Trading: Cum ne pregătim pentru sfârșitul unui Bull Market?

Piața activelor digitale este aproape unică pentru cantitatea de date disponibile și integrabile pe care le oferă

iamchamp | AdobeStock

Bobby Lee dă vina pe fratele său Charlie, fondatorul Litecoin, pentru că a provocat prăbușirea prețului Bitcoin în perioada 2017-2018. Evident că glumește… probabil.

Charlie a vândut ultima tranșă din rezervele sale Litecoin în Decembrie 2017 la un preț de $350 fiecare. Bobby își amintește când a apărut știrea pe Twitter. M-am gândit, doamne, asta marchează probabil vârful pieței – a spus el.

Este evident că Charlie nu a fost motivul real pentru care bull market-ul s-a încheiat. Cu toate acestea, el a vândut cele trei tranșe Litecoin aproape la prețul maxim. Nu a fost o lovitură de noroc, Charlie prezisese la începutul lunii Decembrie că un bear market pe mai mulți ani cu corecții de peste 90% este iminent.

Întrebarea este dacă traderii crypto și Hodlerii obișnuiți pot urma exemplul lui Charlie și pot vinde în apropierea următorului vârf de piață, permițându-le să cumpere din nou și să acumuleze pe parcurs.

Este o performanță dificilă de realizat, iar majoritatea dintre traderi au șanse mai mari să calce pe urmele podcasterului Peter McCormack, care a fost prins în hype-ul din 2017 și și-a văzut investiția în Bitcoin urcând la $1,2 milioane, ca mai apoi să fie nevoit să-și vândă rezervele aproape de zero pentru a-și plăti facturile.

Unele dintre cele mai strălucite minți din industria crypto lucrează la această problemă, printre care: Willy Woo, David Puell și Philip Swift. În jurul anului 2018, au început să elaboreze metrici și indicatori bazați pe modele istorice pentru a determina când se vor apropia maximele și minimele pieței crypto.

Există multe opinii diferite cu privire la posibilitatea reală de a ajunge la momentul potrivit pe piață. Bobby Lee se bazează pe ciclurile de halving, în timp ce Mati Greenspan, fondatorul Quantum Economics, consideră că cel mai bine este să urmezi regulile sensibile privind obținerea de profit și construirea portofoliului, care nu necesită să prezici evenimente în avans.

Majoritatea traderilor sunt de acord că ar trebui să încerci să obții profit pe măsură ce prețul crește.

Fiecare bull run pe care l-am văzut a fost urmat de un bear market. Piața are nevoie de timp pentru a se consolida. Aceasta este experiența mea de șapte ani în sector. Cât de jos va ajunge și cât de mult va dura rămâne de văzut. Oamenii trebuie să fie conștienți de această posibilitate și să investească în mod responsabil

Bitcoin nu a existat suficient de mult pentru a trage concluzii ferme din precedentele istorice, dar conform unei credințe larg răspândite, acesta se mișcă în cicluri previzibile legate de halving.

Recompensa de block pe care o primesc minerii Bitcoin este redusă la jumătate la fiecare al patrulea an, reducând emisiunea de noi BTC. Teoria este că mai puțin Bitcoin în circulație înseamnă prețuri mai mari. Până acum, prețul a atins nivelul scăzut chiar înainte de halving și a atins noi maxime istorice în urma acestui eveniment.

Lee, CEO-ul Ballet și autorul cărții The Promise of Bitcoin, a fost un susținător al ideii de aproape un deceniu, iar în Decembrie 2013 a prezentat conceptul într-un discurs la Universitatea Stanford.

Sunt un om simplu. Nu pot prezice viitorul, dar pe baza instinctelor și a experienței mele de 10 ani, cred că aceste cicluri de preț urmează halvingul recompensei de block. Este o adevărată pârghie economică care implică Bitcoin, în care rata de producție scade la jumătate – a declarat Lee

Dacă teoria este corectă – și pare să fi funcționat până acum – aceasta ia în considerare doar oferta și nu cererea. În plus, aceasta nu este foarte utilă pentru a determina când piețele sunt destinate să atingă un maxim.

Top sau bottom?

Există două lucruri pe care le poți face cu aceste informații: fie încerci să vinzi la prețuri de vârf sau chiar înainte, fie aștepți încrezător că prețurile vor crește și mai mult în următorii patru sau mai mulți ani.

A doua opțiune este mult mai ușoară. Este deosebit de dificil să recunoaștem vârful pieței, deoarece majoritatea oamenilor se lasă purtați de euforia câștigurilor incredibile. Lee susține că umflarea rapidă a prețurilor este de fapt cel mai bun indiciu că vârful a ajuns. Dacă prețul se dublează într-o perioadă de 24 de ore, atunci cu siguranță acesta este vârful – a mai adăugat el.

Traderul crypto Scott Melker, cunoscut și sub numele de The Wolf of All Streets, este de acord cu declarațiile făcute de Lee. El a început să investească în Bitcoin începând cu anul 2016 și a avut un rol important în bear market-ul din 2017.

Traderii retail au început să acumuleze spre vârf, crezând că prețul Bitcoin va ajunge la $100,000, și, evident, s-a oprit la aproximativ $20,000. Cred că cei mai mulți dintre ei nu au obținut niciun profit – a declarat Melker

Indicatorii on-chain și tehnici în trading

Scăderea drastică de la maximul istoric din 2017 a inspirat numeroși analiști să vină cu instrumente care ar putea ajuta la prezicerea următorului bear market – explică Filbfilb, cofondatorul Decentrader. Ei au analizat datele pieței și blockchain în ultimii 12 ani pentru a determina relațiile dintre profituri, participanți, aprovizionare și evoluția pieței.

Există niște minți cu adevărat strălucitoare care au creat niște instrumente fantastice, pentru a ne permite să încercăm și să înțelegem cum s-ar putea comporta diferiți participanți la piață – a spus el

Filbfilb subliniază că piața crypto este aproape unică pentru cantitatea de date disponibile și integrabile, datorită transparenței radicale a blockchainului.

Avem toate instrumentele pentru a cronometra vârful pieței și începutul bear market-ului? Probabil că avem cea mai bună cantitate de informații posibilă, în comparație cu ceva de genul pieței aurului, unde este pur și simplu imposibil să examinăm acest tip de date.

Trei dintre cei mai buni

Există mii de instrumente diferite disponibile, dar conform lui Filbfilb două dintre cele mai importante sunt:

Ideea este că, dacă prețul mediu la care investitorii au cumpărat Bitcoin este de $1,000, iar prețul a crescut acum la $20,000, este mult mai probabil ca aceștia să încaseze câștigurile, decât într-un scenariu în care majoritatea investitorilor au cumpărat Bitcoin la un preț de $15,000.

Dacă MVRV Z-Score ajunge la intervalul superior, înseamnă că toți deținătorii de Bitcoin au profituri supranormale în comparație cu momentul în care au cumpărat Bitcoin. Așadar, asta te-ar face să crezi că oamenii se gândesc să obțină profitul din investiția lor

Indicatorul MVRV Z-Score
Indicatorul MVRV Z-Score | LookIntoBitcoin

În timp ce acest grafic ar putea să nu mai funcționeze dacă intrăm într-o perioadă de hiperinflație, a fost supus unui backtest și, până acum, a indicat coret maximul săptămânii

Un alt instrument foarte util este Puell Multiple, care arată cât de profitabili sunt minerii astăzi în comparație cu ultimele 365 de zile.

Până la urmă minerii reprezintă o afacere, iar dacă dintr-o dată toți ajung să obțină un profit supranormal cel mai probabil își vor vinde monedele. Din punctul de vedere al unui investitor și din punctul de vedere al ofertei, ambii indicatori sunt foarte importanți

Indicatorul Puell Multiple | LookIntoBitcoin

HODLerii nu vând ieftin

Philip Swift, cofondatorul Decentrader, declară că diagrama HODL este un alt indicator util bazat pe psihologia pieței Hodlerilor, declarând:

Este un instrument on-chain care arată proporția Bitcoin HODLați pentru cel puțin un an. Există un model ciclic clar în care linia valului HODL de un an urmărește o tendință inversă față de preț în timp. Acest lucru se datorează faptului că în bear market, HODLerii acumulează și nu doresc să-și vândă la un preț ieftin BTC. Prin urmare, rata HODLerilor crește

Apoi a continuat:

Pe măsură ce ne îndreptăm către o piață bull, hodlerii vor să obțină profit. Pe măsură ce prețul crește, ei încep să-și vândă crypto-monedele. Acest lucru împinge nivelul HODL pe o perioadă de un an în jos.

Majoritatea oamenilor probabil nu vor avea timp să învețe și să înțeleagă toate celelalte instrumente, din motiv că sunt atât de multe.

O invitație la prudență

Evident, există unele condiții legate de utilizarea acestor instrumente în trading. Multe se bazează pe premisa că Bitcoin conduce întreaga piață crypto în ambele direcții. Dar, nu poate fi exclusă posibilitatea ca Ethereum să depășească Bitcoin și să devină principala crypto-monedă.

În plus, cum au demonstrat tweet-urile lui Elon Musk în Aprilie și Mai 2021, acești indicatori nu vă vor salva rezerva de la un eveniment black swan care ar putea prăbuși piețele și ar putea iniția un nou bear market.

Mati Greenspan, fondatorul Quantum Economics, subliniază că uneori istoria se poate repeta, dar nu poate să prezică viitorul.

Exit mobile version