Trading: Ce sunt lumânările japoneze?

Steve Nison este recunoscut ca autoritatea principală în ceea ce privește analiza tehnică folosind metoda lumânărilor japoneze

willyam | Adobe Stock

După ce am menționat despre lumânările japoneze în materialele trecute, acum este momentul să intrăm mai detaliat în înțelegerea acestui stil de analiză și trading prin care explicăm evoluția prețului pe piețele de capital.

Tranzacționarea lumânărilor japoneze

Tranzacționarea produselor și a serviciilor se întâmplă în mod natural între oameni datorită nevoilor comune. Metoda de analiză prin lumânările japoneze a apărut în Japonia, după cum îi spune și numele. Este o versiune de analiză tehnică a evoluției prețului, care îi ajuta pe comercianți să tranzacționeze mai ușor produse de bază cum ar fi orezul.

 

Trading: Ce sunt lumânările japoneze?
DOJIMA RICE EXCHANGE – Primul exchange de futures din lume | Pictură de Hiroshige (1797-1858) Property of Osaka Prefectural Nakanoshima Library

Un occidental pe nume Steve Nison a descoperit această tehnică secretă, învățând-o de la un coleg broker japonez. Steve a cercetat, a studiat, a trăit, a respirat, a mâncat lumânări pe pâine și apoi a început să scrie despre asta. Încet, încet această tehnică secretă a crescut în popularitate în anii ’90. Pentru a scurta povestea, fără Steve Nison, graficele cu lumânări ar fi putut rămâne un secret îngropat.

Ce sunt lumânările japoneze?

Lumânările japoneze sunt formate folosind deschiderea, vârful, minimul și închiderea perioadei de timp alese. Cel mai bun mod de a explica acest lucru este folosind o imagine. 

Lumânările japoneze

Lumânările japoneze pot fi folosite pentru orice interval de timp, fie că este o zi, o oră, 30 de minute, orice doriți. Ele sunt folosite pentru a descrie acțiunea prețului în intervalul de timp dat.

Anatomia lumânărilor japoneze

Să defalcăm diferitele părți ale unei lumânări japoneze. Avem corpul și umbrele.

Corpurile

La fel ca oamenii, lumânările au dimensiuni diferite ale corpului. Și când vine vorba de tranzacționarea valutară, nu există nimic mai clar decât să verifici corpurile lumânărilor. 

BTCUSD 1D – grafic fără umbre, doar cu corpul lumânărilor

Cu cât corpul este mai lung, cu atât presiunea de cumpărare sau de vânzare este mai intensă. Aceasta înseamnă că fie cumpărătorii, fie vânzătorii au fost mai puternici și au preluat controlul. Corpurile scurte implică foarte puțină activitate de cumpărare sau vânzare.

Lumânări lungi vs. scurte

Lumânările japoneze lungi, albe, arată o presiune puternică de cumpărare. Cu cât este mai lungă lumânarea albă, cu atât închiderea este mai departe deasupra deschiderii. Acest lucru indică faptul că prețurile au crescut considerabil de la deschidere la închidere, iar cumpărătorii au fost agresivi. Cu alte cuvinte, taurii au luat în coarne urșii astfel ridicând prețul!

Lumânările japoneze lungi, negre, arată o presiune puternică de vânzare. Cu cât este mai lungă lumânarea neagră, cu atât închiderea este mai departe sub deschidere. Acest lucru indică faptul că prețurile au scăzut considerabil de la deschidere la închidere, iar vânzătorii au fost agresivi. Cu alte cuvinte, urșii au lovit cu labele taurii, astfel scăzând prețul!

Tauri vs. Urși

Umbrele misterioase

Umbrele superioare și inferioare de pe lumânările japoneze oferă indicii importante despre sesiunea de tranzacționare. 

Lumânările cu umbre lungi arată că acțiunea de tranzacționare a avut loc departe de deschidere și închidere. Lumânările  japoneze cu umbre scurte indică faptul că cea mai mare parte a acțiunii de tranzacționare a fost limitată în apropierea deschiderii și închiderii.

Umbrele lungi

Dacă o lumânare japoneză are o umbră superioară lungă și o umbră inferioară scurtă, aceasta înseamnă că cumpărătorii și-au încordat mușchii și au plasat ordine de buy la prețuri tot mai mari. Dar, dintr-un motiv sau altul, vânzătorii au intervenit și au scăzut prețul înapoi, pentru ca în final să închidă sesiunea de trading în apropierea prețului de deschidere.

Dacă o lumânare japoneză are o umbră inferioară lungă și o umbră superioară scurtă, aceasta înseamnă că vânzătorii și-au arătat hotărârea și au forțat să scadă prețul. Dar, dintr-un motiv sau altul, cumpărătorii au intervenit și au împins prețul în sus, pentru a încheia sesiunea înapoi în apropierea prețului de deschidere.

Exit mobile version