3 NFT-uri confiscate: Fiscul britanic face primele „victime”

NFT-urile confiscate nu au fost încă evaluate, dar pe lângă acestea au mai fost confiscate și criptomonede de peste 5.000 de lire sterline

NFT-uri Confiscate

Foto: Abobe Stock

Primele NFT-uri confiscate au ajuns deja în custodia Fiscului britanic, după ce Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC) a demarat o acțiune de amploare pe teritoriul Regatului Unit.

Câinele de pază al fiscalității din Regat a confiscat trei NFT-uri, într-o acțiune despre care se spune că este prima de această natură.

Inspectorii HMRC au anunțat că au reținut NFT-urile în timpul unei investigații cu privire la fraude legate de TVA ce se ridicau la 1,9 milioane de dolari, potrivit CNBC.

NFT-uri confiscate și trei suspecți reținuți

Trei suspecți au fost arestați sub suspiciunea de tentativă de fraudare a contribuabililor. Suspecții ar fi încercat să revendice mai mult TVA decât ceea ce li se datora, folosind un amestec de identități furate, telefoane neînregistrate și facturi false pentru a-și ascunde identitatea. Schema a implicat 250 de presupuse companii false, a anunțat HMRC.

„Prima noastră confiscare a unui token nefungibil servește ca un avertisment pentru oricine crede că poate folosi criptoactive pentru a ascunde bani de HMRC. Ne adaptăm în mod constant la noile tehnologii pentru a ne asigura că ținem pasul cu felul în care infractorii și evazioniștii aleg să-și ascundă bunurile”, a declarat Nick Sharp, director adjunct al departamentului de crime economice din HMRC.

Evoluția NFT-urilor în ultimii ani

Cererea de NFT a crescut vertiginos în ultima vreme, vânzările de astfel de token-uri depășind 40 de miliarde de dolari în 2021.

Cu toate acestea, piața este predispusă la furturi și escrocherii și există îngrijorări cu privire la faptul că o mare parte a activității de tranzacționare cu NFT a fost alimentată de tactici de manipulare a pieței, cum ar fi wash trading.

HMRC este primul organism de aplicare a legii din Regatul Unit care se poate lăuda cu NFT-uri confiscate. Autoritățile au confiscat trei NFT reprezentând artă digitală, precum alte active criptografice în valoare de peste 5.000 de lire sterline. NFT-urile nu au fost încă evaluate, iar ancheta este în desfășurare, au declarat oficialii HMRC.

Vestea vine la doar o săptămână după ce oficialii americani au declarat că au confiscat peste 3,6 miliarde de dolari în Bitcoin presupus furați, legate de hack-ul din 2016 al Bitfinex.

David Carlisle, șeful departamentului de politici și afaceri de reglementare la firma de conformitate cripto Elliptic, a declarat că confiscarea NFT arată că criminalii „nu se pot ascunde în lumea cripto”.

„Agențiile de aplicare a legii sunt capabile să urmărească și să urmărească tranzacțiile infractorilor și să sechestreze NFT-urile și criptoactivele utilizate în activități ilicite, furând infractorii de profiturile lor”, a spus el într-un comentariu trimis prin e-mail luni.

Ce sunt NFT-urile

Un NFT este un activ digital care există pe un blockchain, o înregistrare a tranzacțiilor păstrată pe computerele conectate în rețea. Blockchain-ul servește ca un registru public, permițând oricui să verifice autenticitatea NFT-ului și a celui care-l îl deține, potrivit Reuters.

Spre deosebire de majoritatea activelor digitale care pot fi reproduse la nesfârșit, fiecare NFT are o semnătură digitală unică, ceea ce înseamnă că este unic.

NFT-urile sunt de obicei cumpărate cu criptomonede sau în dolari, iar blockchain-ul ține o evidență a tranzacțiilor. În timp ce oricine poate vizualiza NFT, doar cumpărătorul are statutul de proprietar oficial – un fel de drepturi digitale de laudă.

Cumpărarea unui NFT al unei imagini sau al unui videoclip nu înseamnă în mod normal că cumpărătorul primește dreptul de autor asupra articolului de bază.

Arta digitală a înregistrat unele dintre cele mai importante vânzări, în timp ce în sport, fanii pot colecta și tranzacționa NFT-uri legate de un anumit jucător sau echipă.

De exemplu, pe platforma Asociației Naționale de Baschet Top Shot, pasionații pot cumpăra NFT de colecție sub formă de clipuri video cu momente din jocuri.

În timp ce aceste momente importante pot fi văzute gratuit pe alte platforme, cum ar fi YouTube, oamenii cumpără statutul de proprietar al unui anumit NFT, care este unic datorită semnăturii digitale.

Exit mobile version