Alte 2 monede stabile majore s-au decuplat de dolarul american

După căderea TerraUSD, DEI, moneda stabilă algoritmică a protocolului Deus Finance și USDX, moneda stabilă a Kava, s-au decuplat de dolarul american

AdobeStock

Săptămâna trecută va fi amintită ca fiind cea în care principalele monede stabile au arătat o capacitate neașteptată de a se decupla de dolarul american.

Moneda stabilă TerraUSD (UST), care trebuia să reprezinte valoarea de 1 dolar, s-a prăbușit într-un mod spectaculos. Moneda stabilă, care avea cândva o capitalizare de piață de 18 miliarde de dolari, se tranzacționează acum la 0.15 dolari. 

Până săptămâna trecută, UST s-a decuplat de dolar de două ori, o dată în decembrie 2020, când a scăzut la aproximativ 0,85 dolari, și din nou în mai 2021, când a scăzut la 0,94 dolari. Cu alte cuvinte, Terra a funcționat mai mult sau mai puțin așa cum a promis până nu a funcționat.

DEI – Moneda stabilă algoritmică a protocolului Deus Finance

Moneda stabilă DEI de la Deus Finance s-a decuplat de la dolarul american și a scăzut până la 0,54 dolari, conform datelor de la CoinGecko. Declinul a venit ca urmare a decuplării mai multor monede stabile algoritmice de săptămâna trecută.

DEI: Evoluția prețului în ultimele 7 zile
DEI: Evoluția prețului în ultimele 7 zile | CoinGecko

Pe măsură ce prețul DEI a atins un minim istoric de 0,52 dolari, capitalizarea de piață a scăzut, de asemenea, de la aproape 100 de milioane de dolari la aproximativ 52 de milioane de dolari. Cu toate acestea, în ciuda decuplării, tokenul de guvernare al Deus Finance, Deus, a crescut de la 163,40 de dolari la 327,28 de dolari înainte de a scădea la 255 de dolari.

DEI – care s-a tranzacționat cu 3 cenți sub valoarea de 1 dolar – a scăzut cu 0,20 dolari duminică seara, deoarece investitorii probabil au schimbat tokenurile DEI pentru USDC, pe fondul volatilității prețurilor din cauza lichidității mici pe bursele descentralizate. Prețul mai scăzut a determinat mai mulți investitori să vândă DEI în schimbul altor criptomonede, probabil pentru a se proteja împotriva riscurilor, ceea ce a contribuit și mai mult la scăderea prețului.

La momentul redactării acestui articol, prețul DEI este de 0,58 de dolari, cu o capitalizare de piață de 56 milioane de dolari. Potrivit canalului oficial de Telegram, peg-ul DEI va fi restabilit în următoarele 24 de ore. Cu toate acestea, când a fost postat anunțul prețul DEI era la 0,80 de dolari.

Dezvoltatorii Deus Finance au explicat pe Telegram că lichiditatea mai scăzută s-a datorat parțial ieșirii investitorilor din pool-urile de monede stabile după prăbușirea UST de săptămâna trecută.

Similar cu UST, peg-ul DEI este stabilizat printr-un mecanism care implică mintarea și arderea tokenurilor DEUS. În timpul mint-ului DEI, o garanție DEUS este arsă, cu excepția cazului în care alte tokenuri sunt folosite ca garanție. Pe  de altă parte, atunci când răscumpărați DEI,  se mintează DEUS.

USDX – moneda stabilă a protocolului Kava Network

Moneda stabilă descentralizată nativă a rețelei KAVA, USDX, a pierdut paritatea cu dolarul american. Moneda stabilă avea o capitalizare de piață de peste 115 milioane de dolari înainte de decuplare, potrivit datelor de la CoinGecko.

USDX: Evoluția prețului în ultimele 7 zile | CoinGecko

USDX  a scăzut miercuri la aproape 0,55, iar la momentul redactării acestui articol moneda stabilă se tranzacționează în jurul valorii de 0,80 dolari.

Ceea ce ar fi putut determina USDX să-și piardă paritatea cu dolarul american nu este încă clar. Spre deosebire de monedele stabile algoritmice, Kava Network poate fi mintat ca un împrumut susținut de rezerve colaterale.

O posibilă explicație de la Kava Labs, echipa de dezvoltare din spatele monedei stabile, este că USDX și-a pierdut peg-ul deoarece a fost expus la TerraUSD. UST a reprezentat o parte din garanțiile care susțin USDX, împreună cu alte active, inclusiv, kava, Cosmos, Wrapped Bitcoin și Ethereum.

Pe măsură ce UST a scăzut sub 0,10 dolari, pierzând peste 90% din valoarea sa într-o săptămână, a provocat lichidări colaterale care au tras în jos USDX. Lichidăriile au contribuit probabil la decuplarea USDX de la dolarul american, potrivit Scott Stuart, cofondator și CEO al Kava Labs.

Tether, cea mai mare monedă stabilă, a scăzut săptămâna trecută cu 4,8% la 0,9508 dolari – cel mai scăzut nivel de la prăbușirea pieței cripto din 2017.

Investitorii par să se retragă de pe piața criptomonedelor pe fondul prăbușirilor. Având în vedere utilizarea la scară largă a USDT în facilitarea tranzacțiilor cripto, este probabil ca moneda stabilă să fie vândut de investitori pentru dolari, cu scopul de a reduce expunerea lor cripto.

Exit mobile version