Trading: 3 lucruri pe care investitorii trebuie să le știe despre exchangeurile de derivate

ezstudiophoto | Adobe Stock

Înțelegerea unor metrice importante de măsurare a lichidității, precum interesul total, rata de funding și diferența dintre contractele futures – reprezintă punctul de plecare pentru orice investitor interesat de tranzacționarea produselor crypto derivate.

În timpul Bear Marketului din 2018 și 2019, produsele derivate au devenit foarte populare în rândul traderilor de crypto-monede, care au dorit să poată profita și de pe urma deprecierii în preț a activelor. Acest lucru a devenit evident pe parcurs ce interesul total al produselor derivate (precum futures) a continuat să crească, stabilind nivele de maxim istoric.

O dovadă suplimentară a creșterii în popularitate pentru produsele derivate – a fost momentul în care volumul contractelor futures l-a depășit pe cel al aurului, care prezintă o piață bine stabilită, cu peste $100 de miliarde în volum zilnic.

În orice caz, fiecare exchange are propriul orderbook, calculator al indexurilor, limite la levier și propriile reguli pentru margin tradingul izolat sau de tip cross (care se folosește de tot colateralul disponibil). Diferențele ar putea părea superficiale la prima vedere, dar pot face o deosebire majoră în rândul nevoilor traderului, în funcție de acestea.

3 Lucruri pe care traderii trebuie să le știe despre exchangeurile de derivate
Exchange BTC Futures Open Interest | bybt.com

Interesul Total (Open Interest – în engleză)

Graficul de mai sus arată cum interesul total al contractelor futures a crescut de la $20 miliarde la 40, în mai puțin de 3 luni. Concomitent, volumul tranzacționat zilnic a depășit $120 de miliarde, depășindu-l pe cel al aurului.

În timp ce Binance futures deține cea mai mare parte din această piață, mai există un număr de competitori care se situează foarte bine la acest capitol al volumului. Exemple notabile sunt FTX, Bybit și Bitmex. Diferențele dintre aceste exchangeuri sunt evidente odată ce utilizatorul se familiarizează cu ele. FTX taxează contractele perpetuale în fiecare oră, în loc de odată la 8 ore, cum procedează celelalte.

Total BTC Futures Open Interest | bybt.com

Un exchange remarcabil este CME (Chicago Mercantile Exchange). Acesta ocupă locul 4 în topul volumului, oferind doar contracte lunare (adică expiră odată la 30 de zile).

Stablecoins și contractele cu colateral tokenizat

În cazul crypto exchangeurilor, majoritatea oferă până la 100x levier. Ordinele USDT (Tether) sunt adesea denominate în Bitcoin. Orderbookurile contractelor inverse perpetual, care nu expiră niciodată, sunt acoperite în stablecoins și sunt afișate în loturi cu valoarea cuprinsă între $1 și $100, în funcție de platforma aleasă.

Interfața platformei | bybit

Imaginea de mai sus, decupată de pe Bybit, arată cum ordinele cer o denominare în BTC înainte de a putea fi plasate. Pe de altă parte, FTX le oferă utilizatorilor o opțiune mai lipsită de volatilitate și mai ușor de înțeles în rândul traderilor începători – aceea de a plasa ordinele în USD, transformându-le automat în BTC.

Interfața platformei | FTX

Pe lângă contractele denominate în USDT, FTX oferă posibilitatea de a tranzacționa Bitcoin și alte crypto-monede – contra unei suite largi de stablecoins, precum TUSD, USDC, PAX, BUSD și HUSD. Într-un mod similar, Binance oferă o suită la fel de largă, eliminând o mare parte din taxe, dacă tranzacționarea are loc în BUSD. Deci, cei care nu doresc să folosească Tether drept colateral, au o mulțime de alternative din partea pieței.

Rata de Funding (Funding Rate – în engleză)

Unele exchangeuri le permit clienților să folosească levier foarte mare. Chiar dacă acest lucru nu implică neapărat un risc ridicat, mulțumită motoarelor de lichidare avansate și a fondurilor de rezervă (destinate despăgubirilor, în caz că se întâmplă ceva rău) – factorii aceștia pun presiune asupra ratei de funding. Așadar, pozițiile de long le plătesc de cele mai multe ori pe cele de short.

BTC Funding Rates History | bybt

Graficul de mai sus dovedește faptul că cea mai ridicată rată de funding se întâlnește pe Bybit sau pe Binance, în timp ce cea mai scăzută se găsește pe OKEx. Traderii trebuie să înțeleagă că aceste rate nu sunt fixe sau prestabilite de o autoritate precum exchangeurile și că acestea variază în funcție de desfășurarea prețului, de cerere și ofertă și de raportul dintre pozițiile de long și cele de short.

O diferență mică de doar 0,05%, care este taxată la fiecare 8 ore, ajunge să însumeze 1% în costuri suplimentare pe săptămână. Asta înseamnă că este crucial ca un trader să verifice rata de funding a exchangeului pe care operează, îndeosebi în timpul unui Bull Market, când taxele tind să crească rapid.

Articolul acesta are un rol educațional și nu recomandă cititorilor să tranzacționeze contracte futures sau alte produse derivate, care prezintă sau posedă risc. Pentru mai multe informații despre margin trading, consultați acest articol.

Exit mobile version