2023 CMC crypto playbook: Conform CoinMarketCap

CoinMarketCap oferă constatări interesante și analizează tendințele viitoare în industria crypto.

2023 CMC crypto playbook: Conform CMC

[toc]

Prezentare generală a pieței crypto

Compoziția pieței criptomonedelor

Capitalizarea globală a pieței crypto și-a continuat tendința de scădere în decembrie și s-a stabilizat acum în jurul a 800 de miliarde de dolari, reprezentând o scădere de 63,5% de la începutul lunii ianuarie 2022.

Dominanța pe piața Bitcoin rămâne la aproximativ 40%, în timp ce altcoins au scăzut de la 25% la doar 15%.

Capitalizarea de piață a criptomonedelor
Capitalizarea de piață a criptomonedelor | CoinMarketCap

Această scădere este de obicei așteptată pe măsură ce piața trece printr-o fază de bear market  în care capitalul se îndreaptă adesea către active mai sigure cu capitalizare mare și monede stabile

Capitalizarea de piață a criptomonedelor majore | CoinMarketCap

Analiză proprietară CMC

Utilizează modele și date proprietare CoinMarketCap pentru a analiza schimbările sectorului și comportamentul pieței retail

Fiind unul dintre cele mai importante site-uri de criptomonede, CoinMarketCap atrage aproximativ 400-700 de milioane de vizite pe lună: datorită acestui fapt, suntem capabili să colectăm date despre monedele și sectoarele de care sunt interesați oamenii și care sectoare înregistrează cea mai mare creștere în ceea ce privește utilizatorii.

CoinMarketCap Research poate modela acum aceste date și poate rezuma rezultatele pentru a vă împărtăși (date din 22 decembrie 2022):

În decembrie 2022, capitalizarea globală a pieței crypto a scăzut cu 65,64 miliarde de dolari -7,72%. Chiar și în acest mediu provocator, gambling (+221,12%), Move-to-Earn (+58,42%) și DeFi 2.0 (+55,92%) sunt primele trei sectoare de top cu o capitalizare de piață în creștere.

Între timp, sectoarele care au avut de suferit cel mai mult în decembrie sunt AI & Big Data (-20,96%), Asset Management (-17,13%) și Masternodes (-15,22%), care și-au văzut capitalul de piață scăzând semnificativ în comparație cu piața totală. 

Când vine vorba de noi listări, există peste 34 de sectoare care văd o cantitate din ce în ce mai mare de monede noi adăugate categoriei, ceea ce poate semnala că mai multe proiecte sunt construite și create în aceste zone. Dintre acestea, BNB Chain Ecosystem, Memes, Doggone Doggerel, Polkadot Ecosystem și DeFi au avut cea mai mare cantitate de monede noi etichetate în decembrie.

În ce sectoare se implică activ utilizatorii?

Implicarea comunității CoinMarketCap (definită ca o combinație de aprecieri, postări și comentarii pentru fiecare sector crypto pe CMC) poate fi considerată un proxy pentru interesul de retail.

Datele de mai jos arată primele 15 subiecte de cel mai mare interes pentru retail în decembrie 2022, clasificate în funcție de implicarea lor CMC. 

Contractele inteligente au ocupat primul loc, în parte datorită unora dintre punctele de discuție din jurul fuziunii Ethereum, impactului potențial al Solana, popularității tot mai mari a noilor alternative la L1, cum ar fi Aptos și creșterii puternice a Polygon în ultimele luni.

Evenimentele cheie ale Bitcoin și Ethereum


Înțelegerea industriei crypto cu CMC

Privind cele mai vizualizate categorii de pe CoinMarketCap pentru a obține o perspectivă asupra industriilor sau narațiunilor de care sunt interesați utilizatorii de retail, putem vedea:

Anul a început cu un interes puternic pentru Doggone Doggerel — monede meme cu tematică de câini, cu Shiba Inu, Dogecoin și Baby Doge Coin conducând acest sector.

Shiba Inu a anunțat lansarea metaverse-ului sau în luna februarie, în timp ce Elon Musk, susțînătorul Dogecoin, a cumpărat acțiuni Twitter la începutul anului, achizitionand întreagă companie in octombrie. S-a observat tweeturile lui Musk au un efect pozitiv asupra prețului Dogecoin și a altor monede cu tematică cainesca.

Din aprilie până în mai, a existat un mare interes pentru tendința de câștiguri mobile (M2E) inițiată de StepN și alimentată de tokenul GMT. Utilizatorii achiziționează NFT-uri de pantofi sport pe platforma StepN și primesc recompense în funcție de numărul de pași pe care îi parcurg. De la lansarea sa în martie, GMT a crescut de 25 de ori în puțin peste o lună, înainte de a scădea la fel de brusc. Cu toate acestea, acest lucru a împins dezvoltarea X-to-earn și au apărut multe proiecte.

Un alt domeniu important din iunie au fost contractele inteligente, și Ethereum în special, care a suferit, probabil, cea mai semnificativă actualizare din istoria sa în septembrie – fuziunea.

În cele din urmă, un alt token cu un puternic interes retail pentru obiectele de colecție și spațiul NFT este Smooth Love Potion (SLP), tokenul de utilitate al pionierului play-to-earn (P2E), Axie Infinity.

Deși jucătorii activi lunar au scăzut cu peste 80% de când au ajuns la 2,78 milioane de jucători în ianuarie 2022, pare să existe încă un interes puternic pentru SLP. În Raportul 2022 privind industria de jocuri Blockchain, pe care l-am publicat împreună cu Naavik, susținem că modelul P2E este în mod inerent defectuos și că industria trece la alte modele, cum ar fi free-to-own (F2O).

Începând cu luna mai, spațiul DeFi a ieșit clar în prim-plan, condus de Terra Classic. După cum am afirmat anterior pe baza raportului CMC, prăbușirea Terra a dus la un nivel neobișnuit de ridicat de interes al utilizatorilor în urmărirea prețurilor Terra și UST.

În plus, în perioadele de volatilitate ridicată, exchange-urile centralizate au fost nevoite să oprească tranzacționarea, în timp ce protocoalele DeFi au continuat să funcționeze.

Privind la ceea ce utilizatorii CMC urmăreau cel mai mult la mijlocul anului 2022, putem vedea că cea mai valoroasă criptomonedă din lume – Bitcoin, este în mod nesurprinzător în fruntea taxei, Ethereum fiind pe locul 2.

În iernile crypto, scăderea BTC (-64%) este relativ mai puțin drastică în comparație cu alte altcoins precum Solana (-90%), Cardano (-80%), Shiba Inu (75%).

 Ethereum (-67%) și Polygon (-68%) sunt aproape de trendul general, în timp ce BNB (-52%) a depășit această tendință și a arătat puterea relativă a acestor monede alternative.

BTC este liderul de piață, urmat de restul pieței. Utilizatorii de retail observă mișcările Bitcoin pentru eventualele semne de revigorare a pieței. Datele Glassnode arată că adresele cu solduri mici de BTC (probabil retail) cumpără Bitcoin pe măsură ce prețurile scad în cursul anului.

Ce sectoare crypto au înregistrat cea mai mare implicare?

Privind angajamentul comunității CMC, care este o combinație de aprecieri, postări și comentarii ca un proxy pentru interesul de retail și activitatea organică, putem vedea că Defi este zona cea mai des discutată, fiind și cea mai vizualizată în această comunitate.

Acest lucru se datorează probabil prăbușirii FTX, cândva unul dintre primele cinci schimburi de criptomonede centralizate, și cantității colosale de depozite ale utilizatorilor risipite din cauza fraudei – determinând o conștientizare larg răspândită cu privire la auto-custodia și meritele produselor financiare descentralizate.

Uniswap a depășit volumul zilnic de tranzacționare al majorității CEX-urilor (cu excepția Binance) timp de câteva zile la rând în noiembrie, iar portofelul hardware Ledger a doborât recordurile de vânzări post-FTX. Acestea sunt doar câteva exemple – despre cum tendințele ( și interesul retail) s-ar putea îndrepta spre 2023.

Pe locul doi se află tokenurile în spațiul NFT, care au atras un interes considerabil al utilizatorilor de retail, chiar dacă vânzările NFT au scăzut cu peste 85% de la începutul anului 2022.

În a doua jumătate a anului 2022, vânzările NFT și cumpărătorii independenți s-au consolidat într-o gamă, ceea ce poate indica faptul că speculatorii bull market-ului NFT au lăsat doar utilizatorii și entuziaștii de bază.

Completarea primelor trei este domeniul contractelor inteligente. Tokenurile remarcabile, cum ar fi Ethereum și BNB (cu ecosistemul său în creștere și activitatea puternică a utilizatorilor) ar fi putut contribui la interesul de retail în această categorie.

Cele mai importante criptomonede pe care le-am urmărit anul acesta

Într-un an plin de hack-uri, falimente, și fraude, Bitcoin a rămas ferm în etosul său ca monedă digitală descentralizată, peer-to-peer. În timp ce unii ar putea critica lipsa relativă de progres tehnic – ultima actualizare majoră a Bitcoin a fost Taproot în iunie 2021 – simplitatea și imuabilitatea sa în cod sunt parțial motivul pentru care Bitcoin are cea mai mare capitalizare de piață.

Venind pe locul al doilea, cu jumătate din punctele obținute de Bitcoin, a văzut un ecosistem estimat la 60 de miliarde de dolari dispărând în luna mai a acestui an, probabil unul dintre cele mai importante evenimente ale anului. Efectul de undă asupra industriei a dus la lichidarea companiilor cu efect de îndatorare excesiv și, posibil, chiar la căderea FTX.

În cele din urmă, pe locul 3, executarea cu succes de către Ethereum a Merge, o procedură foarte anticipată și complicată, a fost unul dintre cele mai notabile evenimente din timpul unui an care a fost altfel dezamăgitor pentru comunitatea crypto. Cu luni înainte de Merge, atenția investitorilor s-a concentrat în primul rând asupra ETH, care a crescut cu peste 90% de la nivelul minim din luna anterioară de 2.000 de dolari și a atins nivelul de 1.000 de dolari.

Cele mai populare exchange-uri crypto

Cel mai popular exchange, care a procesat peste 22 de trilioane de dolari în tranzacții în 2022, este Binance.

Pe locul al doilea se află exchange-ul descentralizat PancakeSwap, care a înregistrat un volum cumulat de tranzacționare de 136 de miliarde de dolari în acest an. Lansat inițial pe BNB Chain, PancakeSwap a adăugat suport pentru Ethereum și Aptos în acest an și a lansat funcții precum tranzacționarea perpetuă și NFT.

După prăbușirea uriașă a bursei FTX, a crescut cererea pentru mai multă transparență în industrie. Ca rezultat, șapte din opt schimburi (excluzând FTX și PancakeSwap) au lansat date publice despre Proof-of-Reserves (POR) pe pagina de schimb de pe CoinMarketCap.

Frontiera pieței crypto

Auto-Custodia

Pe măsură ce mai mulți traderi de criptomonede, atât cu experiență cât și începători, se confruntă cu eșecurile companiilor crypto „prea mari pentru a eșua” după șocul colapsului stablecoin-ului Luna și al colapsului ulterior a mai multor firme mari de capital de risc și presupusa procedură de fraudă și faliment la FTX, o narațiune importantă devine aceea de a oferi educație și resurse pentru a înțelege ceea ce înseamnă custodia, auto-custodia, cheile private și alte aspecte importante pentru investițiile în criptomonede.

În schimb, exchange-urile de criptomonede centralizate vor trebui să fie mai transparente pentru a rămâne competitive cu soluțiile de auto-custodie, și anume prin dezvoltarea unor modalități de încredere pentru a prezenta atât dovezile rezervelor, cât și dovezile pasivelor.

Reglementări

Și – din fericire sau din păcate – 2023 va fi un an de control de reglementare sporit. Pe măsură ce cazul de faliment FTX și procesele de fraudă a trei dintre jucătorii săi cheie se desfășoară în Statele Unite, autoritățile de reglementare vor lua notă de orice precedent juridic care va fi stabilit de orice hotărâre.

Președintele SEC, Gary Gensler, și-a repetat adesea în 2022 dorința de mai multă claritate în materie de reglementare – poate că acesta va fi anul în care atât SEC, cât și CFTC din SUA vor veni cu îndrumări crypto mai clare, care vor permite companiilor să se înregistreze și să opereze în țară.

A mai trecut un an fără ca un fond tranzacționat la schimb Bitcoin să fie aprobat. Cu termenele limită pentru aprobare ale ETF-ului ARK 21 Shares amânate din nou la 15 ianuarie 2023, există șansa (deși una mică) ca 2023 să fie anul ETF-ului Bitcoin.

Vara DeFi 2.0?

De asemenea, vedem că DEX-urile joacă un rol important în narațiunea crypto din 2023.

GMX, un DEX perpetual-focused, a depășit deja Uniswap pentru prima dată în taxele zilnice câștigate în noiembrie 2022.

DEX-ul (bazat pe Avalanche și Arbitrum) a cunoscut o popularitate crescută după dispariția FTX datorită taxelor sale scăzute de tranzacție asociate cu tranzacționarea perpetuă crypto. Un alt DEX, STFX, a câștigat popularitate în această toamnă, ceea ce a condus la apariția unei noi paradigme economice: tranzacționarea socială a activelor în DeFi, care se concentrează pe câștiguri pe termen scurt.

Cu inovații precum DEX-urile GMX și taxele mici ale STFX, ne așteptăm la metode mai creative de tranzacționare în 2023, pe măsură ce traderii se îndepărtează de exchange-urile de criptomonede tradiționale, centralizate și favorizează soluțiile DeFi care sunt auto-direcționate. Este posibil ca vara lui 2023 să fie DeFi Summer 2.0.

Ce se construiește?

Este posibil ca, dacă piața de urs continuă, valoarea monedelor fără valoare intrinsecă, cum ar fi memecoins, va scădea și mai mult, popularitatea lor să scadă, iar sectorul să se micșoreze pe măsură ce investiția sau crearea de memecoins devine mai puțin profitabilă. În plus, eșecul primului proiect stablecoin cu adevărat algoritmic ar putea duce la o scădere a numărului de proiecte stablecoin construite în viitor, în special în 2023.

În schimb, sectoarele care sunt cel mai probabil să înregistreze o creștere cu mai mulți dezvoltatori sunt GameFi, managementul descentralizat al activelor (cum ar fi STFX discutat mai sus) și SocialFi (cum ar fi Lens Protocol.

Echipa de listări CMC se așteaptă să vadă o creștere în noile ecosisteme L1 care au lovit industria în acest an, și anume Arbitrum, Linera, Aptos și Sui Network (lansare așteptată în S1 2023).

Inflația a atins un vârf în 2022, astfel încât macroeconomia în 2023 ar trebui să se îmbunătățească pe măsură ce inflația începe să scadă. Această combinație de factori are potențialul de a alimenta o creștere a bull market-ului în noul an.

În jurul lumii cu CMC

Chiar și pe toată această piață de urs, monedele meme precum Shiba Inu și Baby Doge Coin au fost încă văzute destul de des în aproape toate regiunile la nivel global.

 De asemenea, Terra Classic rămâne moneda de interes general pentru utilizatorii CoinMarketCap din întreaga lume, deși LUNA nu și-a recăpătat niciodată punctul.

Solana, un ecosistem care își propune să ofere multe dintre aceleași caracteristici ca Ethereum (și chiar mai multe), a devenit cea mai căutată monedă doar în Europa, Asia și Africa – utilizatorii din America de Nord și de Sud au fost mai puțin interesați de SOL.

La sfârșitul anului, în Portugalia a avut loc conferința emblematică a ecosistemului, Solana Breakpoint, ceea ce poate să fi contribuit la creșterea interesului pentru Europa.

Interesul pentru XRP în America de Sud a fost mai scăzut decât se aștepta, deoarece Ripple (compania asociată cu tokenul XRP) s-a concentrat pe utilizarea criptomonedei pentru remitențe în America de Sud printr-un parteneriat cu MoneyGram.

Cele mai active țări pe CoinMarketCap

Chiar dacă CoinMarketCap este o companie globală, majoritatea vizitatorilor provin din Statele Unite. Dar Vietnam este pe locul doi (chiar cu ⅓ din populația Americii) pentru țările ai căror utilizatori vizitează cel mai des CMC. Acest clasament înalt pentru Vietnam ar putea fi legat de popularitatea extremă a GameFi.

Pe locul al treilea se află India, o țară care nu este cunoscută pentru reglementarea prietenoasă a industriei sau structura fiscală.

Cu toate acestea, cantitatea de știri negative despre crypto venite de la guvernul țării și banca centrală ar putea fi responsabilă pentru un interes sporit din partea Indiei pentru verificarea prețurilor crypto – așa cum se spune, toată presa este o presă bună.

Pe locul al șaptelea se află Federația Rusă, o țară a cărei populație a avut o relație grea cu crypto în acest an, deoarece cetățenii săi s-au confruntat cu efectele sancțiunilor economice care au lăsat criptomonedele ca singura alternativă viabilă, în timp ce multe schimburi de criptomonede au încetat simultan să deservească clienții ruși. 

Ucraina a folosit și criptomoneda în acest an pentru a solicita donații pentru conflictul în sine. Cu toate acestea, ucrainenii care vizitează CMC în a doua jumătate a anului 2022 sunt doar pe locul 14.

Ucraina, victima razboiului rus, a folosit de asemenea criptomonede in acest an pentru a solicita donatii pentru eforturile de razboi – dar vizitatorii ucrainieni care au vizitat CMC in ultima parte a anului 2022 au ocupat doar locul 14.

Acesta este un raport oferit de CoinMarketCap.

Exit mobile version