Trading: Lumânările japoneze – lecție de ansamblu

Rezumat asupra lecțiilor despre lumânările japoneze folosite în analiză tehnică și în trading

pashasmith | AdobeStock

Să rezumăm totul despre tradingul lumânărilor japoneze într-o formă ușor de reținut. Iată o reprezentare grafică a formațiunilor de lumânări japoneze simple, duble și triple. Această catalogare vă va ajuta să rețineți mai ușor tipul de formațiuni pe care îl urmăriți în piețe atunci când le scanați. 

Trading: Lumânările japoneze - lecție de ansamblu
Formațiuni de lumânări japoneze simple, duble și triple

Lumânările Japoneze în confluență

În acest articol ne vom uita la formațiunile de bază identificate în analiza tehnică cu ajutorul lumânărilor japoneze.

Ca și în cazul oricărui alt indicator tehnic sau instrument folosit, dacă lumânările indică o inversare sau o continuare, asta nu înseamnă că se va întâmpla. Piețele valutare sunt caracterizate prin faptul că nimic nu trebuie să se întâmple, nimic nu este bătut în cuie. Nu noi decidem ce va face piața, noi putem doar analiza variantele și să fim pregătiți pentru ce urmează, cunoscând probabilitățile cele mai mari și cele mai mici.

 

Utilizarea lumânărilor în confluență cu suportul și rezistența

Deoarece nivelele de suport și rezistență determină zonele în care cumpărătorii și vânzătorii și-au plasat ordinele de intrare sau ieșire din piață, identificarea acestor zone te va ajuta foarte mult să identifici punctele cheie de inflexiune pentru evoluția prețului. Traderii și unii analiști reușesc să traducă activitatea operatorilor din piață uitându-se la modul în care lumânările reacționează la zonele de suport și rezistență.

Iată un exemplu real din lumea de trading: 

În acest scenariu, puteți vedea că există rezistență în jurul nivelului 1.4900. Îți dorești foarte mult să intri, dar te hotărăști să aștepți în schimb, pentru că lumânarea care a atins acest nivel arată foarte bullish.

Exemplu semnal de intrare short pe baza price action și a rezistenței

Două lumânări mai târziu, observi formându-se o formațiune triplă de lumânări japoneze, care este considerat un semnal bearish foarte puternic. Folosind tiparul ca și confirmare a semnalului de vânzare, mergi mai departe și deschizi o poziție short pe această pereche. Deoarece suntem traderi inteligenți, setăm și un stop loss deasupra rezistenței.

Confirmare de intrare short prin formarea unui tipar pe lumânările japoneze

Datorită nivelului tău ridicat de răbdare și a cunoștințelor tale acumulate despre formațiunile de lumânări japoneze, ai crescut foarte mult șansele în favoarea ta. Să vedem ce s-a întâmplat după ce ai deschis poziția de short.

Continuare pe scădere – trade reușit

Perechea merge aproape imediat în favoarea ta și îți aduce o poziție în net profit (nerealizat). Poziție executată corect.

S-ar putea să gândiți

De ce trebuie să asociez nivelele de suport și rezistență cu lumânări? Aș putea primi mult mai multe semnale de intrare doar urmărind lumânările și să câștig mai mulți bani! 

Pentru a răspunde la asta, aruncați o altă privire la același grafic al tranzacției ipotetice. Am evidențiat unele semnale de trading potențiale bazate exclusiv pe formațiuni de lumânări japoneze.

Aruncă o privire!

Semnale false formate doar din lumânări japoneze, fără confluență

Dacă ai fi tranzacționat doar pe acele formațiuni de lumânări, ai fi pierdut de fiecare dată! Prin simpla împerechere a formațiunilor de lumânări japoneze cu nivelele de suport și rezistență, au crescut șansele pentru o poziție de trading profitabilă.

Greșeli frecvente pe care noii traderi le fac atunci când folosesc lumânări japoneze

Iată câteva greșeli comune pe care traderii noi le fac adesea atunci când folosesc lumânări japoneze:

De multe ori, piețele sunt într-o stare de zgomot. Nu orice lumânare este utilă atunci când ne gândim la mișcările viitoare ale prețurilor. În loc să vă uitați la fiecare dintre ele, concentrați-vă pe cele în care prețul se tranzacționează în prezent aproape de nivele importante de suport și rezistență. Deci, mai întâi identificați unde credeți că sunt aceste nivele și apoi începeți să căutați formațiunile de lumânări.

Dacă trebuie să măriți cu 500% sau să înclinați graficul cu lumânările japoneze pentru că vedeți ceva, probabil că nu există nimic acolo. Nu trebuie să încercați să atribuiți automat o explicație formațiunilor de lumânări pe care le vedeți. Concentrați-vă pe găsirea de dovezi ale presiunii puternice de cumpărare atunci când vă pregătiți să cumpărați și dovezi ale presiunii puternice de vânzare atunci când vă pregătiți să vindeți.

Tiparele de lumânări japoneze care ar trebui să se formeze după trei lumânări bazate pe exemple de manuale pot ajunge, de fapt, să se formeze peste cinci lumânări. Doar pentru că o formațiune cu trei lumânări necesită patru lumânări pentru a se forma, nu invalidează modelul. Sensul este în continuare același. Este mai important să înțelegeți acțiunea prețului din spatele formațiunii de lumânări decât să memorați pur și simplu forma lui standard.

Dacă vă concentrați în mod constant doar pe intervale de timp mai scurte – cum ar fi graficele de 5 minute – fără să faceți un pas înapoi și să încercați să priviți imaginea de ansamblu, tranzacțiile vor tinde să devină mai riscante. Încercați să nu vă concentrați prea mult pe timeframe-urile mici.

Există câteva tipare de lumânări care sunt considerate auto-confirmatoare, dar majoritatea nu sunt. Asigurați-vă că așteptați până când lumânarea închide și este complet formată înainte de a acționa datorită unei formațiuni identificate pe grafic. Așteptați întotdeauna confirmarea corectă că prețul se mișcă în direcția la care vă așteptați. De exemplu, dacă vedeți o pensetă la fund, este mai prudent să așteptați și să vă asigurați că lumânarea care urmează în formațiunea dublă va închide la rândul ei mai sus, înainte de a intra în poziție.

Rezumat: lumânările japoneze

Am vorbit multe despre lumânările japoneze. Sper că sunteți încântați de posibilitățile oferite de analiza graficelor privind lumânările. Poate chiar am aprins o flacără care devine o pasiune de-o viață pentru tradingul folosind metodele simple oferite de acest mod de a privi acțiunea prețului.

Să rezumăm punctele importante învățate despre lumânările japoneze:

Tipuri de lumânări japoneze și formațiuni

Corpurile lungi indică cumpărături sau vânzări puternice. Cu cât corpul este mai lung, cu atât presiunea de cumpărare sau de vânzare este mai intensă. Corpurile scurte implică foarte puțină activitate de cumpărare sau vânzare. În limbajul valutar de jargon, taurii înseamnă cumpărători, iar urșii înseamnă vânzători. Umbrele superioare semnifică raza vârfurilor. Umbrele inferioare semnifică raza minimelor.

Există multe tipuri de structuri formate din lumânările japoneze, dar ele pot fi clasificate în câte bare alcătuiesc tiparul lumânărilor. Există formațiuni de lumânări simple, duale și triple. Cele mai comune formațiuni sunt următoarele:

Cu acest rezumat încheiem seria educativă despre lumânările japoneze. Urmează o serie despre uneltele tehnice pe baza teoriilor Fibonacci și cum pot fi acestea folosite cu succes în analiza tehnică și trading.

Exit mobile version