America: Planul lui Biden de impozitare a câştigurilor din crypto-monede. Își vor reveni prețurile cu picioarele pe Pământ?

reznik_val | Adobe Stock

Există adesea multiple cauze pentru scăderea puternică a unui activ, dar corecția Bitcoin de 10%, care a avut loc pe data de 22 Aprilie, poate fi pusă pe seama planului raportat de Administrația Biden – de a impozita dublu câștigurile de capital a celor mai bogați oameni din America, față de rata actuală.

Bitcoin este volatil în mod obișnuit, deci probabil că nu ar trebui să contemplăm prea mult asupra unei scăderi de două cifre într-o anumită săptămână, dar putem reflecta asupra impactului cauzat de impozitul pe câștigurile de capital din SUA, raportate la creșterea viitoare a crypto-monedelor și a tehnologiei blockchain.

Ar putea împiedica adopția pe termen lung? Dacă da, în ce mod? Planul lui Biden își va atinge scopul, având în vedere capriciile politicii americane? Cum se explică erupția pieței în fața simplei posibilități de a aplica mai multe taxe într-o singură țară? Ce fel de percepții greșite am putea avea în legătură cu impozitarea crypto în general?

Markus Veith, partener Grant Thornton LLP și liderul activelor digitale ale firmei, a declarat pentru Cointelegraph:

Scăderea prețului poate fi atribuită unui număr de factori și zvonuri – în principal, expirarea la sfârșit de lună a pozițiilor futures, care a dus la lichidarea pozițiilor, declanșând o scădere și mai mare. Au existat rapoarte (considerate a fi false) că secretarul trezoreriei, Janet Yellen, conducea un efort de a impune o rată de impozitare a câștigurilor de capital de 80% asupra crypto-monedelor, precum și zvonuri conform cărora Trezoreria SUA investiga instituțiile financiare pentru utilizarea ilicită a crypto-monedelor, ceea ce ar face Departamentul Justiției, nu Trezoreria. Apoi, au existat și comentarii despre o scădere a capacității de minare chineze

Spusele experților cu privire la taxele sugerate de Administrația Biden

David Trainer, CEO New Constructs, a minimizat fluctuațiile prețului, afirmând: 10% volatilitate nu este nimic nou pentru BTC și crypto, în general. Între timp, Tyler Menzer, CPA și doctor în contabilitate la Universitatea din Iowa, a remarcat: Deși știrile fiscale coincid cu scăderea, poate fi doar unul dintre acei mulți factori care contribuie.

Embed from Getty Images

Dar impozitele contează. Propunerea Biden ar pune rata efectivă a impozitului la peste 50% în anumite state și ar fi în detrimentul creării de locuri de muncă, a declarat Carlos Betancourt, cofondator al BKCoin Capital, și ar continua să accelereze trecerea de la state precum California și New York la state mai prietenoase cu impozitele, cum ar fi Florida și Texas, care nu au impozit pe venit datorat la stat.

Desigur, aceasta este încă o etapă preliminară într-o nouă administrație și există o anumită întrebare dacă dublarea taxei câștigurilor de capital pentru cei bogați, până la 39,6% – așa cum s-a propus – se va face chiar prin Congres în această formă sau dacă această rată va ajunge să fie redusă.

Mazhar Wani, PricewaterhouseCoopers, a declarat pentru Cointelegraph: Cineva trebuie să plătească pentru toate stimulentele, deficitele și datoriile naționale, așa că este probabil că veți vedea o creștere a impozitelor în viitorul apropiat – indiferent dacă este încă de decis asupra câștigurilor de capital sau altceva. Cu toate acestea, Omri Marian, profesor de drept la Universitatea din California, a declarat că propunerea probabil nu va fi acceptată în forma sa actuală. Majoritatea democratică din Congres este prea îngustă pentru acest lucru, a informat Marian pentru Cointelegraph. Chris Weston, șef de cercetare la Pepperstone Group – un broker forex – a precizat: Numerele propuse în acest moment vor fi puțin probabil să treacă de Senat în forma sa actuală, iar democrații centrişti nu vor sprijini numerele susținute.

Embed from Getty Images

Dar, lăsând zvonurile deoparte, dacă o dublare a impozitului pe câștigurile de capital va trece în această formă prin Congres, ar însemna neapărat probleme pentru crypto-monede și tehnologia blockchain?

Poate nu. Nathan Goldman, profesor asistent de contabilitate la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, a precizat pentru Cointelegraph – după ce s-a consultat cu coautorul său în materie de impozitare BTC, Christina Lewellen – că noile impozite pe câștiguri de capital sunt destinate celor mai bogați – cei cu peste 1 milion de dolari în venit anual – și vor fi plătite numai la vânzarea activului digital:

Prin urmare, nu este clar dacă modificările propuse ar afecta în mod semnificativ majoritatea deținătorilor de crypto-monede

Totuși, taxele probabil au un efect asupra prețurilor Bitcoin, a spus Menzer, continuând, deoarece avem o mulțime de cercetări anterioare privind o mare varietate de rezultate și aspecte ale vieții care sunt afectate de ratele impozitelor, în special în sectorul financiar.

Mai mult, ar putea împinge tehnologia crypto și blockchain în câteva direcții interesante. Wani, de exemplu, s-ar aștepta să vadă mai multă volatilitate pe termen scurt din cauza anumitor investitori care încasează la rate mai mici, dar pe termen lung, s-ar putea să vedeți o cerere mai mare pentru aplicații DeFi și alte cazuri de utilizare colateralizate pentru a crea lichidități și a evita declanșarea câștigurilor.

Embed from Getty Images

Cum rămâne cu zvonurile din jurul așa-numitului impozit pe câștiguri de capital de 80% al lui Yellen – care ar fi punitiv și fără precedent? Goldman a declarat pentru Cointelegraph: Nu cred că există un fundament puternic pentru zvonurile despre o taxă pe câștigurile de capital de 80% pe crypto-monedă. Între timp, Trainer a adăugat:

Cred că Janet Yellen căuta să reducă la minimum speculațiile în domeniul crypto. Ea crede că speculațiile agresive, la fel ca ceea ce vedem acum în crypto – nu sunt sănătoase pentru investitori sau activul de bază în timp

În ceea ce privește problema câștigurilor de capital, în general, Menzner a comentat: În măsura în care impozitele mai mari fac mai scumpă utilizarea crypto-monedelor sau adoptarea acestora pentru noi utilizări, va fi un obstacol. Cu toate acestea, el a adăugat: Ar putea accelera, de asemenea, utilizarea monedelor stabile pentru anumite proiecte de crypto-monede, deoarece acestea sunt concepute pentru a minimiza fluctuațiile de preț și, astfel, pentru a minimiza orice câștig sau pierdere din perspectiva impozitelor.

Paul Beecy, partener de servicii fiscale la Grant Thornton LLP: Nu vedem deseori impozitul ca decizia de ieșire dintr-o poziție, dar poate conduce atunci când are loc o ieșire; de exemplu, dacă ar trebui adunate pierderile corespunzătoare, atunci când sunt îndeplinite perioadele de deținere pe termen lung/scurt etc.

America: Planul lui Biden de impozitare a câştigurilor din crypto-monede. Își vor reveni prețurile cu picioarele pe pământ?
Victor Moussa | Adobe Stock

Contează politica fiscală din America pentru alte țări?

În ce măsură este doar o problemă a Statelor Unite? Chiar contează în România sau Franța ce se întâmplă în SUA în ceea ce privește politica fiscală – în special pentru un activ cumpărat și deținut la nivel global, cum ar fi Bitcoin?

Avantajul competitiv este esențial aici, potrivit Wani, care a adăugat: Contează dacă alte țări urmează politici similare pentru impozitare. De asemenea, el crede că alte țări ar putea încerca să devină mai competitive, oferind mai multe stimulente – adică mai puține impozite – pentru a atrage mai multe talente și companii din această industrie în creștere în jurisdicțiile lor.

Singurul lucru pe care îl pot spune definitiv cu privire la cât de mult afectează politica fiscală americană piața crypto – este că nu știm, a adăugat Menzer. Politica americană poate provoca schimbări reale în economia crypto. Multe exchangeuri  nu permit rezidenților și cetățenilor americani să tranzacționeze, datorită politicii SUA, separând astfel în mod eficient comercianții din afara SUA de comercianții din SUA, ceea ce descompune ușor ideea că Bitcoin sau alte crypto-monede sunt uniforme la nivel global

Contează, a spus Marian, pentru că dacă sunteți un contribuabil din SUA, datorați taxe din SUA pentru tranzacțiile dvs. crypto, indiferent de modul în care le faceți. S-ar putea să fie mai dificil pentru Fisc să pună în aplicare dacă dețineți activele la un custodian străin. Dar dacă înșelați intenționat, nu v-ar păsa prea mult de o modificare a ratelor de impozitare .

Ceea ce pare clar este lipsa de claritate cu privire la impozite și crypto-monede, începând cu percepția greșită comună că nu trebuie să plătiți impozite pe crypto. Potrivit lui Goldman:

Încă trebuie să plătiți impozite pentru aprecierea activelor dvs. de crypto-monedă. De exemplu, dacă ați cumpărat un singur Bitcoin la 1 ianuarie 2016, pentru 434 USD și ați folosit Bitcoin pentru a cumpăra un Tesla la 1 aprilie 2021 – valoare 58.726 USD – trebuie să plătiți impozite pe câștiguri de capital pentru diferență

RomanR | Adobe Stock

Tratamentul fiscal pentru crypto-monede

Mai problematic însă e că nu există un tratament fiscal standard pentru toate utilizările crypto-monedelor. După cum a spus Beecy pentru Cointelegraph: Când moneda digitală este deținută în SUA de investitori individuali ca activ de capital, regulile fiscale privind cumpărarea și vânzarea acesteia sunt înțelese în mod rezonabil, iar impozitul pe câștigurile de capital care se aplică ar trebui să aibă impact asupra tranzacțiilor cu monedă digitală într-o manieră foarte asemănătoare cu alte active de capital financiar.

Totuși dacă moneda digitală este structurată ca parte a tranzacțiilor mai complexe și imită alte instrumente financiare mai esoterice – cum ar fi instrumentele derivate, NFT-urile și anumite tokenuri de securitate – atunci regulile fiscale nu sunt prea clare, a spus Beecy.

Una peste alta, fluctuațiile prețurilor BTC de săptămâna trecută ar putea fi o reacție excesivă la unele planuri fiscale preliminare, dar acest răspuns a fost probabil previzibil, având în vedere că reglementarea este în mod evident un nor gri major care naște anxietate, așa cum a observat Weston, dar după cum am văzut de multe ori în ultima vreme, piața vinde mai întâi, se gândește la asta și în general predomină capetele mai calme.

Impozitarea, desigur, este o afacere serioasă și, chiar dacă dublarea impozitului pe câștigurile de capital are un impact direct doar asupra celor mai bogați, istoria ne învață că impozitele pot avea un impact cu efect de levier asupra creșterii pe termen lung – deci, trebuie să fim atenți.

Impozitarea este o formă de reglementare și simplul fapt că discuții de acest gen au loc în cel de-al 12-lea an de existență al crypto poate oferi o anumită încredere, probabil, că SUA nu va interzice sau nu va încerca să oprească crypto-monedele. Într-adevăr, efectul net ar putea fi o creștere în ceea ce privește adopția, deoarece oamenii se simt mai încrezători, a menționat Menzer.

Exit mobile version