Trading: Fibonacci Retracements – retragerile

Cum se pot utiliza uneltele care măsoară pe grafic retragerile în nivelele Fibonacci

olieman.eth | unsplash

Nivelele Fibonacci Retracements sunt linii orizontale care indică posibilele zone de suport și rezistență în care prețul este așteptat să aibă o reacție și sunt probabilități chiar să inverseze direcția.

 

💡Important de reținut despre instrumentul Fibonacci este că funcționează cel mai bine atunci când piața este într-un trend stabil.

 

 

 

💡Nivelele de retragere Fibonacci sunt considerate un indicator tehnic predictiv, deoarece încearcă să identifice unde poate fi prețul în viitor.

 

Teoria este că, după ce prețul începe o nouă evoluție într-un trend clar, prețul va reveni temporar înapoi la un nivel de preț anterior, înainte de a relua traseul stabilit în direcția trendului inițial de pe macro.

 

Găsirea nivelelor de Fibonacci Retracement

 

Pentru a găsi aceste nivele de retragere Fibonacci, trebuie să găsiți recentele Swing Highs și Swing Lows semnificative.

Cel mai comun și corect, uneltele de analiză care folosesc șirul lui Fibonacci se trasează de la stânga la dreapta pe graficul de preț. Pe de cealaltă parte, traderii pun mai mult preț pe structura pieței și acțiunea privită de la dreapta spre stânga ca importanță în înțelegerea evoluției prețului.

 

 

 

Acum, să aruncăm o privire la câteva exemple despre cum să aplicați nivelele de Fibonacci Retracement pe piețele valutare.

 

Fibonacci retracement pe trendurile ascendente

 

Acesta este un grafic zilnic de AUD/USD.

 

Trading: Fibonacci Retracements - retragerile
AUDUSD 1D Retragere Fibonacci | TradingView

 

Aici am trasat nivelele de retragere Fibonacci făcând clic pe Swing Low la 0.6955 pe 20 aprilie și trăgând cursorul la Swing High la 0.8264 pe 3 Iunie. Automat se pot observa ușor nivelele de retragere.

 

 

Acum, așteptarea este că, dacă AUD/USD revine de la maximul recent, va găsi sprijin la unul dintre acele nivele de retragere Fibonacci, deoarece traderii vor plasa ordine de cumpărare în aceste zone pe măsură ce prețul retrage înapoi la o testare de suport.

 

💡Raportul de 50,0% nu este oficial un raport Fibonacci, dar este analizat pe grafice pentru că e un instrument care îți arată ușor jumătatea razei de acțiune a prețului. 

Acum, să ne uităm la ce s-a întâmplat după ce a avut loc Swing High.

 

Fibonacci Retracement: 38,2% nivelul Fib deținut ca suport | TradingView

 

Prețul a scăzut până la nivelul de 23,6% și a continuat să scadă în următoarele două săptămâni.

A testat chiar și nivelul de 38,2%, dar nu a putut să închidă lumânarea sub acesta.

Mai târziu, în jurul datei de 14 iulie, piața și-a reluat mișcarea ascendentă și, în cele din urmă, a trecut prin swing-ul maxim.

În mod clar, cumpărarea la nivelul Fibonacci de 38,2% ar fi fost o tranzacție profitabilă pe termen lung!

 

Fibonacci retracement pe trendurile descendente

 

Acum, să vedem cum am folosi instrumentul de Fibonacci Retracement în timpul unui trend descendent. Mai jos este un grafic de 1D pe perechea BTCUSD pe exchange-ul Gemini.

 

Grafic BTCUSD pe 1D cu nivelele de retragere Fibonacci | TradingView

 

După cum puteți vedea, am găsit Swing High la $69,000 pe 10 Noiembrie 2021 și Swing Low la $33,146 câteva luni mai târziu, pe 24 Ianuarie 2022.

 

 

Așteptările pentru un trend descendent este că, dacă prețul revine înapoi în sus de la acest nivel scăzut, ar putea întâmpina rezistență la una din zonele indicate de nivelele Fibonacci . Traderii care doresc să deschidă poziții de Short/Sell pe trendul descendent la prețuri mai bune ar putea fi pregătiți cu ordine de vânzare în acele zone.

Să aruncăm o privire la ce s-a întâmplat în continuare.

 

Retragere Fibonacci: 0.382 nivel Fib menținut ca rezistență | TradingView

 

Piața a încercat să ridice prețul, dar a stagnat sub nivelul de 38,2% pentru puțin timp, înainte de a testa nivelul și a continua direcția inițială în jos.

Traderii care aveau plasate ordine în zona de 38,2% au făcut un profit frumușel la tranzacția respectivă.

În aceste două exemple, vedem că, pentru scurt timp prețul a găsit un oarecare suport sau rezistență la nivelele de Fibonacci Retracement.

 

💡Datorită tuturor oamenilor care folosesc instrumentul Fibonacci, acele nivele devin zone de suport și rezistență la care le cresc șansele să dezvolte o reacție atunci când prețul ajunge acolo.

Dacă destui participanți pe piață cred că o retragere va avea loc în apropierea nivelului de Fibonacci Retracement și așteaptă să deschidă o poziție când prețul atinge acel nivel, atunci toate acele ordine în așteptare ar putea avea un impact asupra prețului.

 

 

Instrumentele Fibonacci nu sunt întotdeauna ușor de utilizat! Dacă ar fi atât de simple, traderii și-ar plasa întotdeauna ordinele la nivelele de retragere Fibonacci, iar piețele ar rămâne în același trend pentru totdeauna.

În următoarele articole vom discuta și despre ce se poate întâmpla atunci când nivelele de Fibonacci Retracement eșuează lamentabil pentru cei prinși în poziții defavorabile.

 

Exit mobile version