Trading: Cum se tranzacționează suportul și rezistența

Acum că cunoașteți elementele de bază despre cum să tranzacționați suportul și rezistența, este timpul să aplicați aceste instrumente tehnice de bază - dar extrem de utile în trading

Adobe Stock | bestforbest

Vom împărți modurile de trading ale acestor nivele cheie în două idei simple: Bounce și Break.

Bounce-ul (respingerea)

Bounce-ul sau respingerea din nivel

După cum sugerează și numele, o metodă de tranzacționare a nivelelor de suport și rezistență este imediat după retragere, pe corecție. Mulți traderi de retail fac eroarea de a-și plasa ordinele direct pe nivelele de suport și rezistență și apoi așteaptă doar ca tranzacția lor să se materializeze.

Sigur, acest lucru poate funcționa uneori, dar acest tip de metodă de tranzacționare presupune că un nivel de suport sau rezistență se va menține – o predicție făcută înainte ca prețul să ajungă încă acolo.

💡 S-ar putea să vă gândiți că de ce să nu plasez chiar pe linie ordinele de intrare în poziție? În acest fel sunt asigurat că am cel mai bun preț posibil. 

Când intrăm în poziții pe strategia Bounce vrem să înclinăm cotele în favoarea noastră și să găsim un fel de confirmare că suportul sau rezistența va rezista în acel punct. Ca să fie mai clar de înțeles – în loc să cumpărăm pur și simplu imediat, vrem să așteptăm ca prețul să respingă înapoi pe creștere din acea zonă de suport înainte de a intra în poziție.

Trading: Cum se tranzacționează suportul și rezistența
Bounce-ul din suport

Dacă urmărim să luăm o poziție de short sell, atunci așteptăm ca prețul să facă bounce din rezistență înainte de a intra în poziție.

Bounce-ul din rezistență

Făcând acest lucru, evitați acele momente în care prețul se mișcă rapid și sparge din prima nivelele de suport și rezistență. Din experiența tuturor traderilor, încercarea de prindere a unui cuțit care cade – preț care scade în ritm alert – atunci când tranzacționați poate deveni cu adevărat sângeroasă!

Break-ul (spargerea)

Break-ul sau spargerea nivelului

Într-o lume aparent perfectă, nivelele de suport și rezistență ar ține pentru totdeauna. Aparent perfectă, pentru că asta ar însemna că piața nu mai este liberă să își găsească prețul corect în funcție de cerere și ofertă. Într-o lume perfectă pentru tranzacționare, am putea să intrăm și să ieșim ori de câte ori prețul atinge acele nivele majore de suport și rezistență și am putea câștiga mulți bani. Adevărul este că aceste nivele sunt sparte. Des! 

Deci, nu este suficient doar să luați poziții după strategia bounce. De asemenea, ar trebui să știți ce să faceți ori de câte ori nivelele de suport și rezistență cedează.

Aveți la dispoziție două moduri de a tranzacționa: modul agresiv și modul conservator.

Modul agresiv | Reuters

Modul agresiv

Cel mai simplu mod de a tranzacționa breakout-ul este să cumperi sau să vinzi ori de câte ori prețul trece în mod convingător printr-o zonă de suport sau de rezistență. Cuvântul cheie aici este convingător, pentru că vrem să intrăm în poziție doar atunci când prețul trece cu ușurință printr-un nivel semnificativ de suport sau rezistență. Vrem ca zona de suport sau de rezistență să se comporte ca și cum tocmai a primit o lovitură puternică și cedează instant pe măsură ce prețul trece direct prin ea. 

Prețul trece convingător prin suport

Aici pot ajuta ordinele de stop – entry plasate imediat sub suport sau peste rezistență.

Abordarea conservatoare

Imaginați-vă această situație ipotetică: ați decis să intrați în poziție de Long pe BTC/USD în speranța că va crește după ce a respins dintr-un nivel de suport. La scurt timp după, suportul cedează și este spart iar acum vă aflați într-o tranzacție cu o poziție pe pierdere, soldul din cont scăzând încet. 

Ce faceți?

Dacă alegerea ta este b, a doua, atunci vei înțelege cu ușurință acest tip de metodă de tranzacționare.

💡 Amintiți-vă, ori de câte ori închideți o poziție, de fapt ce faceți este să luați partea opusă a tranzacției. Un long se închide printr-o vânzare egală cu poziția. Un short se închide printr-o cumpărare egală cu poziția.

În cazul exemplificat, închiderea tranzacției pe Long BTC/USD la sau aproape de zero pierdere înseamnă că va trebui să luați Short BTC/USD cu aceeași sumă – un fapt mai puțin remarcat de către traderii începători pentru că pe multe exchange-uri există un buton de închiderea tranzacției la market price care face această rocadă în mod automat fără ca traderul să își dea seama exact ce se întâmplă. 

Dacă au loc suficiente vânzări și lichidări ale pozițiilor pierdute la nivelul suportului spart, prețul va inversa direcția și va începe din nou să scadă. Acest fenomen este principalul motiv pentru care un nivel de suport spart devine un nivel de rezistență atunci când cedează.

În loc să intrați în tranzacție chiar atunci când nivelul cedează – ca în cazul abordării agresive – așteptați ca prețul să facă o retragere la nivelul spart de suport sau rezistență și intrați după ce prețul respinge.

Un trader are nevoie doar de răbdare ca să profite de acest fenomen –  îl putem denumi edge sau avantaj. Asta înseamnă implicit că numărul tranzacțiilor efectuate este limitat și ele sunt executate doar când aceste condiții se întâlnesc.

Break prin suport și testare ca rezistență

💡 Important de reținut – în tranzacționarea reală din piață nu se întâmplă de fiecare dată exact așa. Nu de fiecare dată când un nivel cedează avem parte de un re-test. De aceea am și prezentat două strategii de abordat în funcție de price action din acel moment. Câteodată prețul o poate lua hotărât într-o direcție și să lase mulți traderi pe dinafară, fără poziție.

De aceea este imperativ de important să folosiți ordine de Stop Loss și, implicit, niciodată să nu rămâneți într-o poziție pierzătoare doar sperând că prețul va întoarce iar în direcția favorabilă. Aceste greșeli pot duce foarte repede la lichidarea totală a contului.

Idei importante de reținut despre suport și rezistență

În lecțiile anterioare, ați învățat despre suport și rezistență în tranzacționare. Să revizuim ceea ce ați învățat.

Când prețul crește și apoi se retrage, cel mai înalt punct atins înainte de a se retrage este acum rezistența. Pe măsură ce prețul continuă să crească din nou, cel mai scăzut punct atins înainte de a urca înapoi este acum suport.

➡️ Suportul și rezistența sunt zone

Un lucru de reținut este că nivelele de suport și rezistență nu sunt de obicei numere exacte.

Pentru a vă ajuta să filtrați aceste break-uri false, ar trebui să vă gândiți la suport și rezistență mai degrabă ca zone decât numere concrete. O modalitate de a vă ajuta să găsiți aceste zone este să reprezentați suportul și rezistența pe un chart cu linii, mai degrabă decât pe un chart cu lumânări.

➡️ Suportul și rezistența se pot inversa

Un alt lucru de reținut este că atunci când prețul trece printr-un nivel de rezistență, acea rezistență ar putea deveni suport.

Rezistența devine suport – R/S flip

Același lucru s-ar putea întâmpla și cu un nivel de suport. Dacă un nivel de suport este spart, ar putea deveni un nivel de rezistență.

Suportul devine rezistență – S/R flip

Acest concept este cunoscut sub numele de inversare de rol sau S/R flip.

➡️ Liniile de trend

Există trei tipuri de trend-uri:

  1. Trend ascendent – Higher Lows
  2. Trend descendent – Lower Highs
  3. În lateral sau fără trend – Ranging sau chiar plat

În forma ei cea mai de bază, o linie de trend ascendent este trasată de-a lungul zonelor de sprijin ușor identificabile – văi.

Trend crescător

Într-un trend descendent, linia de trend este trasată de-a lungul zonelor de rezistență ușor identificabile – vârfurile.

Trend descrescător

➡️  Canalele de trend

Există trei tipuri de canale de trend:

  1. Canal ascendent – Higher Highs și Higher Lows
  2. Canal descendent – Lower Highs și Lower Lows
  3. Canal orizontal – Ranging

Pentru a crea un canal ascendent, pur și simplu trageți o linie paralelă în același unghi cu o linie de trend ascendentă și apoi mutați acea linie într-o poziție în care atinge cel mai recent vârf.

Canal crescător

Pentru a crea un canal descendent, trageți pur și simplu o linie paralelă în același unghi cu linia de trend descendentă și apoi mutați acea linie într-o poziție în care atinge cea mai recentă vale.

Canal descrescător

Pentru a crea un canal lateral, trageți pur și simplu o linie paralelă la un unghi plat.

➡️ Cum să tranzacționați suportul și rezistența

Încercarea de a cumpăra în timpul unei scăderi puternice – catching falling knives

Nivelele de suport și rezistență pot fi tranzacționate prin două metode: bounce-ul – respingerea și break-ul – spargerea.

Când tranzacționăm bounce-ul, vrem să înclinăm cotele în favoarea noastră și să găsim un fel de confirmare că suportul sau rezistența se vor menține. În loc să cumpărați sau să vindeți de la bun început, așteptați ca prețul să respingă mai întâi – înainte de a intra în poziție. Făcând acest lucru, evitați acele momente în care prețul se mișcă atât de repede și violent încât trece prin nivelele de suport și rezistență ca un cuțit care taie prin unt – iar traderii încearcă să îl prindă cu mâna goală.

În ceea ce privește tranzacționarea break-ului, există un mod agresiv și unul conservator.

Într-un mod agresiv, pur și simplu cumpărați sau vindeți ori de câte ori prețul trece printr-o zonă de suport sau de rezistență cu ușurință, ca prin unt.

În mod conservator, așteptați ca prețul să facă o retragere la nivelul de suport sau rezistență spart și intrați după ce prețul respinge.

Strategiile de bază pentru tranzacționarea nivelelor cheie sunt simple dar nu ușoare. Complexitatea situațiilor stă în faptul că, deși variantele de desfășurare sunt tot timpul doar 3 – în sus, în jos sau pe orizontală – operatorii din piețe încearcă tot timpul să se păcălească reciproc pentru a prinde un avantaj unul în fața altuia. De aceea fiecare situație este unică. Pe lângă știința tranzacționării intervine și arta de a tranzacționa, starea de flow care se clădește doar din experiență practică.

Exit mobile version