Sushi Swap și Exchange-ul Descentralizat (DEX)

SUSHI, un proiect Defi care atrage tot mai mulți utilizatori

https://pixabay.com/photos/sushi-japanese-plate-power-fish-2853382/

Scurtă introducere în DeFi

Toată lumea interesată de sfera crypto a auzit de termenul „DeFi” măcar odată. Acesta este o prescurtare pentru „Decentralized Finance”, o formă descentralizată de păstrare a economiilor, care nu implică un intermediar precum banca, broker-ul sau exchange-ul. SUSHI nu este singurul proiect blockchain de tip DeFi. Printre alte exemple notabile se numără și Maker, AAVE sau Compound. Cele 3 monede amintite își guvernează proiectul în jurul împrumuturilor prin colateralul depus pe platforma lor.

SUSHI în schimb este un Exchange Descentralizat (DEX) unde oamenii își pot depunde monedele pentru a crește lichiditatea exchange-ului și pentru a câștiga dobândă. SushiSwap este unul dintre cele mai folosite exchange-uri descentralizate, alături de Uniswap și Curve Finance. În cazul în care nu ați mai avut contact cu aceste DEX-uri, prima impresie ar putea fi că sunt foarte diferite față de exchange-urile clasice. Operarea lor este destul de simplă, se realizează exclusiv prin intermediul unui portofel electronic de ETH (precum MetaMask) iar schimbul monedelor are loc peer-to-peer.

Conectarea la platforma Sushi Swap

Pentru a folosi platforma, aveți nevoie de un portofel electronic de ETH, precum MetaMask sau MyEtherWallet. Acesta trebuie încărcat în primul rând cu ETH, pentru a putea plăti taxele oricărei tranzacții. Important: fiecare tranzacție are o taxă; taxele pot fi plătite doar cu ETH; taxele nu pot fi plătite cu altă monedă, precum BTC sau USDT. Odată rezolvat portofelul, îl puteți conecta cu platforma SushiSwap pentru a vă reține identitatea, fondurile și istoricul tranzacțiilor. În cazul de față, portofelul înlocuiește nevoia unui username și a unei parole pentru logare.

Cum funcționează Sushi?

Protocolul pe care SushiSwap îl utilizează este complet descentralizat iar schimbul de monede are loc printr-un proces numit „Automated Market-Making” (AMM). Spre deosebire de un exchange clasic, care folosește un Orderbook pentru plasarea comenzilor de vânzare sau cumpărare, DEX-ul acesta folosește un Liquidity Pool. Piscina aceasta de lichiditate reprezintă un sistem inovativ, apărut odată cu DEX-urile, care permite oricui să creeze o piață.

Tot ce trebuie utilizatorul să facă ca să creeze o piață nouă este să depună ETH pentru colateral și moneda nouă pentru lichiditate. Astfel, alți utilizatori ai aceleiași platforme vor putea tranzacționa moneda în piscina de lichiditate creată. Alți utilizatori care depun colateral în această piscină vor fi răsplătiți cu o dobândă anluală, lunară, săptămânală sau zilnică, în funcție de Smart Contract-ul pe care aleg să-l folosească atunci când își blochează fondurile în Pool. Dobânzile acestea sunt plătite în jetonul specific piscinii alese sau în SUSHI, lucru care oferă o aplicabilitate reală monezii. 0.25% din taxele generate de platformă sunt distribuite înapoi către portofelele care au depus lichiditate.

De ce Sushi Swap?

Sushi Swap

La data curentă, „bătălia DEX-urilor” are loc între Uniswap și SushiSwap. Acestea sunt cele mai folosite exchange-uri descentralizate de comunitatea crypto. Diferența dintre ele este următoarea: Uniswap distribuie 0.3% din taxele generate de exchange înapoi către Pool-urile de lichiditate, pe când Sushi Swap distribuie 0.25% din taxe iar diferența o folosește pentru a cumpăra token-ul SUSHI. Procesul acesta asigură un oarecare interes permanent asupra monedei, atâta timp cât DEX-ul continuă să aibe utilizatori și monede nou-listate.

O altă întrebuințare folositoare pentru token-ul SUSHI este puterea decizională pe care o are holder-ul. Ca în fiecare proiect descentralizat, guvernarea și deciziile sunt luate de comunitate, ca un întreg. Sushi Swap le oferă deținătorilor de SUSHI abilitatea de a vota decizii administraționale în cadrul proiectului, al mentenanței platformei și al strategiilor de marketing. La data întocmirii acestui artocol, un token SUSHI valorează $15,2.

Exit mobile version