Trading: Cum încep în 2022? Sfaturi utile despre tranzacționarea activelor digitale

Piețele sunt dinamice, acest lucru este valabil mai ales în crypto având în vedere cât de repede se schimbă lucrurile

TarikVision | AdobeStock

Nu contează cât de experimentat ești în trading, nu vei putea face nimic pentru a te proteja împotriva fluctuațiilor de preț ale crypto-monedelor. În prezent, volatilitatea Bitcoin este de 64% anualizat. În comparație, volatilitatea pentru S&P 500 este de 17%, în timp ce pentru WTI este de 54%.

Cu toate acestea, este posibil să eviți impactul psihologic al unei fluctuații neașteptate de 25% a prețului pe zi, urmând cinci reguli de bază. Din fericire, aceste tactici nu necesită instrumente avansate sau sume mari de bani pentru a le susține în perioade de volatilitate ridicată.

Nu folosi prea mulți indicatori atunci când efectuezi analize

Există o mulțime de indicatori tehnici, precum: media mobilă, nivelurile de retragere Fibonacci, niveluri de suport și rezistență, benzile Bollinger și multe altele. Dacă iei în considerare faptul că fiecare are mai multe setări, există posibilități infinite de urmărire a acestor indicatori.

Cei mai buni traderi au suficientă experiență pentru a ști că citirea corectă a pieței este mai importantă decât alegerea celui mai bun indicator. Unii preferă să urmărească corelațiile cu piețele tradiționale, în timp ce alții se concentrează exclusiv pe graficele prețurilor crypto. Aici nu există corect și greșit, cu excepția încercării de a urmări cinci indicatori simultan.

Piețele sunt dinamice, acest lucru este valabil mai ales în crypto având în vedere cât de repede se schimbă lucrurile.

Planifică să te abții de a retrage banii în mai puțin de 2 ani

Să presupunem că ai $5,000 de investit, dar există o posibilitate să ai nevoie de cel puțin $2,000 din această sumă în decurs de 12 luni pentru călătorii, întreținerea mașinii sau alte lucruri necesare.

Cel mai rău lucru pe care îl poți face este să investești 100% din bugetul tău în crypto, deoarece s-ar putea să fie nevoie să vinzi poziția în cel mai rău moment. Chiar dacă intenționezi să utilizezi veniturile în DeFi, există întotdeauna riscul deprecierii sau hack-uri care pot compromite accesul la fonduri.

Dacă ai fi investit în Bitcoin $1,000 exact cu 2 ani în urmă, în data de 12 Ianuarie 2020, acum ai fi obținut un profit de $4,400. O creștere de peste 430% în doar 2 ani. În concluzie, investițiile în crypto-monede ar trebui să fie pe o perioadă mai lungă de doi ani.

Evoluția prețului Bitcoin în ultimii 2 ani
Evoluția prețului Bitcoin în ultimii 2 ani | CoinMarketCap

Strategia Dollar Cost Averaging

Chiar și traderii profesioniști se lasă duși de fear of missing out (FOMO), cedând îndemnului de a construi o poziție cât mai repede posibil. Însă, dacă toți obțin în mod constant randamente de 50%, chiar și memecoins afișează randamente stelare, cum poți să stai deoparte și să privești pur și simplu?

Strategia Dollar Cost Averaging (DCA) constă în cumpărărarea aceleiași sume de dolari în fiecare săptămână sau lună, indiferent de mișcările pieței. De exemplu, cumpărând Bitcoin de $250 în fiecare săptămână timp de un an, elimină anxietatea și presiunea cauzate de nevoia constantă de a decide dacă merită să adaugi o poziție sau nu. Evită cu orice preț să investești tot bugetul tău de investiții în mai puțin de trei sau patru săptămâni.

Această strategie este perfectă pentru investițiile de tip long-term, ea fiind una atractivă pentru investitorii care abia încep să-și investească banii în crypto-monede.

Dacă ai fi investit câte $250 în fiecare lună începând cu 1 Ianuarie 2020 până în data de 1 Ianuarie 2022 ai fi obținut un profit de $12,500. O creștere de 205% în 2 ani.

Bitcoin: Evoluția investiției a câte $250 pe lună timp de 2 ani | amber.app

Învață când să te dai deoparte

În cele din urmă, vei citi incorect piața, fiecare trader greșește uneori. Nu este nevoie să compensezi pierderea prin creșterea imediată a sumei investite pentru a recupera pierderile. Acesta este exact opusul a ceea ce ar trebui să facă cineva.

Ori de câte ori ai o zi mai dificilă, dă-te deoparte pentru câteva zile. Impactul psihologic al pierderilor este o povară grea și vă va afecta negativ capacitatea de a gândi clar. Chiar dacă apare o oportunitate clară, lăsați-o să treacă. Mergi la o plimbare sau încearcă să-ți organizezi viața pe lângă afaceri.

Traderii de succes nu sunt cei mai talentați, dar sunt cei care supraviețuiesc cel mai mult.

Continuă să investești în câștigători

Aceasta ar putea fi cea mai grea lecție dintre toate, deoarece investitorii au tendința naturală de a obține profit din pozițiile noastre câștigătoare. După cum am discutat anterior, volatilitatea pieței crypto este extrem de ridicată, așa că țintirea unui câștig de 30% nu va acoperi pierderile anterioare sau viitoare.

În loc să vândă crypto-monedele câștigătoare, traderii ar trebui să cumpere mai multe dintre acestea. Desigur, nu ar trebui să neglijăm datele pieței sau sentimentul general, dar dacă așteptările tale rămân optimiste, atunci ia în considerare adăugarea poziției până când piața generală semnalează o formă de slăbiciune.

În cele din urmă, cineva va obține un câștig de 300% sau 500% fiind curajos și păstrând pozițiile cele mai profitabile. Acestea sunt randamentele pe care ar trebui să le aștepți atunci când intri pe o piață atât de riscantă.

Fiecare regulă este menită să fie încălcată

Nu urma orbește sfaturile de investiții de la influenceri sau diferiți manageri. Fiecare are propriul apetit pentru risc și capacitatea de a adăuga poziții după un eșec neașteptat. Dar, cel mai important este să te asiguri că ai grijă de tine pe parcurs.

Exit mobile version