Ce este Taproot? Ce face noul soft fork al rețelei Bitcoin?

Soft fork-ul Taproot introduce cenceptul Merkelized Abstract Syntax Tree (MAST) pentru a îmbunătăți capabilitățile scriptice și privacy-ul rețelei Bitcoin

Ce este Taproot? Ce face noul soft fork al rețelei Bitcoin?

enjoys25 | Adobe Stock

Rețeaua Bitcoin a activat cu succes soft fork-ul Taproot, în urma unui consensus de 90% al minerilor și al piscinelor de minare, între block-urile 709,488 și 709,632. Acest upgrade reprezintă cea mai importantă actualizare pentru Bitcoin, din August 2017 până în prezent. În vara anului 2017 a avut loc lansarea celei mai utilizate soluții de tip Layer 2 pentru Bitcoin, Lightning Network, împreună cu Segregated Witness.

Upgrade-ul Taproot își propune să îmbunătățească capacitatea de scriptare și intimitatea rețelei Bitcoin. Pentru a face acest lucru, soft fork-ul introduce un concept numit Merkelized Abstract Syntax Tree (MAST). Conform unui site dedicat upgrade-ului Taproot, care este dezvoltat de Hampus Sjöberg, unul dintre developerii rețelei Bitcoin:

MAST poate face contractele inteligente mai eficiente și mai private, afișând doar părțile relevante atunci când o sumă este cheltuită sau transferată

Sjöberg a indicat faptul că activarea Taproot a arătat comunității că protocolul Bitcoin se poate actualiza încă odată – ceea ce este extrem de important pentru longevitatea rețelei. Cred că aceasta este cea mai bună parte – a mai adăugat developerul.

Sjöberg este de asemenea dezvoltator al Blixt Wallet, un portofel electronic care a integrat tehnologia Lightning. Din punctul său de vedere, upgrade-ul permite explorarea capacităților on-chain, lucru care nu pune prea multă greutate asupra nodurilor din rețea.

Pe lângă asta, Sjöberg este de părere că MAST ar putea îmbunătăți privacy-ul rețelei Lightning, dacă implementările Lightning aleg să adopte Taproot. Dezvoltatorii diverselor noduri Lightning s-au întâlnit în Zurich, Elveția, în urmă cu câteva săptămâni, la LN Summit 2021, pentru a discuta viitorul upgrade-ului:

Unul dintre subiectele discutate în ședință a fost: dacă e mai bine să upgradăm Lightning în iterații mai mici sau dintr-odată

Mai mult decât atât, Hampus Sjöberg a explicat cum canalele de plată, în circumstanțe normale, pot fi de nedistins față de tranzacțiile care folosesc Taproot prin Lightning Network:

Nu este posibil să distingem o tranzacție Taproot de una normală sau una realizată pe canalul Lightning. Acest lucru este important pentru fungibilitatea și longevitatea protocolului Bitcoin

Activarea cu succes a upgrade-ului Taproot s-a realizat mulțumită Speedy Trial, o metodă de implementare a soft fork-ului, care necesită 90% din mineri să accepte noua actualizare. După cum a explicat și Sjöberg, metoda de semnalare funcționează în perechi de câte 2016 block-uri, ceea ce înseamnă că în timpul de confirmare al 2016 block-uri, 90% dintre ele – respectiv 1815 din 2016 – trebuie să semnaleze faptul că sunt pregătite.

În Iunie 2021, minerii Bitcoin au căzut de acord în proporție de 90% pentru prima dată, după care Sjöberg a făcut anunțul pe twitter.

De asemenea, upgrade-ul Taproot marchează sfârșitul implementărilor Speedy Trial, iar următoarele actualizări ale rețelei vor necesita metode noi de implementare. Taproot deschide o mulțime de posibilități, însă primul lucru pe care eu aș vrea să-l văd este o tranzacție MuSig2. Sfătuindu-i pe dezvoltatorii Bitcoin, Sjöberg a continuat:

Chiar dacă nu trebuie să luăm lucrurile ca fiind garantate, personal aș vrea să văd soft fork-uri Cross-Input Signature Aggregation, în viitorul protocolului Bitcoin

În cei 13 ani de existență, rețeaua Bitcoin a avut parte de numeroase soft fork-uri și hard fork-uri, inițiate de comunitate. Chiar dacă upgrade-ul Taproot încă trebuie să se dovedească a fi folositor, rețeaua Lightning Network continuă să atingă noi maxime din punct de vedere al adopției.

Exit mobile version