Trading: Șirul lui Fibonacci

Fibonacci, denumit și Leonardo Bonacci, Leonardo din Pisa sau Leonardo călătorul din Pisa

Art of success | Adobe Stock

Printre infinitatea de șiruri existente în lumea matematicii, italianul Leonardo din Pisa, cunoscut și sub numele de Fibonacci, a descoperit un șir de numere extraordinar de interesant: „0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597…”.

Trading: Șirul lui Fibonacci
Șirurl lui Fibonacci | Wikipedia

După primele câteva numere din serie, celelalte au o proprietate interesantă:

 

 

 

Fibonacci în trading

Analiștii și traderii folosesc foarte mult rapoartele Fibonacci în tranzacționarea lor, așa că merită acordată atenția cuvenită în scop educativ.

 

 

Leonardo Fibonacci a fost un matematician italian celebru, cunoscut și ca un super geek.

A avut un moment „Aha!” în care a descoperit o serie simplă de numere care creau rapoarte în care sunt descrise proporțiile naturale ale lucrurilor din univers.Rapoartele provin din următoarele serii de numere: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13…

 

Această serie de numere este derivată începând cu 0 urmat de 1 și apoi adăugând 0 + 1 pentru a obține 1, al treilea număr.

Apoi, adunând al doilea și al treilea număr (1 + 1) pentru a obține 2, al patrulea număr și așa mai departe.

 

💡După primele câteva numere din succesiune, dacă măsurați raportul dintre orice număr și numărul următor mai mare, obțineți 0,618.
De exemplu, 34 împărțit la 55 este egal cu 0,618.

💡Dacă măsurați raportul dintre numere alternative, obțineți 0,382.
De exemplu, 34 : 89 = 0,382.

Așa este descris pe scurt șirul lui Fibonacci. 

 

Secvența Fibonacci

Secvența Fibonacci

O secvență Fibonacci se formează prin luarea a 2 numere, oricare 2 numere, și adunându-le împreună pentru a forma un al treilea număr.

Apoi al doilea și al treilea număr sunt adăugate din nou pentru a forma al patrulea număr.

Și poți continua asta la infinit…

 

 

Acest raport poate fi găsit în multe obiecte naturale, așa că acest raport se numește proporția de aur. Apare de multe ori în geometrie, artă, arhitectură și chiar și în trading.

Rația de aur Fibonacci

Raportul sau rația de aur este de fapt un număr irațional, ca pi, și este adesea notat cu litera greacă, phi (φ). Acestea sunt rapoartele importante care trebuie cunoscute de traderi:

 

0,236 

0,382 

0,618 

0,764

 

0,382 

0,618 

1,000 

1,382 

1,618

 

Nu va trebui să știi cum să calculezi toate aceste formule. Software-ul de analiză tehnică (cum este TradingView) va face asta automat. Cu toate acestea, este întotdeauna bine să fii familiarizat cu teoria de bază din spatele indicatorului.

 

Nivelele de retragere Fibonacci funcționează pe baza teoriei că, după ce un preț are o mișcare mai mare într-o direcție, va reveni temporar înapoi la un nivel de preț anterior, într-o retragere înainte de a relua evoluția în direcția inițială.

 

💡Analiștii și Traderii folosesc nivelele de retragere Fibonacci ca potențiale zone de suport și rezistență.

 

Deoarece atât de mulți traderi urmăresc aceleași nivele și plasează ordine de cumpărare și vânzare pe ele pentru a intra în tranzacții sau pentru a ieși din trade-uri, nivelele de suport și rezistență tind să devină o profeție care se împlinește.

 

💡Analiștii și Traderii folosesc nivelele de extensie Fibonacci ca zone de profit.

 

Din nou, deoarece atât de mulți traderi urmăresc aceste nivele pentru a plasa comenzi de cumpărare și vânzare pentru a obține profit, acest instrument tinde să funcționeze cel mai des din cauza așteptărilor care se auto-îndeplinesc.

 

 

Pentru a aplica nivelele Fibonacci pe analiza graficelor, va trebui să identificați punctele de  Swing High și Swing Low.

 

Exemplu Swing High și Swing Low | TradingView

 

 

 

În articolele viitoare vom vorbi și explica mai multe despre retrageri, extensii, și – cel mai important – cum se poate folosi eficient și fără a fi abuzat prea mult instrumentul Fibonacci în trading. 

 

Exit mobile version