Tipurile de ordine în tranzacționarea cu active digitale – Ghid pentru începători

Tranzacționarea de crypto-monede a devenit una dintre cele mai profitabile activități din domeniul fintech. Chiar dacă este o activitate speculativă, cunoașterea celor mai importante instrumente de tranzacționare ar putea ajuta investitorii să ia decizii mai bune și mai puțin riscante

adobestock | alex

Ordinul de tranzacționare este o comandă dată brokerului, de către traderul interesat să cumpere sau să vândă un activ. Cunoașterea tipurilor de ordine existente în piața crypto este importantă pentru orice participant.

Acest articol oferă o privire de ansamblu asupra diferitelor tipuri de ordine utilizate în tranzacționarea crypto. 

În prima perioadă după apariția crypto-monedelor, exchange-urile erau denumite „vestul sălbatic” din cauza companiilor nereglementate și riscante din piață. Punctul culminant fiind hack-ul MtGox din 2014.

Hack-ul MtGox din 2014 – a fost cel mai răsunător furt de active digitale în valoare de $473 milioane, care a dus la falimentul celui mai mare exchange al acelei vremi. Au fost furați aproximativ 750,000 de Bitcoini ai clienților și peste 100,000 de Bitcoini ce aparțineau companiei

După ce Satoshi Nakamoto a lansat Bitcoin în 2009, existau puține modalități prin care moneda să poată fi tranzacționată. În mare parte, tranzacțiile aveau loc peer-to-peer (P2P) prin intermediul popularului forum Bitcointalk.

Acestea erau operațiuni riscante, dar asta era mai puțin important – deoarece valoarea Bitcoin era nesemnificativă la acel moment.

În prezent exchange-urile sunt mult mai fiabile dar și extrem de reglementate, supunându-se legilor stricte Know Your Customer (KYC), Anti-Money Laundering (AML) și Counter-Terrorism Financial (CTF).

În prezent, piața de crypto-monede valorează peste $2 trilioane, exchange-urile executând colectiv peste $50 de miliarde în tranzacții zilnice.

Crypto exchange-urile concurează între ele pentru a oferi traderilor o gamă largă de instrumente de tranzacționare ce ajută traderii să-și maximizeze profiturile și să-și limiteze pierderile.

Diferitele tipuri de ordine sunt concepute pentru a oferi traderilor posibilitatea să execute un ordin de cumpărare sau de vânzare a unui activ, la momentul și prețul care li se potrivește cel mai bine – reducând în același timp greșelile costisitoare.

Odată cu apariția internetului și a sistemelor automate, oricine poate cumpăra și vinde active fără a apela la terți pentru ajutor. Ordinele în ziua de azi sunt executate cu o ușurință și viteză extremă – în trecut, tranzacționarea consta într-o serie de acțiuni și procese care puteau dura ore, dacă nu zile, pentru a se finaliza.

Citiți și: Trading: Cum analizez Bitcoin și indicatorii prezenți pe grafic?

Ce este registrul de ordine al unui exchange?

Un registru de ordine este pur și simplu o listă separată de ordine deschise de cumpărare (buy) și de vânzare (sell) pentru o anumită pereche de tranzacționare. Este asemenea unei piețe libere la care se poate alătura oricine, lansând o ofertă dacă doresc să cumpere un activ sau cerând un anumit preț pentru a vinde.

Ordinul deschis rămâne în registrul de comenzi până când este anulat sau până când cineva acceptă oferta sau acceptă să plătească prețul cerut pentru activ în cazul unei vânzări.

Fiecare pereche de tranzacționare, cum ar fi BTC/USD sau BTC/ETH, are propriul registru de ordine.

Care sunt tipurile de ordine crypto?

Diferitele tipuri de ordine permit traderilor să cumpere sau să vândă o crypto-monedă într-un mod flexibil, indiferent dacă doresc să obțină un anumit preț de vânzare sau de cumpărare sau să stabilească momentul tranzacției.

Ordinele pot fi plasate într-o piață spot în care activele digitale sunt tranzacționate cu executare imediată sau pe o piață futures în care prin contracte se poate stabili ca un ordin să fie îndeplinit la o dată viitoare.

Ordinele stop permit traderilor să aleagă la ce preț ar trebui să fie executat ordinul și, de obicei, sunt setate să minimizeze pierderile dacă prețul unui activ scade considerabil.

Tipuri de ordine crypto
Tipuri de ordine crypto

Ordinele la piață (Market orders)

Un ordin la piață este o instrucțiune a unui trader de a cumpăra sau de a vinde o crypto-monedă la cel mai bun preț disponibil pe piața crypto, printr-o execuție instantanee. Este considerat ordinul cel mai simplu și de bază în tranzacționare.

Exemplu de ordin la piață

Avantaje

Ordinele la piață sunt perfecte pentru cei care nu doresc să aștepte un preț țintă și, spre deosebire de toate celelalte ordine, care se bazează în primul rând pe perspectiva că prețul va ajunge la țintă, ordinele la piață sunt îndeplinite instant.

Un ordin crypto la piață se potrivește automat cu cel mai bun ordin limită disponibil din registrul de ordine, eliminândul în acest mod. Prin urmare, este considerat un ordin de preluare – motiv pentru care bursele percep de obicei ordinelor de piață o taxă mai mare. Deoarece ordinele de piață sunt executate instantaneu, acestea nu pot fi anulate, spre deosebire de ordinele limită și stop.

Dezavantaje

Slippage sau deraparea este un dezavantaj semnificativ al ordinelor pieței. Apare atunci când ordinele de piață mari se potrivesc de obicei cu mai multe ordine din registrul de ordine și pot produce modificări nefavorabile ale prețului. Astfel, slippage are loc atunci când un ordin se execută la un preț mai mic decât cel așteptat.

Asta se întâmplă de obicei din cauza că nu există suficientă lichiditate pentru a onora o comandă mare la prețul dorit, astfel încât următorul preț mai mic disponibil va fi completat. Dacă valoarea comenzii nu este foarte mare, o diferență de preț poate nici măcar să nu fie vizibilă. Cu toate acestea, dacă dimensiunea tranzacției este considerabilă, alunecarea poate reprezenta o problemă majoră.

Lichiditatea exchange-ului poate fi o problemă reală pe piețele crypto, ceea ce i-a determinat pe mulți experți să creadă că unele volume declarate ar putea fi falsificate sau umflate.

În general, traderii care ar dori să-și gestioneze mai bine strategia de tranzacționare ar putea lua în considerare utilizarea ordinelor limită.

Ordinele limită (Limit orders)

Un ordin limită este o instrucțiune de a cumpăra sau vinde o crypto-monedă la prețul prestabilit de trader. Acest tip de ordin se potrivește traderilor care pot aștepta cu răbdare ca prețul să ajungă la o anumită țintă.

Exemplu de ordin limită (Limit order)

Avantaje

Spre deosebire de ordinele la piață, ordinele limită oferă mai multă flexibilitate în privința prețului și sumei activelor. Aceste ordine permit traderilor să stabilească un preț minim sau maxim la care să cumpere sau respectiv să vândă.

Investitorii vor putea fie să preia ordinul deschis al altui trader la bursă, fie să plaseze un ordin deschis pe care altcineva l-ar putea lua.

Flexibilitatea ordinelor limită permite traderilor să aibă control și să-și minimizeze riscul, oferindu-le, în același timp – opțiunea de a nu urmări piața în mod constant.

Dezavantaje

Ordinele limită sunt activate numai dacă este atins prețul stabilit și, chiar și în acest caz, executarea nu este garantată sau există șansa ca acestea să ajungă chiar să fie completate doar parțial. Comenzile sunt mai întâi clasate în funcție de preț și apoi în funcție de primul venit, primul servit. Prin urmare, odată ce prețul este atins, este posibil ca ordinul să nu fie executat, deoarece alte comenzi plasate anterior așteaptă să fie completate.

O bună practică ar fi să stabiliți ordinul limită puțin peste prețul de vânzare sau sub prețul de cumpărare al nivelurilor psihologice. Deoarece și alții ar putea folosi această tactică, este util să vă uitați la registrul de ordine pentru a identifica prețurile la care aveți șanse mai mari ca ordinul să fie executat.

Ordinele limită sunt considerate foarte utile prin aceea că un ordin deschis este plasat imediat în registrul de ordine și injectează astfel lichiditate în piață.

Ordin limită (limit order) vs. Ordin stop (stop order)

Ordinul stop este diferit de ordinul limită, deoarece el presupune lansarea unui ordin de cumpărare sau de vânzare și executarea acestuia în momentul în care un anumit nivel de preț a fost atins sau depășit. Ordinul stop poate fi folosit pentru a proteja potențialul câștig al clientului dar și pentru a limita o posibilă pierdere. Mai mult, piața poate vedea un ordin limită, în timp ce un ordin stop nu poate fi văzut până când este declanșat.

Exemplu de (Stop order)

Ordinul stop (stop order)

Un ordin stop este setat pentru cumpărarea sau vânzarea unui activ digital la prețul pieței – odată ce aceasta a atins prețul stop. În acest caz, ordinul devine un ordin de piață și este completat la următorul preț disponibil pe piață.

Acest tip de ordin îi ajută pe traderi să protejeze profiturile și să limiteze pierderile. Cu toate acestea, la fel ca ordinele limită, acestea s-ar putea să nu se execute chiar dacă prețul țintă este atins.

Ordinele stop pot fi ordine de piață sau ordine limită. Un ordin la piață stop se bazează pe condiția ca prețul să atingă o țintă predefinită și, în acest caz, se execută imediat. Ordinele stop-limit sunt puțin mai complexe și le voi explica mai jos.

Ordinele stop-limit 

Un ordin crypto stop-limit este un tip de ordin mai avansat. Este o combinație dintre un ordin stop și un ordin limită – fiind folosit pentru a minimiza riscul. Traderii folosesc adesea ordine stop-limit pentru a-și asigura profiturile sau pentru a reduce pierderile.

Un ordin stop-limit nu este executat instantaneu și implică două liste de prețuri:

  1. Un preț stop transformă ordinul într-un ordin de cumpărare sau de vânzare;
  2. Un preț limită definește cel mai mare preț pe care traderii sunt dispuși să-l plătească pentru a cumpăra moneda sau cel mai mic preț pe care sunt dornici să-l plătească în cazul unei vânzări.

Ordinele stop-limit sunt similare ordinelor limită, dar oferă și mai multă flexibilitate traderului.

În esență, un ordin stop-limit va declanșa cumpărarea sau vânzarea crypto-monedei odată ce prețul stop este atins, iar activitatea de tranzacționare continuă până când întregul ordin este completat. Avantajul plasării unui preț stop este că ordinul nu va fi îndeplinit la un preț mai rău, permițând traderilor să aibă un control precis asupra modului în care ordinul lor este executat de către exchange.

De exemplu, un preț stop pentru a cumpăra Bitcoin este stabilit la $50,000, astfel, dacă traderul consideră că prețul ar putea crește, poate stabili un preț limită maxim de $50,100 – care va fi prețul maxim la care va fi cumpărat activul. O cumpărare stop-limit poate ajuta traderii să controleze prețul la care cumpără, odată ce au stabilit prețul maxim acceptabil.

Exemplu de setare a unui preț stop

În mod similar, să ne imaginăm că un preț stop de vânzare a Bitcoin este stabilit la $40,000. Acesta va fi prețul pe care îl va declanșa ordinul de vânzare și, dacă traderul consideră că prețul ar putea scădea considerabil, el poate stabili un preț limită minim de $39,500, care va fi cel mai mic preț la care activul va fi vândut – pentru a evita pierderile excesive.

Avantaje

Un ordin de vânzare stop-limit îi ajută pe traderi să stabilească prețul minim pe care sunt dispuși să îl accepte de la un cumpărător. Dacă întreaga comandă nu este finalizată, soldul rămas este apoi plasat ca o comandă deschisă.

Ordinele stop limit sunt deosebit de eficiente pe piețele de monede digitale, deoarece ajută la controlul volatilității ridicate care le caracterizează, ajutând astfel traderul în atenuarea riscurilor.

Dezavantaje

Spre deosebire de ordinele limită, ordinele stop-limit nu sunt plasate automat în registrul de ordine. De fapt, numai atunci când prețul prestabilit este atins, comanda va fi plasată în registrul de comenzi și astfel devine publică. La fel ca ordinele limită, ordinele stop-limit s-ar putea să nu fie executate sau s-ar putea îndeplini doar parțial.

Ordinele Stop-loss

Un ordin stop-loss este un instrument esențial în managementul riscului, deoarece închide automat o poziție atunci când prețul atinge un nivel predefinit.

Avantaje

La fel ca ordinele stop-limit, și ordinele stop-loss sunt benefice în piața crypto – care este extrem de volatilă.

Ele pot fi deosebit de eficiente pentru a ajuta la gestionarea unui portofoliu de monede digitale, în special pentru activitățile de tranzacționare zilnică – deoarece le permite traderilor să stea departe de monitoare și să se concentreze pe altceva. La fel ca ordinele stop-limit, acestea au două niveluri de preț, un preț stop și unul cu loss.

De exemplu, dacă traderii doresc să vândă o crypto-monedă și trendul este bearish – ceea ce înseamnă că prețul pare să scadă considerabil – prețul stop poate fi setat la $40,000, iar stop-loss-ul la $39,500 pentru a reține o pierdere.

Traderii cu mai multă experiență mută de obicei stop loss-ul mai sus sau mai jos, în funcție de mișcările prețului și tendințele pieții. Configurarea și gestionarea riscurilor în tranzacționare prin plasarea stop-loss-ului, ajută traderii să limiteze daunele din pierderi.

Dezavantaje 

Dezavantajul ordinelor stop-loss este că soldurile necesarea acoperirii pierderii sunt blocate automat și nu pot fi utilizate pentru niciun alt tip de tranzacții sau ordine. Alocarea unor fonduri ordinului stop-loss și a unora altor operațiuni ar putea ajuta la prevenirea acestei probleme.

De asemenea, deoarece un ordin stop-loss nu este garantat a fi îndeplinit în întregime atunci când ordinul de piață este declanșat, ordinele stop-loss sunt vulnerabile la slippage (derapaj), la fel ca ordinele de piață.

Ce este durata ordinului (time in force)?

Time in force se referă la perioada de timp în care un ordin crypto va rămâne activ înainte de a fi executat sau de a expira. Configurarea unei comenzi în funcție de parametrii de timp specifici, permite traderilor să fie consecvenți cu prognozele pieței, mai ales dacă urmăresc indicatori importanți de tranzacționare – cum ar fi mediile mobile – care sunt foarte sensibile în timp.

Tipuri de time in force

Good ‘til canceled (GTC): Acest ordin va fi plasat în registrul de comenzi și va rămâne valabil până când este executat sau anulat.

Immediate or cancel (IOC): traderii de crypto pot plasa această comandă pentru execuție imediată. Dacă nu este completat instantaneu, va fi anulat automat și eliminat din registrul de comenzi. Acest tip de ordine permite traderului să aloce o sumă minimă disponibilă pentru executare imediată, iar orice parte rămasă care nu este executată va fi anulată automat.

Fill or kill (FOC): Spre deosebire de comanda IOC anterioară, împlinirea sau ștergerea implică faptul că ordinul va fi executat numai dacă întreaga sumă poate fi executată. Dacă acest lucru nu se întâmplă, va fi anulat automat.

Acest tip de comandă este conceput pentru traderii care nu doresc o executare parțială dacă le lasă o poziție prea mică pe un activ. Neefectuarea întregii comenzi la trimiterea imediată pe piață determină sistemul să anuleze comanda în întregime.

Cum funcționează Fill or Kill (FOC)?

Încercați să utilizați aceste ordine

Dacă doriți să faceți o investiție rapidă în active digitale sau să faceți tranzacționarea crypto o parte din rutina dvs. zilnică, trebuie să fiți familiarizat cu cele mai frecvente tipuri de ordine, pe care le-am prezentat în acest articol. Cunoașterea acestor elemente fundamentale este importantă pentru orice trader.

Exit mobile version