Personalități din cripto: Vitalik Buterin – Ethereum

Vitalik Buterin, co-fondatorul Ethereum și Bitcoin Magazine este una dintre cele mai proeminente personalități din spațiul blockchain

Personalități din cripto: Vitalik Buterin – Ethereum

Vitalik Buterin este un scriitor și programator ruso-canadian care este implicat în comunitatea Bitcoin încă din 2011, când scria articole la revista Bitcoin Magazine, pe care a co-fondato. El este cunoscut în primul rând ca omul din spatele Ethereum, o platformă blockchain care funcționează ca un computer mondial pentru aplicațiile descentralizate sau DApps.

Vitalik Buterin a călătorit în jurul lumii timp de șase luni în 2013 pentru a vorbi cu dezvoltatorii Bitcoin (BTC). El a înțeles că ar putea construi o nouă versiune, eventual superioară, după modelul blockchain-ului Bitcoin.

A scris „white paper-ul” (actul constitutiv) al Ethereum în 2013, când avea doar 19 ani, observând o modalitate de a folosi tehnologia blockchain pe care este construit Bitcoin (BTC) și de a o duce la un alt nivel folosind Smart Contractele.

Un Smart Contract este în esență un acord automatizat între creatorul contractului și destinatar. Scris în cod, acest acord este inclus în blockchain, făcându-l imuabil și ireversibil. Acestea sunt de obicei folosite pentru a automatiza executarea unui acord, astfel încât toate părțile să poată fi sigure de încheiere imediată, fără a fi nevoie de intermediari.

Vitalik Buterin a co-creat Ethereum împreună cu Gavin Wood, Charles Hoskinson și Joseph Lubin, un blockchain care acceptă diverse funcții, inclusiv dezvoltarea de aplicații și programe cu ajutorul criptomonedelor precum Ether. Contractele inteligente, care sunt în esență programe care pot fi salvate și operate pe platforma Ethereum, sunt modul în care platforma realizează acest lucru.

Copilărie

Vitalik Buterin s-a născut pe 31 ianuarie 1994, în Kolomna, regiunea Moscova, Rusia. A trăit în Rusia până la vârsta de șase ani, iar apoi părinții lui au decis să emigreze în Canada pentru a căuta oportunități mai bune de angajare.

Când era în clasa a treia a unei școli primare din Canada, a fost plasat într-un program pentru copiii supradotați. În timpul programului, el și-a dat seama rapid că abilitățile și talentele sale speciale l-au făcut oarecum o ciudățenie pentru colegii săi și chiar pentru profesori.

Era în mod natural predispus la matematică și programare, poseda un interes timpuriu și puternic pentru economie și putea adăuga numere de trei cifre în capul său de două ori mai repede decât o persoană medie de vârsta sa.

Vitalik Buterin nu era social și nu participa la evenimente extracurriculare. După cum își amintește, destul de mulți oameni au vorbit despre el ca și cum ar fi un geniu al matematicii. Apoi a petrecut patru ani la Abelard School, un liceu privat din Toronto. Această școală i-a schimbat percepția asupra educației, atât atitudinea, cât și rezultatele sale s-au îmbunătățit semnificativ. În Abelard, și-a dezvoltat dorința de a învăța, făcând în esență cunoștințele scopul său principal în viață.

În afară de studiile sale, a jucat cu bucurie World of Warcraft (WoW) în perioada 2007-2010. Cu toate acestea, când Blizzard a decis să schimbe unele abilități a clasei de vrăjitor cu care el juca, el a fost foarte afectat și nu a putut să doarmă în noaptea aceea. Atunci și-a dat seama cât de oribile ar putea fi serviciile centralizate și a părăsit World of Warcraft.

Adolescența

În timp ce își căuta calea în viață, Vitalik a descoperit Bitcoin în 2011. Inițial a fost suspicios și nu putea realiza cum ar putea avea vreo valoare dacă nu avea nicio componență fizică. Dar, pe măsură ce timpul a trecut, a învățat mai multe și a devenit fascinat.

El a vrut să se alăture în mod oficial acestei noi economii experimentale făcând rost de niște tokenuri, dar nu avea uin calculator suficient de bun cu putere de calcul suficientă pentru a mina, nici banii necesari pentru a cumpăra Bitcoin. Așadar, a căutat un job care l-ar plăti în Bitcoin pe diferite forumuri și în cele din urmă a început să scrie articole pentru un blog, câștigând aproximativ cinci Bitcoin pe articol.

A urmat cursurile Universității din Waterloo după terminarea liceului, unde a lucrat și ca asistent de cercetare pentru criptograful, Ian Goldberg.

În același timp, a analizat toate aspectele economice, tehnologice și politice ale criptomonedelor. Articolele sale l-au atras pe Mihai Alisie, un român pasionat de Bitcoin, alături de care a co-fondat Bitcoin Magazine la sfârșitul anului 2011. El scria, călătorea și lucra la cripto peste 14 ore pe zi și, prin urmare, a decis să renunțe la universitate.

El a călătorit prin lume uitându-se la diferite proiecte cripto și în cele din urmă a stabilit că acestea erau prea concentrate pe utilizări specifice și nu suficient de ample.

După ce a analizat protocoalele pe care le foloseau acele proiecte, și-a dat seama că este posibil să generalizeze masiv ceea ce făceau protocoalele prin înlocuirea tuturor funcționalităților lor cu un limbaj de programare complet Turing. În informatică, un limbaj de programare complet Turing permite unui computer să rezolve orice problemă anume, având în vedere algoritmul adecvat și cantitățile necesare de timp și memorie. După ce a fost refuzat de proiectele existente, a decis să o facă de sine stătător- astfel a apărut Ethereum.

Apariția Ethereum

La sfârșitul anului 2013, Vitalik Buterin și-a descris ideea într-un „white paper”, pe care a trimis-o câtorva dintre prietenii săi care au arătat-o și altor oameni. Drept urmare, aproximativ 30 de persoane l-au contactat pe Vitalik pentru a discuta despre concept.

Inițial, ideea din spatele Ethereum era încă legată mult de moneda digitală. De-a lungul timpului, viziunea s-a schimbat și, până la sfârșitul lunii ianuarie 2014, echipa și-a dat seama că este relativ ușor să creezi o stocare descentralizată a fișierelor, iar concepte precum registrul de nume pot fi implementate cu doar câteva linii de cod.

Proiectul a fost anunțat public în ianuarie 2014, echipa de bază formată din Vitalik Buterin, Mihai Alise, Anthony Di Iorio, Charles Hoskinson, Joe Lubin și Gavin Wood. Buterin a prezentat Ethereum și pe scenă la o conferință Bitcoin din Miami. Câteva luni mai târziu, echipa a decis să organizeze o ofertă inițială de monede (ICO) de Ether, simbolul nativ al rețelei Ethereum, pentru a finanța dezvoltarea. Cam în același timp, Vitalik Buterin însuși a primit bursa Thiel Fellowship de 100.000 de dolari.

Vitalik Buterin alături de alți co-fondatori Ethereum, printre care: Charles Hoskinson și Gavin Wood
Vitalik Buterin alături de alți co-fondatori Ethereum, printre care: Charles Hoskinson și Gavin Wood

Echipa a strâns peste 31.000 BTC din vânzarea ETH, aproximativ 18 milioane de dolari la acea vreme. Echipa Ethereum a înființat Fundația Ethereum, o organizație non-profit cu sediul în Elveția, care a fost însărcinată cu supravegherea dezvoltării software-ului open-source a Ethereum. În ciuda unor turbulențe, campania de crowdfunding a Ethereum s-a dovedit a fi de succes.

Despre Proiectul Ethereum, Vitalik Buterin a declarat în 2020:

„Sunt cu adevărat recunoscător că am ocazia de a lucra într-un domeniu atât de interesant și interdisciplinar al industriei, unde am șansa de a interacționa cu criptografi, matematicieni și economiști importanți în domeniile lor, pentru a ajuta la construirea de software și instrumente care afectează deja zeci de mii de oameni din întreaga lume și să lucrez la probleme avansate din informatică, economie și filosofie în fiecare săptămână.”

Unele dificultăți ale Ethereum

Hack-ul The DAO

Pe lângă construirea de aplicații descentralizate (DApps) și diverse alte cazuri de utilizare, platforma Ethereum permite utilizatorilor să configureze și să ruleze DAO (organizații autonome descentralizate). The DAO a strâns peste 150 de milioane de dolari în ETH de la peste 11.000 de membri. Cu toate acestea, această organizație autonomă descentralizată a fost piratată din cauza unor defecte în baza de cod.

Din această cauză, Vitalik Buterin a pledat pentru un soft fork al rețelei Ethereum care include un fragment de cod, punând atacatorul pe lista neagră și împiedicându-l să mute banii furați. Cu toate acestea, conform reglementărilor contractului inteligent, atacatorul (sau cineva care se prezintă drept hacker) a scris o scrisoare deschisă comunității Ethereum, susținând că fondurile au fost câștigate legal. Atacatorul a mai spus că oricine încearcă să-i ia monedele Ether se va confrunta cu consecințe legale.

Motiv pentru care, blockchain-ul Ethereum a fost greu de bifurcat pentru a restaura fondurile furate (dar nu toată lumea a fost de acord), ducând la separarea rețelei în două blockchain-uri: Ethereum sau ETH (blockchain-ul nou) și Ethereum Classic sau ETC (blockchain-ul original).

Acest lucru a fost extrem de controversat, deoarece blockchain-urile sunt menite să fie neschimbabile și rezistente la cenzură. Scenariul a creat dificultăți tehnice și a pus sub semnul întrebării fundamentele morale și filozofice ale tehnologiei – precum și rezistența conducerii proiectului Ethereum.

ETH este mai popular decât ETC și are sprijinul Enterprise Ethereum Alliance, care are peste 200 de membri, inclusiv titani financiari precum JPMorgan și Citigroup. O altă distincție este că lanțul Ethereum trece de la o metodă de consens de dovadă de lucru (PoW) la o metodă de consens de dovadă de miză (PoS) pentru a face rețeaua Ethereum mai rapidă, mai eficientă și capabilă să scaleze dramatic tranzacțiile.

Ethereum 2.0

Se așteaptă ca Ethereum 2.0 să aducă mai multe îmbunătățiri semnificative ecosistemului existent, inclusiv costuri, viteză, funcționalitate și preocupări ale minerilor. Vitalik și-a dat seama că versiunea actuală a Ethereum a devenit victima propriului succes, cererea conducând taxele de rețea la noi maxime, făcând ca majoritatea tranzacțiilor să fie prea scumpă pentru utilizatorul obișnuit.

Mai mult, Ethereum este mai mult o platformă de utilitate precum ecosistemul de aplicații Apple, deoarece există multe alte lucruri pe care oamenii le construiesc în spațiul Ethereum.

Cu toate acestea, capacitatea blockchain-ului de a gestiona toate tranzacțiile are dificultăți în a ține pasul cu cererea, așa că toată scalabilitatea și munca de dovadă a mizei pe care echipa Ethereum o face pe partea tehnologică este destul de importantă.

În comparație cu paradigma anterioară a dovezii de lucru, dovada de miză permite tranzacții mai rapide și comisioane reduse. Proof of stake permite investitorilor Ethereum să-și „mizeze” activele în „pool-uri de staking” pentru a câștiga recompense și a-și construi participațiile în timp.

Vitalik Buterin a remarcat în mai, la Forumul Virtual Fintech al Festivalului StartmeupHK 2021, că construirea Ethereum-ului durează mai mult decât se aștepta. El a declarat că echipa Ethereum a estimat că proof-of-stake va dura un an, în timp ce a durat șase ani.

El a mai subliniat importanța de a avea „cea mai promițătoare soluție” Ethereum pentru scalabilitatea pe termen lung, ca o actualizare distinctă față de restul din cauza riscurilor potențiale. Această caracteristică mult așteptată se numește sharding.

Sharding-ul este procesul de partiționare orizontală a unei baze de date pentru a distribui încărcătura, a reduce congestionarea rețelei și a crește tranzacțiile pe secundă. Se așteaptă că lanțurile de fragmente vor crește capacitatea de acces și stocare a datelor Ethereum.

Schimbarea semnificativă a noii rețele, pe de altă parte, indică o trecere unilaterală de la planificarea descentralizată de către mineri și dezvoltatori la Vitalik Buterin și colegii săi. De asemenea, modifică așteptările cumpărătorilor de a primi dividende proporțional cu poziția lor de proprietar al rețelei. Ca rezultat, Ether va deveni mult mai similar unui fond de investiții decât unui token a unei rețele descentralizate.

Ethereum este pe cale să se îndepărteze de mecanismul de consens Proof-of-Work într-un eveniment foarte așteptat, cunoscut în comunitatea crypto ca „The Merge”. Printre alte beneficii, tranziția rețelei la Proof-of-Stake se preconizează că va reduce semnificativ consumul de energie al Ethereum și va reduce rata de emisie a tokenurilor ETH.

Filantropie și premii

Pe 12 mai 2021, Vitalik Buterin a fost lăudat pentru că a donat 1,2 miliarde de dolari fondului de ajutor din India pentru COVID-19, bani obținuți din meme coin-uri (care i-au fost dăruiți în portofelul său public Etherscan). Aceste token-uri au inclus Akita Inu (AKITA), Shiba Inu (SHIB) și Dogelon Mars (ELON).

Cea mai semnificativă plată, 13.292 ETH, a fost trimisă către Givewell, un serviciu de evaluare a organizațiilor caritabile non-profit. Fundația Methuselah, care se concentrează pe a face oamenii să trăiască mai mult, a primit 1.000 de ETH și 430 de miliarde de token-uri ELON. El a donat 1.050 de ETH către Machine Intelligence Research Institute, care este dedicat să se asigure că inteligența artificială are o influență bună asupra societății.

Vitalik Buterin a primit bursa Thiel Fellowship în 2014 pentru a aduce la viață proiectele sale științifice și tehnice inovatoare. El a câștigat și premiul World Technology Network (WTN) pentru software IT în 2014, învingându-l pe Mark Zuckerberg de la Facebook. De asemenea, a ajuns pe lista Fortune 40 sub 40 și pe lista Forbes 30 sub 30. În 2018, Universitatea din Basel i-a acordat lui Vitalik Buterin o diplomă onorifică. La Dies Academicus – o sărbătoare anuală a înființării universității – a fost onorat de Facultatea de Afaceri și Economie a instituției pentru munca sa în dezvoltarea blockchain-ului.

În 2021, Vitalik Buterin a fost inclus de către revista Times în top 100 cele mai influente personalități ale lumii

Planurile pentru viitor

Vitalik Buterin se așteaptă ca Ethereum să „conducă Metaversul” în zece ani. Metaversul este o idee pentru o lume virtuală în care oamenii pot interacționa între ei și cu obiecte digitale ca avatare.

Potrivit lui, Ethereum este poziționat uimitor pentru a fi o parte fundamentală a Metaversului, deoarece internetul plus starea partajată permite obiectelor să circule între platforme.

Vitalik Buterin este în special intrigat de Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge, sau zk-SNARKS, o dovadă criptografică care permite uneia dintre părți să stabilească că deține informații specifice fără a le expune. În esență, elimină nevoia de interacțiune între doveditor și verificator.

El crede, de asemenea, că zk-SNARK-urile vor fi cea mai extinsă tehnologie de păstrare a confidențialității în următorii 30 de ani. Ceea ce ar putea fi o mare revoluție pe măsură ce se va răspândi în mainstream în următorii 10-20 de ani.

Ethereum este o criptomonedă pe termen lung, orientată spre funcții, care va ajuta finanțele descentralizate, sau DeFi, să aibă succes în viitor. Cu toate acestea, mulți oameni așteaptă ca unele reglementări oficiale să fie adoptate înainte de a lua măsuri.

În timp ce investitorii în criptomonede deplâng perspectiva unei reglementări care restricționează flexibilitatea existentă a pieței, marii investitori și corporațiile văd eventuala implementare a unor astfel de reguli ca o sursă de stabilitate care ar putea duce la adopția pe scară largă.

Exit mobile version