Bitcoin: Aproximativ 11,000 entități controlează 55% din volumul total al activului digital

Studiul a mai constatat că aproximativ 50 de mineri (0,1% din rețea) controlează 50% din puterea totală de hash a rețelei Bitcoin

Ne Mariya | AdobeStock

Potrivit unui studiu publicat în 21 octombrie de către National Bureau of Economic Research (NBER), 11,000 entități on-chain controlează 55% din totalul volumului pe blockchainul Bitcoin. Exchange-urile de crypto-monede reprezintă trei sferturi din volumul on-chain.

Raportul subliniază că primii 1,000 cei mai mari investitori controlează aproximativ 3 milioane BTC egal cu 15,9%. Următorii 9,000 investitori dețin aproximativ 2 milioane BTC, echivalentul a 10,6% din totalul activului.

Bitcoin – activ extrem de centralizat

Autorii raportului subliniază că rețeaua rămâne extrem de centralizată, în ciuda noului val de investitori atrași de bull market în 2021, declarând: 

Ecosistemul Bitcoin este încă dominat de jucătorii mari, fie că este vorba de mineri, deținători de BTC sau exchange-uri.

Cu toate acestea, studiul a remarcat că persoanele fizice dețin în prezent 8,5 milioane BTC, sau 45,1% din total.

 

Cantitatea de BTC deținut de persoane fizice
Cantitatea de BTC deținută de persoane fizice | NBER

Nber a identificat, de asemenea, o concentrare semnificativă în sectorul minier al Bitcoin. Studiul estimează că 10% dintre mineri controlează 90% din rata de hash globală. Raportul a adăugat că aproximativ 50 de mineri (0,1% din rețea) controlează 50% din puterea totală de hash a rețelei Bitcoin.

Șase dintre cele mai mari mining pools sunt înregistrate în China și au legături strânse cu Bitmain Technologies, cel mai mare producător de hardware pentru minarea BTC.

Ponderea BTC extrași de fiecare mining pool din 2015 până în Mai 2021 | NBER

În timp ce NBER susține că centralizarea ratei de hash expune rețeaua Bitcoin la un risc semnificativ de atac de 51%, raportul nu oferă o situație ipotetică în care cei mai mari mineri din lume ar fi stimulați să lanseze un atac asupra rețelei.

Potrivit Bitcoin Electricity Consumption Index (BECI) al Universității Cambridge, distribuția globală a hashpower a crescut semnificativ din septembrie 2019, când cota Chinei a atins un vârf de 75,5%.

Indicele Cambridge Bitcoin Energy Consumption | cbeci.org

Deși represiunea Chinei asupra activităților miniere este considerată principalul motiv al exodului minerilor în America de Nord, Asia Centrală și Europa de Est, datele BECI sugerează că puterea de hash a Chinei a scăzut deja cu 40% înainte de represiunea reglementară din Aprilie.

Concentrarea geografică a minerilor | NBER
Exit mobile version