Simplu explicat: pozițiile de long și short

Termenii reflectă specula traderului față de prețul crypto-monedei: crește sau scade

Simplu explicat: pozițiile de long și short

blocberry | shutterstock

Traderii folosesc jargoane specifice industriei, care ar putea să nu fie înțelese de noi-veniții acestui spațiu. În timp ce „long și short” nu sunt cei mai complicați termeni tehnici – ei constituie baza fundamentală a tradingului.

Ce sunt pozițiile de long și short?

Simplu explicat, pozițiile de long și short reflectă cele două direcții în care prețul o poate lua, pentru a genera profit.

Într-o poziție de long, traderul speculează că prețul va crește din momentul în care poziția este deschisă. În cazul de față, spunem că „traderul a intrat long” sau că a cumpărat crypto-moneda.

Concomitent, într-o poziție de short, traderul se așteaptă ca prețul să scadă din momentul în care deschide poziția – așadar „traderul intră short” sau vinde.

În timp ce cumpărarea și vânzarea de crypto-monede este specifică spot exchangeurilor, pozițiile de long sau short pot fi deschise fără a deține moneda vizată speculei. Lucrul acesta este posibil pe exchangeurile care oferă produse precum futures, opțiuni sau alte contracte derivate.

Atunci când interacționează cu aceste produse, traderul se expune la crypto-monede prin poziții de long sau short, fără a deține „fizic” monedele sau fără să-i treacă prin mână.

Acestea fiind zise, într-un Bull Market vom vedea mai multe poziții de long decât de short, deoarece traderii doresc expunere și vor să beneficieze în urma aprecierii prețului. Atunci când piața devine bearish, pozițiile de short le depășesc pe cele de long. În orice caz, aceasta este o observație, nu o regulă. Traderii profesioniști și investitorii adesea cumpără după ce prețul a scăzut și vând după o creștere a acestuia.

Unde pot adopta poziții de long sau short?

Pozițiile de long sau short pot fi luate de trader pe orice crypto-exchange sau platformă de tranzacționare.

De obicei, traderii optează pentru platforme serioase și cunoscute, precum FTX sau Binance. FTX este un exchange popular și reglementat chiar și în Statele Unite, în timp ce Binance este platforma de trading cu cea mai mare rată de creștere.

Merită menționat faptul că FTX și Binance, dar și alte exchangeuri populare, pot părea sofisticate și complicate unei persoane care nu a avut niciodată contact cu o platformă de trading.

Ce este margin trading și cum amplifică pozițiile de long și short?

Margin tradingul poate amplifica rezultatul potențial al pozițiilor de long și short mulțumită levierului – respectiv fondurile împrumutate de la exchange.

Pozițiile de long și short sunt destul de riscante, mai ales când prețul crypto-monedelor devine volatil. În ciuda acestui fapt, traderii profesioniști preferă margin tradingul deoarece le amplifică câștigurile de cel puțin câteva ori. Totuși – riscul crește la aceeași rată, motiv pentru care acest tip de tranzacționare trebuie abordat cu o precauție deosebită.

Margin tradingul implică tranzacționarea cu levier și poate fi folositor ambelor direcții. Conturile cu poziții de margin deschise folosesc fonduri puse la dispoziție de un intermediar – cum ar fi exchangeul sau alți speculanți care împrumută aceste fonduri cu dobândă.

În acest fel, traderul poate investi mai mult într-o poziție de long sau short și-și poate amplifica câștigul.

Suma pe care traderul trebuie să o aibe în cont drept colateral – se numește margin. Cât despre levier – acesta reprezintă raportul dintre fondurile împrumutate pentru o poziție mai mare și colateral. Spre exemplu: dacă traderul dorește să deschidă o poziție de long de $1,000 cu levier zece-la-unu (10x) – acesta trebuie să aibe un colateral de doar $100, însă va simți creșterea și scăderea prețului amplificată de 10 ori pe banii săi.

Exit mobile version