Securitate: Ce este un rug pull și cum putem să îl depistăm?

Spațiul crypto este un loc extrem de favorabil pentru impostori, care fraudează investitorii prin diverse metode numite și rug pulls. Totuși, există indicatori care vă pot semnala din timp dacă un activ digital a fost creat cu scopul de a înșela investitorii

Adobestock | Vitalii Vodolazskyi

Un rug pull este un tip de înșelătorie în sfera blockchain, care apare atunci când o echipă promovează intensiv tokenul proiectului înainte de a dispărea cu fondurile, lăsând investitorii cu un activ lipsit de valoare. Simplu spus, este o escrocherie în care creatorii abandonează proiectul după ce fură banii investitorilor.

Rug pull-ul are loc atunci când dezvoltatorii rău intenționați creează o nouă monedă digitală, ridică prețul acesteia, iar apoi retrag cât mai mulți bani din asta înainte de a dispărea – deoarece prețul criptomonedei respective scade la zero. Rug pull-urile sunt un tip de scam și de exploatare a sistemului financiar descentralizat (DeFi).

Înainte de a înțelege cum puteți depista un rug pull, trebuie să cunoașteți diferitele tipuri care există.

Care sunt diferitele tipuri de rug pull-uri?

Există trei tipuri principale de rug pull-uri în cripto: furtul de lichiditate, limitarea ordinelor de vânzare și dumping-ul.

Furtul de lichiditate are loc atunci când creatorii unui activ digital retrag toate monedele din fondul de lichiditate. Procedând astfel, se elimină toată valoarea injectată în monedă de către investitori, prețul ajungând la zero.

Furturile de lichiditate se întâmplă de obicei în sfera DeFi. Rug pull-urile DeFi sunt cele mai des întâlnite înșelătorii.

Limitarea ordinelor de vânzare este o modalitate subtilă al unui dezvoltator rău intenționat de a frauda investitorii. În această situație, dezvoltatorul codifică tokenurile astfel încât doar el să le poate vinde.

Dezvoltatorii așteaptă apoi ca investitorii de retail să cumpere activul digital nou emis folosind monede împerecheate. Monedele împerecheate sunt două valute care au fost împerecheate pentru tranzacționare, una împotriva celeilalte. Odată ce există suficientă creștere a prețului, ei își vând pozițiile lăsând un token fără valoare în urma lor.

Un astfel de rug pull s-a întâmplat recent în cazul tokenului Squid, care poate servi ca un bun exemplu pentru a înțelege conceptul. L-a sfârșit de octombrie 2021, una dintre cele mai rapide creșteri pe piață o înregistrase o nouă monedă intitulată Squid – inspirată din popularul serial sud-coreean al Netflix Squid Game. Aceasta a avut o creștere masivă de la mai puțin de 0,01 de dolari la peste 2 de dolari per monedă. Iar la scurt timp după ce activul digital a ajuns la prețul maxim, creatorii au abandonat proiectul, dar nu mai înainte de a-și vinde deținerile – obținând din această afacere aproximativ 3,3 milioane de dolari. Peste noapte a dispărut website-ul și paginile sociale ale proiectului. Criptomoneda Squid a scăzut instant la 0 dolari lăsând investitorii cu token-uri fără valoare.

Securitate: Ce este un rug pull și cum putem să îl depistăm?
Diagrama tokenului Squid Game în USD – după ce creatorii au retras peste $3.3 milioane, prețul acesteia a scăzut la 0 în câteva ore

Dumpingul are loc atunci când creatorii își vând rapid propriile dețineri de criptomonedă. Procedând astfel, prețul monedei scade brusc și îi lasă pe investitorii rămași cu un token fără valoare. Dumpingul are loc de obicei după o promovare puternică pe platformele de social media. Spike-ul și vânzările rezultate sunt cunoscute sub denumirea de „schemă Pump-and-Dump” (promovare și vânzare).

Dumpingul este o metodă mai puțin criticată în spațiul cripto și nu are un efect atât de dezastruos precum celelalte rug pull-uri. În linii generale, dezvoltatorii proiectului pot să cumpere și să vândă propriul token. Dumpingul, poate fi considerat un rug pull doar dacă ținem cont de cantitatea și viteza prin care se încearcă a se vinde activul digital.

Hard pull vs. soft pull

Rug pull-urile sunt de două tipuri: hard și soft. Limitarea ordinelor și furtul de lichidități sunt rug pull-uri hard, în timp ce dumpingul este de tipul soft.

Rug pull-urile hard apar atunci când dezvoltatorii proiectului codifică ieșirile din tokenul lor. Această înșelătorie este din timp codificată în contractul inteligent al proiectului de către dezvoltatori. Intenția de a frauda investitorii există încă de la bun început. Furtul de lichidități este, de asemenea, considerat un rug pull de tipul hard.

Rug pull-urile soft au loc atunci când dezvoltatorii monedei digitale fac dumping (promovează și vând rapid) activele digitale pe care le dețin. Procedând astfel, ei lasă un token devalorizat în mâinile investitorilor rămași. Deși dumpingul nu este etic, nu este atât de grav precum hard pull-urile.

Cum te protejezi de un rug pull în cripto?

Există câteva semne evidente la care investitorii trebuie să fie atenți pentru a se proteja de rug pull-uri, cum ar fi lipsa unei lichidități transparente și inexistența unui audit extern.

În continuare o să vă prezint câteva semne clare ce vă vă vor ajuta să vă protejați de fraudă.

Creatori necunoscuți sau anonimi. Investitorii ar trebui să ia în considerare credibilitatea oamenilor din spatele noilor proiecte cripto. Fondatorii și dezvoltatorii sunt cunoscuți în comunitatea cripto? La ce proiecte au mai lucrat anterior? Dacă creatorii nu sunt cunoscuți, par totuși a fi capabili să își respecte promisiunile?

Investitorii ar trebui să fie sceptici în privința conturilor și profilurilor noi de pe rețelele de socializare. White paper-ul și website-ul oferă anumite indicii despre legitimitatea proiectului, cât de serioase par a fi și cât de bine sunt realizate?

Astfel, dezvoltatorii anonimi pot fi un indicator că proiectul este creat cu unicul scop de a vă fura banii. Chiar dacă Bitcoin a fost creat de Satoshi Nakamoto, care rămâne anonim până în prezent, vremurile se schimbă – iar răufăcătorii o să facă tot posibilul să rămână necunoscuți.

Nu există lichiditate blocată. Una dintre cele mai ușoare modalități de a distinge o criptomonedă legitimă de una falsă, este de a verifica dacă tokenul are o lichiditate blocată. Fără ca lichiditatea aprovizionării cu tokenuri noi să fie blocată, creatorii proiectului nu au vreun obstacol de a fugi cu întreaga lichiditate.

Lichiditatea poate fi blocată prin contracte inteligente prestabilite, care în mod ideal durează de la trei până la cinci ani de la oferta inițială a tokenului.

Investitorii ar trebui să verifice, de asemenea, procentul din fondul de lichiditate care a fost blocat. Blocarea este utilă doar dacă este proporțională cu valoarea fondului de lichiditate pe care îl asigură. Cunoscută ca valoare totală blocată (TVL), această cifră ar trebui să fie între 80% și 100%.

Limite ale ordinelor de vânzare. Un personaj rău intenționat poate codifica un token pentru a restricționa capacitatea de vânzare a anumitor investitori. Aceste restricții de vânzare sunt semne distinctive ale unei escrocherii.

Deoarece restricțiile de vânzare sunt ascunse în cod, poate fi dificil de a fi identificate. Una dintre modalitățile de testare a acestui lucru este cumpărarea unei cantități mici de monedă și vânzarea imediată a acesteia. Dacă apar dificultăți la vânzarea tokenului atunci proiectul este o înșelătorie.

Creșterea rapidă a prețului și numărul limitat de deținători. Schimbările bruște masive ale prețului unei monede noi ar trebui privite cu prudență. Din păcate, acest lucru este un semn rău dacă lichiditatea nu este blocată. Creșterile substanțiale ale prețurilor la noile monede DeFi sunt adesea semne ale unui „pump” înainte de un „dump”.

Investitorii care sunt sceptici cu privire la mișcarea rapidă a prețului unui activ digital, pot folosi un explorator de block pentru a verifica numărul deținătorilor de monede. Un număr mic de deținători înseamnă că prețul este susceptibil manipulării. Semnele unui grup mic de deținători ai tokenului mai poate însemna și faptul că unele dintre balene își pot părăsi pozițiile provocând daune severe și imediate valorii monedei.

Randamentele foarte mari. Dacă ceva pare prea frumos pentru a fi adevărat, înseamnă că așa și este. Atunci când randamentele unei monede noi par suspicios de mari, aceasta ar putea fi o schemă Ponzi.

Schema Ponzi este un sistem piramidal ce se bazează pe recompensarea primilor investitori din banii primiți de la noii investitori. Funcționarea acesteia depinde de intrarea în sistem a unor sume din ce în ce mai mari.

 
Schema Ponzi – este un sistem piramidal în care primii veniți câștigă recompense datorită banilor injectați de noii veniți

Atunci când tokenurile oferă un randament anual procentual (APY) foarte atrăgător, deși nu este o înșelătorie, aceste randamente mari semnifică de obicei un risc la fel de ridicat.

Lipsa unui audit extern. Acum este o practică standard a noilor startup-uri crypto de a fi supuse unui proces formal de audit al codului sursă, condus de un terț recunoscut. Un exemplu notoriu este Tether (USDT), o monedă stabilă centralizată a cărei echipă nu a dezvăluit dacă deține active care nu sunt susținute de fiat. Auditul extern este aplicabil în special pentru monedele descentralizate, unde o verificare riguroasă implicită pentru proiectele DeFi este o necesitate.

Cu toate acestea, potențialii investitori nu ar trebui să creadă pur și simplu creatorii proiectului că au trecut prin această etapă. Auditul ar trebui să fie efectuat de către un terț care să poată demonstra că nu a fost găsit ceva fraudulos în cod.

Pentru a descoperi un rug pull este nevoie de cercetare amănunțită

Doar în 2021, prin diverse escrocherii au fost furați aproximativ 7,7 miliarde de dolari de la investitorii în criptomonede. Acești investitori credeau că investesc într-un viitor proiect de succes, până au realizat că nu e nimic altceva decât un rug pull.

Înainte de a investi în oricare activ digital sau NFT, merită să acordați timp cercetării amănunțite a proiectului, pentru a nu cădea în capcana unui rug pull.

Citiți și: Cum să-ți păstrezi activele digitale în siguranță în 2022

Exit mobile version