Trading: 3 Unelte pe care investitorii pot să le folosească pentru a analiza monedele DeFi

Sfera DeFi prezintă multe oportunități pentru investitori, însă există și riscuri, de asemenea. În articolul curent vom discuta trei unelte pe care traderii pot să le folosească pentru a analiza monedele din zona finanțelor descentralizate și protocoalele asociate acesteia

DIgilife | Adobe Stock

Cu riscul de a-i supăra pe participanții la piață care doresc adoptarea imediată a crypto-monedelor, la scară cât mai mare, ținem să menționăm că în acest ecosistem există multe capcane digitale, cum ar fi hack-urile sau echipele care dispar cu fonduri – iar toate acestea oferă utilizatorilor noi experiența de a suferi o pierdere.

Când vine vorba de investiții, avem nevoie de mai mult decât analiză tehnică și intuiție. Pe parcursul ultimului an, o suită de platforme de analiză on-chain și-au expus produse și unelte care îi ajută pe investitori să facă alegerea potrivită, din punct de vedere fundamental, atunci când aleg să cumpere o crypto-monedă.

În cele următoare vom discuta trei factori cheie care trebuie luați în considerare atunci când traderul evaluează dacă o monedă Altcoin sau DeFi este într-adevăr o investiție solidă.

Verificați comunitatea proiectului și activitatea dezvoltatorilor

Una dintre cele mai simple modalități de a verifica un proiect este să ne uităm la statisticile care arată nivelul de activitate al utilizatorilor care folosesc platforma respectivă și comunitatea dezvoltatorilor.

Multe protocoale din spațiul crypto, care oferă analize cu privire la creșterea utilizatorilor de-a lungul timpului, oferă informații exacte din acest punct de vedere, după cum se poate observa și în graficul de mai jos, care afișează numărul zilnic al utilizatorilor noi pentru AAVE.

Trading: 3 Unelte pe care investitorii pot să le folosească pentru a analiza monedele DeFi
Numărul zilnic de utilizatori noi ai platformei AAVE | Dune Analytics

Alte puncte de vedere pertinente pe care trebuie să le luați în considerare atunci când vine vorba de evaluarea activității din cadrul comunității – sunt adresele active zilnic, săptămânal și lunar. Investitorii ar face bine să se uite și la numărul de tranzacții și volumul tranzacționat pe platformă, dar și la statistici ale canalelor de social media, precum mențiunile pe twitter, care pot ajuta la canalizarea sentimentului față de un proiect particular.

Volumul mențiunilor pe twitter ale unui proiect și schimbările neobișnuite în volumul de tranzacționare – pot fi interpretate devreme ca un semnal bullish sau bearish, după caz.

Volumul de tranzacționare de pe Uniswap v3 | Dune Analytics

Cât despre dezvoltarea proiectului și activitatea developerilor, GitHub a rămas platforma cea mai folosită pentru a urmări progresul actualizărilor care urmează, al integrărilor și unde se află proiectul pe roadmap-ul pe care l-a stabilit.

Dacă un protocol vorbește pe social media despre cum se va lansa în curând, însă activitatea lui pe GitHub este aproape nulă, atunci investitorul ar trebui să înțeleagă că există o discrepanță între planuri și realizări – și să aștepte până activitatea programatorilor se aliniază mai bine cu proiecțiile sociale.

Pe de altă parte, identificarea unui proiect aflat sub radar, cu activitate constantă de dezvoltare și o comunitate dedicată – ar putea fi un semn pozitiv.

Urmăriți o creștere treptată a lichidității totale blocate (TVL)

O altă unealtă pe care investitorul poate să o folosească atunci când identifică potențialul unui proiect, este suma tuturor activelor blocate în protocol, cunoscută și drept total value locked (TVL).

De exemplu, datele colectate de DeFi Llama arată că valoarea totală blocată pe protocolul Lido a crescut în ultima vreme, mulțumită unui upgrade major pe care echipa l-a anunțat, și mulțumită căruia valoarea totală blocată a ajuns în luna Decembrie la un nou maxim istoric. Acest lucru semnalează faptul că crește momentum-ul și interesul față de proiect.

Valoarea totală a activelor puse la stake în Lido | DeFi Llama

Agregatoare speciale pentru sfera DeFi, precum DeFi Llama sau DappRadar, le permit utilizatorilor să se adâncească în aceste date și să vadă statistici pentru diferite rețele blockchain, precum valoarea totală blocată în Ethereum sau Binance Smart Chain, dar și pentru proiecte individuale, precum Curve sau Trader Joe.

Protocoalele cu o valoare totală blocată mai mare tind să fie mai sigure și mai acreditate de comunități, în timp ce proiectele care se situează mai jos pe listă – de obicei posedă mai mult risc și tind să aibe comunități mai puțin active.

Identificați cine deține majoritatea crypto-monedelor. Cine sunt HODLerii?

Alți factori care trebuie luați în considerare sunt beneficiile pe care holderii le primesc pentru că dețin activele digitale și pentru că sunt activi în comunitate. De asemenea, investitorii ar trebui să investigheze maniera în care moneda a fost lansate și care sunt în prezent holderii dominanți.

De exemplu, SushiSwap le permite utilizatorilor să pună la stake moneda nativă a proiectului – SUSHI. În schimb, aceștia primesc o parte din taxele pe care exchange-ul descentralizat le generează, în timp ce Uniswap, cel mai mare DEX din sferă, nu oferă momentan această facilitate.

Chiar dacă unii factori, precum volumul tranzacționat sau numărul de utilizatori activi zilnic, au făcut din Uniswap o investiție legitimă pentru mulți holderi. Unii traderi preferă să păstreze SUSHI, din cauza modelului de împărțire al recompenselor și capabilitățile de tranzacționare multichain.

Pe de altă parte, recomandăm să aveți grijă atunci când întâlniți o dobândă foarte mare pentru un proiect cu lichiditate mică, îndeosebi din partea protocoalelor care nu au activitate în comunitate – pentru că acesta poate fi scenariul perfect pentru o pierdere catastrofală. În DeFi, acestea se numesc rug pulls, adică ipostaza în care echipa de dezvoltatori trage covorul și fuge cu banii, după ce suficiente victime au depozitat în contracte inteligente, controlate de o entitate anonimă.

Examinând distribuirea monedelor încă de la început, precum și investigarea procentului care a fost alocat dezvoltatorilor și fondatorilor, în comparație cu numărul de monede deținute de comunitate – ar putea oferi un indiciu dacă platforma respectivă este sau nu serioasă.

Dacă majoritatea monedelor disponibile sunt deținute de creatori și susținători, atunci există mereu o posibilitate ca activele să fie vândute pe piață atunci când aceștia decid să marcheze profitul.

Exit mobile version