către o versiune tokenizată a primului tweet scris vreodată unde a spus – doar îmi configurez twttr-ul. Versiunea NFT a primului tweet a fost deja vândută cu aproape 3 milioane de dolari.

Ce reprezintă NFT-ul dintr-o perspectivă mai tehnică?

NFT-ul este de fapt o unitate de date stocate într-un registru digital cryptografic – numit blockchain – care certifică faptul că acel activ digital este unic.

Tokenul poate fi asociat cryptografic cu un anumit material digital – cum ar fi un fișier de date – sau chiar cu un obiect fizic. Tokenizarea se realizează printr-un proces de scriere de date în Blockchain numit minting

Minting reprezintă procesul computerizat de validare a informațiilor, crearea unui bloc nou și înregistrarea acestor informații în blockchain.

Acest nou token are încorporat digital, prin cod, o licență de utilizare a materialului pentru un scop anume.

NFT-urile pot fi folosite pentru a reprezenta articole precum fotografii, videoclipuri, fișiere audio și alte tipuri de fișiere digitale.

Cu toate acestea, accesul la orice copie a fișierului original nu este limitat la cumpărătorul NFT. În timp ce copii ale acestor articole digitale sunt disponibile pentru oricine pe internet, NFT-urile sunt urmărite pe blockchain-uri pentru a oferi proprietarului o dovadă de proprietate – a nu se confunda cu drepturile de autor. NFT-urile, împreună cu licența asociată pentru utilizarea, copierea sau afișarea activului tokenizat, pot fi tranzacționate și vândute pe piețele digitale în marketplace-uri

NFT: Ce sunt de fapt și la ce folosesc tokenii non-fungibili?
Simplificarea procesului de cumpărare a unei case pe blockchainul Ethereum | CBinsights

Valoarea pieței NFT s-a triplat în 2020, ajungând la peste 250 de milioane de dolari. În primul trimestru al anului 2021, vânzările NFT au depășit $2 miliarde de dolari.

Deși există pe piața publică de aproape zece ani, NFT-urile câștigă notorietate acum deoarece devin un mod din ce în ce mai popular de a cumpăra și vinde opere de artă digitale.

În esență, NFT-urile creează o ofertă finită digitală, spune Arry Yu, președintele Consiliului Tehnologic al Asociației Industriei din Washington, Cascadia Blockchain Council și director general al Yellow Umbrella Ventures

Acest lucru contrastează puternic cu majoritatea creațiilor digitale, care sunt aproape întotdeauna infinite, accesibile pentru copiere și duplicare. În mod ipotetic, oferta limitată ar trebui să crească valoarea unui activ dat, presupunând că există cerere pentru el.

Dar, multe NFT-uri au fost până acum copii digitale după creații care există deja într-o anumită formă în altă parte, cum ar fi clipuri video din jocuri NBA sau versiuni securizate ale artei digitale.

De exemplu, celebrul artist digital Mike Winklemann – mai cunoscut sub numele de Beeple – a realizat un compozit de 5,000 de desene zilnice pentru a crea probabil cel mai faimos NFT al momentului.

Oricine poate vizualiza gratuit imagini individuale – sau chiar întregul colaj de imagini online.

De ce sunt oamenii dispuși să cheltuiască milioane pe ceva ce ar putea fotografia sau descărca cu ușurință de pe internet?

Deoarece un NFT permite cumpărătorului să dețină articolul original. Acesta conține un mod de autentificare specific, care servește drept dovadă a proprietății. Colecționarii apreciază acele drepturi de laudă digitală aproape mai mult decât obiectul în sine.

NFT-urile sunt concepute pentru a oferi ceva ce nu poate fi copiat: proprietatea asupra operei – deși artistul poate păstra în continuare drepturile de autor și de reproducere, la fel ca în cazul lucrărilor de artă fizică. Oricine poate cumpăra o copie Da Vinci. Dar doar o singură persoană poate deține originalul.

În concluzie, este important de reținut  că tokenii non-fungibili:

Exit mobile version