Viața dincolo de Ethereum: ce aduc blockchainurile de nivel 1 pentru DeFi

bestforbest | Adobe Stock

Forța dominantă în DeFi este Ethereum, soluțiile de nivel doi sunt o alternativă promițătoare, însă blockchainurile de nivel unu mai sunt încă în peisaj.

Din cauza problemelor de congestionare a rețelei Ethereum precum și a taxelor ridicate, multe companii  au adoptat soluții de nivel unu, cum ar fi Optimistic Rollups, OMG Network și altele. Aceste platforme permit crearea de tranzacții în afara rețelei Ethereum pe sidechains (blockchainuri paralele), care pot fi apoi ajustate pe rețeaua principală Ethereum într-o singură tranzacție.

Aceste opțiuni devin atractive în așteptarea lansării Ethereum 2.0, care își propune să rezolve tarifele actuale ridicate prin distribuirea și împărțirea tranzacțiilor pe mai multe blockchainuri. Răspunsul pentru multe proiecte a fost adoptarea de soluții de nivel unu și doi având în vedere taxele de pe blockchainul Ethereum. Printre acestea, se evidențiază exchangeuri descentralizate precum SushiSwap și 1inch. Co-fondatorul rețelei 1 inch, Sergej Kunz, a declarat pentru Cointelegraph: Suntem gata să ne extindem la orice alt blockchain cu suficiente DEX-uri, tokens și utilizatori, fie că este un blockchain separat precum BSC, NEAR, TRON, Solana sau este o soluție L2 de tipul Optimism sau zkSync.

Viața dincolo de Ethereum: ce aduc blockchain-urile de nivel 1 pentru DeFi
Aleksandra Sova | Adobe Stock

Binance Smart Chain: completare și competiție

Proiectele de nivel unu, precum Binance Smart Chain sau BSC, oferă utilizatorilor opțiuni de tranzacționare și furnizare de lichiditate mai rapid și mai ieftin.

Una dintre cele mai populare alternative este BSC, datorită progreselor Binance. Fondatorul InfStones, Zhenwu Shi, a declarat pentru Cointelegraph:

Efectuarea unei tranzacții pe BSC este doar 0,1 USD și este confirmată în 5 secunde, pe Ethereum durează câteva minute și costă 20  USD. Ca atare,  mulți dezvoltatori își migrează proiectele către BSC. Mai mult, Binance dedică o cantitate semnificativă de resurse pentru dezvoltarea BSC, iar progresul tehnologic făcut de BSC este mult mai rapid decât alte proiecte.

Deși BSC poate fi privit ca actualul concurent al Ethereum, există și alte modalități de a privi lucrurile. BSC este o alternativă pentru proiecte și utilizatori, eliberând spațiu pe lanțul Ethereum și permițând prețuri mai mici pe acest blockchain suprasolicitat. BSC a fost criticat pentru că ar fi centralizat, deci trebuie să luăm în calcul multe lucruri gândindu-ne la eficiență și descentralizare.

Mulți cred că viitorul platformelor blockchain și al contractelor inteligente va fi împărțit odată ce nu va exista un singur proiect care să aibă dominația. Mai multe proiecte vor avea avantaje și caracteristici diverse de oferit utilizatorilor. Uneori, chiar și marketing-ul face ca proiectele să se diferențieze. Astfel, este puțin probabil ca Ethereum să rămână puterea financiară descentralizată dominantă așa cum a fost până acum. Ilya Abugov, consilierul unei platforme de date DeFi, DappRadar, a precizat pentru Cointelegraph:

Până la ETH 2.0, blockchain-urile concurente își pot stabili propriile ecosisteme. Când se va lansa ETH 2.0, va fi probabil doar una dintre opțiuni. Ar trebui să îmbunătățească lucrurile pentru ecosistem, dar nu va transforma Ethereum în singura opțiune viabilă

Petr Ciz | Adobe Stock

Un proiect bazat pe comunitate: Cardano

Multe proiecte oferă abordări diferite ale contractelor inteligente și ale tehnologiei DeFi care pot concura și completa spațiul dominat până acum de Ethereum. Cardano, alături de BSC, este adesea văzut ca unul dintre principalii concurenți Ethereum.

Comunitatea Cardano a cunoscut o expansiune rapidă. Fie că vă  place sau nu, Charles Hoskinson are priză la public. Cardano a fost construit cu sprijinul cercetării academice pornind de la comunitate. Mulți din industria blockchain consideră că este unul dintre cele mai bine concepute blockchainuri. Totuși, a fost criticat pentru dezvoltarea sa inițială lentă. Cu toate acestea, pe măsură ce sistemul devine operațional, planificarea și ingineria vor permite accelerarea și adoptarea rapidă.

Cardano este unul dintre pionierii unui nou model de contract, UTXO extins. UTXO extins se bazează pe cadrul de tranzacții cutie, introdus pe piață de Bitcoin. Cu toate acestea, casetele UTXO câștigă prin logică și programabilitate personalizate. Spre deosebire de modelul contractual, care a fost adoptat începând cu Ethereum, UTXO extins are avantajul că majoritatea logicii contractuale nu rulează pe blockchain. Modelul UTXO extins previne aglomerarea blockchain-ului.

Modelul UTXO extins este relativ nou, însă mulți cercetători cred că este similar cu trecerea de la 8 biți la 64 biți. Probabil adevărata provocare Cardano este concurarea cu BSC și Ethereum și ar putea fi calea către adoptarea în masă de către dezvoltatori. Testnetul Plutus pune capăt acestor discuții, existând interes copleșitor și înscrieri înainte de lansare.

Alianța UTXO extins și Ergo

Ergo este un proiect căruia îi lipsește marketingul bazat pe hype, atât de răspândit în spațiul crypto. Asta probabil pentru că prima sa abordare este cercetarea și conținutul de calitate, ceea ce poate confuza investitorul crypto obișnuit.

Ergo este un proof-of-work (PoW), un blockchain de contracte inteligente și a fost primul care a introdus modelul UTXO extins. Asta a dus la un parteneriat strategic cu Emurgo și IOG, cele două companii principale care dezoltă Cardano. S-au creat grupuri de oracole prin cercetarea comună, o nouă abordare a difuzării datelor doar în citire (read-only) în  spațiul blockchain.

NIPoPoW, sau dovezi neinteractive de proof-of-work, permit securitatea completă a nodului PoW în medii ultra-light, de exemplu pentru telefoane mobile. Alexander Kushti Chepurnoy, fondatorul platformei Ergo, a menționat pentru Cointelegraph:

Ergo funcționează într-un model UTXO asemănător Bitcoin-ului, mult mai avantajos privind soluțiile de scalabilitate și confidențialitate decât Ethereum și alte lanțuri bazate pe conturi. Ergo are tokens, mai ieftine pentru că nu sunt bazate pe contract. Pe lângă asta obligă dezvoltatorii să facă calcule în afara blockchain-ului, doar cu verificările necesare și stocarea minimă pe lanț

Dezvoltarea securității complete a PoW pe mobile și dispozitive portabile este, fără îndoială, mult așteptată. Tot cercetările comune au construit cadrul pentru un protocol algoritmic stablecoin UTXO, AgeUSD. Protocolul AgeUSD poate fi personalizat pentru a fi un instrument derivat care reprezintă orice activ sau marfă.

Sigur, Ergo nu este un token de confidențialitate, însă are deja una dintre cele mai avansate aplicații de confidențialitate de nivel doi: un mixer neinteractiv. Ergo a fost lansat cu semnături Schnorr numite protocoale sigma.

Alianța Ergo/Cardano poate stimula progresul. După lansarea Goguen, cercetarea comună poate conecta aceste două blockchain-uri împreună, creând o rețea UTXO extinsă, care va reuni atât PoW, cât și proof of stake.

Waves este un protocol care încearcă să creeze un ecosistem mai mare de blockchain-uri interconectate. Acesta rezolvă fragmentarea și interconectarea. În loc să pună totul pe un singur blockchain, soluția constă în interacțiunea între ele, fără un nou token, dar cu tokenomica bazată pe mediul respectivelor chain-uri participante.

Fiind întrebat despre avantajele aduse de Waves ca protocol de nivel unu, Max Pertsovskiy, a declarat că, din moment ce scripturile de contract inteligente nu sunt complete Turing, este ușor de prezis complexitatea acestora și ca atare, o taxă de tranzacție blockchain nu depinde scriptul utilizat ci este fixată la 0,005 WAVES sau 0,05 USD la cursul de schimb actual. În plus:

Staking-ul, datorită algoritmului de consens LPoS al protocolului Waves, permite monedelor WAVES se fie blocate la 6% anual, astfel, se pot construi mecanisme DeFi atractive, așa cum a făcut echipa Neutrino

În lumea crypto, de regulă, domină un singur blockchain. Protocolul Waves lucrează la eliminarea frontierelor pentru a interconecta blockchain-urile. Ei bine, Waves, ar permite fiecărui blockchain să se hiperspecializeze în timp ce evoluează împreună în ansamblu. Cu toate acestea, este discutabil dacă se vor uni și vor forma o societate.

putilov_denis | Adobe Stock

Este adoptarea DeFi de viitor?

Desigur, nu știm cum va arăta viitorul Defi. Momentan, DeFi are multe proiecte, toate mergând către un obiectiv comun. Finalul ar putea fi decis de tehnologie, de adoptarea de către comunitate, sau poate de utilizare. La fel ca lumea finanțelor tradiționale, lumea DeFi ar putea avea loc pentru multe soluții concurente care presupun și colaborarea. De exemplu, Polkadot se concentrează în mare măsură pe construirea de soluții de interoperabilitate.

În orice caz, creșterea nivelului de cercetare, inovație și adoptare arată că mișcarea DeFi va fi doar în creștere. Directorul general al Fundației XDB (organizație nonprofit axată pe sprijinirea DigitalBits și  tehnologiilor conexe), Michael Gord, a precizat pentru Cointelegraph:

În ultimul an, industria și-a dovedit capacitatea de hiperconectare și există loc de inovație. Asistăm la apariția blockchain-urilor de nivel, cum ar fi Polkadot, Cardano, Stellar și DigitalBits

Conform lui, viitorul nu ar fi un singur blockchain ci interconectarea. Deși dificile, Soluțiile interconectate sunt absolut imperative pentru a menține DeFi cu adevărat deschis.

Exit mobile version