Trading: Cum să tranzacționezi criptomonede folosind dominația Bitcoin

Dominația Bitcoin poate fi identificată comparând capitalizarea de piață a BTC cu cea a întregii piețe cripto

AdobeStock

Bitcoin este prima și cea mai faimoasă criptomonedă din lume, în ceea ce privește capitalizarea pieței și volumul de tranzacționare.

Acești factori sunt importanți, având în vedere că toate criptomonedele tranzacționează împotriva Bitcoin, iar dominația poate fi, de fapt, un indicator valoros atunci când tranzacționați toate tipurile de criptomonede.

Acest articol va oferi informații despre cum să tranzacționați criptomonede folosind indicatorul de dominație Bitcoin.

Ce este graficul de dominație Bitcoin?

Dominația Bitcoin poate fi identificată comparând capitalizarea de piață a BTC cu cea a întregii piețe cripto. Cu cât capitalizarea de piață a BTC este mai mare, cu atât dominația activului este mai mare.

Graficul TradingView de dominație BTC prezintă aceste numere într-un format clar procentual, astfel încât să fie ușor de a înțelege, de exemplu, dacă dominația BTC este de 40% sau 60%.

Dominația BTC
Dominația BTC | TradingView

Acestea fiind spuse, utilizatorii pot vedea și Indicele Real de Dominație Bitcoin, care calculează doar dominația BTC pentru tokenurile proof-of-work.

Graficul real de dominație BTC | BitcoinDominance

Logica din spatele acestui indice este că multe altcoins, cum ar fi monedele stabile, nu sunt menite să concureze cu BTC, așa că ar putea prezenta o viziune mai realistă pe termen lung a dominației.

Indicatorul oferă chiar și utilizatorilor opțiunea de a exclude Ethereum.

Cum afectează dominația Bitcoin monedele altcoin?

Dominația BTC poate afecta direct monedele altcoin, deoarece arată cât de mult din volumul de tranzacționare al pieței este în BTC față de altcoins.

În general, dacă dominația BTC crește, atunci traderii sunt sfătuiți să dețină mai mult BTC decât altcoin. Dacă dominația BTC scade, traderii sunt sfătuiți să dețină mai mult altcoin decât BTC.

Deși ar fi greșit să spunem că dominația Bitcoin este o reprezentare exactă a unei piețe bearish sau bullish, există corelații între aceste definiții. De exemplu, un bull run ar putea duce la o scădere a dominației BTC, deoarece fondurile se revarsă, de obicei, în altcoin.

Dimpotrivă, o piață bearish poate vedea o dominație BTC mai mare, deoarece traderii pot retrage fonduri din altcoin și își pot pune banii în BTC, deoarece este un activ mai sigur.

Unii pasionați ar putea spune că o dominație mai scăzută a Bitcoin este un lucru bun, deoarece înseamnă că piața cripto se extinde și banii circulă către diverse proiecte, nu doar Bitcoin.

De asemenea, ar trebui să se ia în considerare faptul că dominația BTC va scădea chiar dacă prețul activului va crește. Acest lucru se poate întâmpla atunci când crește volumul pe piața criptomonedelor.

Ideea este că, în timp ce dominația Bitcoin ar putea reprezenta piața cripto într-un anumit fel, obținerea unei perspective informate necesită luarea în considerare a unei varietăți de factori.

Uneori, dominația Bitcoin poate scădea din cauza creșterilor pe termen scurt a volumului de tranzacționare pentru altcoin, în timp ce, alteori, întreaga piață poate suferi pierderi grave. Cel mai bine este să faceți cercetări suplimentare înainte de a lua o decizie de investiție.

Cum să tranzacționați folosind dominația Bitcoin?

Există mai mulți factori de luat în considerare atunci când încercați să tranzacționați dominația Bitcoin. În primul rând, chiar dacă interesul pentru un altcoin este mare, dominația Bitcoin va scădea. Acest interes pentru un singur altcoin nu înseamnă că fiecare altcoin va experimenta o tendință ascendentă. Poate dura ceva timp pentru ca piața să se adapteze.

Este bine de luat în considerare intenția unor altcoin populare și dacă această intenție se va traduce într-un impact de durată asupra pieței. De exemplu, putem observa o creștere temporară semnificativă a volumului de tranzacționare cu monede stabile.

Cu toate acestea, utilizatorii pot investi în monede stabile doar pentru a muta acele fonduri în BTC, deoarece acestea pot fi o modalitate ușoară de a transfera fonduri în industria cripto.

Datorită acestei activități, dominația BTC ar putea scădea și reveni rapid, având un impact negativ asupra tranzacționării pe termen scurt. Un alt factor care ar putea duce la o scădere sau o creștere imprevizibilă pe termen scurt a dominației BTC este „fear of missing out” (FOMO).

Noi monede apar în mod constant pe piața cripto. Unele dintre aceste altcoin-uri generează o mulțime de hype, ceea ce duce la fluxuri de sute de mii de dolari de partea altcoin, reducând în mod disproporționat dominația Bitcoin.

Cu toate acestea, multe proiecte noi își pierd adesea hype-ul sau chiar ajung să fie o înșelătorie, determinând utilizatorii să-și retragă deținerile la fel de repede. Într-un astfel de scenariu, dominația Bitcoin ar putea reveni acolo unde era.

Ar trebui să se ia în considerare, de asemenea, extremele raportului de dominație al Bitcoin. De exemplu, dominația Bitcoin a fost de peste 90% înainte ca altcoin să între pe piață. Cu toate acestea, entuziaștii observă că, din cauza prevalenței actuale a altcoin pe piață, dominația Bitcoin nu va mai atinge această cifră.

Totuși, este imposibil de spus cu siguranță. Dominanța Bitcoin ar putea crește din nou dacă țările ar urma exemplu El Salvador de a adopta BTC ca mijloc legal de plată.

De fapt, este mai probabil ca dominația Bitcoin să atingă noi minime decât noi maxime, deoarece altcoin continuă să câștige popularitate.

Ce se întâmplă când Bitcoin scade?

O scădere a prețului BTC ar putea însemna o scădere a dominației, pe măsură ce utilizatorii mută fondurile din BTC către altcoin. Dacă dominația Bitcoin scade, traderii s-ar putea aștepta la un altcoin bull run și pot tranzacționa în consecință.

Acestea fiind spuse, dacă utilizatorii își retrag fondurile din toate criptomonedele, prețul BTC ar putea scădea, ceea ce duce la scăderea capitalizării de piață al criptomonedelor. În acest caz, este probabil că dominația BTC să rămână proporțională, în ciuda faptului că traderii anticipează o potențială piață bearish.

Acest exemplu este un memento esențial că dominația BTC nu ar trebui să fie singurul instrument pe care un trader îl are la dispoziție, ci unul dintre multele instrumente de verificat înainte de tranzacționare.

Impactul prăbușii Bitcoin asupra pieței cripto

Lăsând la o parte dominația, prăbușirile majore ale prețului BTC de-a lungul istoriei au dus adesea la prăbușiri generale ale pieței, deși există puține excepții. Această corelație dintre Bitcoin și prăbușirea pieței se datorează pur și simplu pentru că BTC este prima criptomonedă din lume și toate activele digitale tranzacționează împotriva acesteia.

Dacă o țară ia în considerare interzicerea BTC și, ca urmare, prețul scade semnificativ, traderii și speculatorii își pot pierde încrederea și în altcoins și pot retrage fondurile din aceste investiții alternative.

Acestea fiind spuse, o prăbușire a Bitcoin nu înseamnă întotdeauna o prăbușire a întregii piețe. În mai multe ocazii, prețul BTC a scăzut brusc, în timp ce Ethereum a rămas mai stabil. Este important de reținut că diferite active servesc unor scopuri diferite, iar un trend descendent a unui activ poate să nu se coreleze cu un trend descendent al altuia.

De fapt, pe măsură ce timpul trece și altcoin-urile intră în conștiința curentă, viitoarele prăbușiri ar putea avea un efect din ce în ce mai puțin asupra pieței în ansamblu. Dominația Bitcoin contează acum, deoarece este încă cea mai populară criptomonedă din lume. Dominația va deveni din ce în ce mai puțin importantă dacă alte monede încep să pătrundă în conștiința investitorilor.

Exit mobile version