În urmă cu 100 de ani, Henry Ford a propus “moneda bazată pe energie”, care să înlocuiască aurul

Se pare că Bitcoin întâlnește definiția unei monede bazate pe energie - pe care faimosul inventator american a propus-o în perioada interbelică

artefacti | Adobe Stock

În 1921, industrialistul american Henry Ford a propus crearea unei monede bazate pe energie care să formeze baza unui nou sistem monetar – ceva care seamănă izbitor de mult cu sistemul de cash electronic, peer-to-peer, propus de Satoshi Nakamoto în whitepaper-ul din 2008.

În urmă cu 100 de ani, Henry Ford a propus “moneda bazată pe energie”, care să înlocuiască aurul
Decupaj din prima pagină a ziarului New York Tribune, ediția 4 Decembrie 1921

Bitcoin, sub forma unei monede acoperită în energie

În 4 Decembrie 1921, ziarul New York Tribune a publicat un articol care sublinia viziunea lui Ford de a înlocui aurul cu o monedă de schimb bazată pe energie – despre care industrialistul credea că ar putea înfrunta și învinge elita bancară, subjugarea lor asupra bogăției lumii și ar putea pune capăt războaielor. El intenționa să facă acest lucru construind cea mai mare centrală electrică din lume și creând astfel o nouă monedă care să se bazeze pe puterea electrică.

Henry Ford, care a fondat Ford Motor Company în 1903, a declarat publicației:

Sub sistemul monetar bazat pe energie, standardul ar fi ca o cantitate dată de energie, exercitată timp de o oră – să fie egală unui dolar. Este un caz simplu de gândire și calcule în termeni diferiți față de cei pe care grupul internațional bancar ni l-a impus – cu care am crescut și cu care ne-am obișnuit atât de tare, încât credem că nu se poate aplica un alt standard

Detalii mai specifice cu privire la valoare monedei vor fi clarificate atunci când Congresul consideră că este necesar să-mi asculte propunerea – a mai specificat Henry Ford

Deși Ford nu a reușit niciodată să-și ducă la capăt viziunea sa pentru o monedă complet acoperită, se pare că Bitcoin reprezintă o materializare a ideii sale, un secol mai târziu. Încă din 2009, peste 18,8 milioane de monede BTC au fost create prin procesul de minare, care necesită computere, rezolvarea unor probleme complexe de matematică – și cheltuiește energie electrică pentru toate acestea. Acest proces Proof-of-Work a atras critici cu privire la  impactul pe care îl are asupra mediului înconjurător – o perspectivă destul de închisă care ignoră abilitatea crypto-monedei de a accelera trecerea la surse regenerabile de energie.

Minarea de Bitcoin ar putea încuraja investițiile în panouri solare | Square

Înlocuind aurul, războaiele se vor sfârși

Cu privire la relația dintre aur și războaie, Ford a explicat:

Răul esențial al aurului și relația dintre el și războaie – stă în faptul că poate fi controlat. Dacă rupem acest control vom opri și războaiele

Unii dintre cei mai mari susținători ai Bitcoin cred în principiul crypto-monedei de a fi un ban cinstit, care poate elimina războaiele reducând abilitatea statelor de a finanța conflicte cu ajutorul inflației. În timp ce un standard al aurului ar îngreuna puterea guvernelor de a-și infla monedele, bancherii internaționali, după cum a explicat Ford, controlează cea mai mare parte a supply-ului de lingouri. Acest proces de a controla și acumula comodități prețioase le-a permis elitelor financiare să creeze o piață activă pentru monede, care a prosperat în timpul războaielor.

Rămășițele standardului bazat pe aur au fost abandonate în 1971 de Richard Nixon, președintele Statelor Unite de la vremea respectivă, care a zis că guvernul său va suspenda temporar convertibilitatea dolarilor în lingouri. Acest așa zis etalon al cvasi-aurului avea să țină până în 1973, iar mai apoi toate legăturile dintre dolar și lingouri au fost înlăturate până în 1976. În orice caz, în esență, standardul bazat pe aur a fost eliminat de guvernul britanic în 1931, decizie care a fost urmată și de Statele Unite – doi ani mai târziu.

Articolul din New York Tribune a circulat pe subreddit-ul r/CryptoCurrency pe parcursul zilei de ieri, unde a primit un număr considerabil de aprecieri. Chiar dacă Satoshi Nakamoto nu l-a menționat niciodată pe Henry Ford în postările sale online de pe forumuri, unii utilizatori ai Reddit au speculat că creatorul Bitcoin ar fi putut fi influențat de industrialist. Alții au spus în glumă că Satoshi este defapt reîncarnarea lui Henry Ford, având în vedere că americanul credea în acest lucru.

Exit mobile version