Alternativa decentralizată la Twitter a lui Jack Dorsey a fost lansată pe App Store

În ciuda asemănării sale cu Twitter, Bluesky are câteva caracteristici tehnice care îl diferențiază în mod semnificativ

Jack Dorsey, unul dintre cofondatorii platformei de socializare Twitter, face progrese cu Bluesky, o alternativă decentralizată la Twitter. Aplicația mobilă a acesteia a intrat acum în faza de testare beta privată.

Bluesky a fost lansată pe App Store al Apple ca o aplicație cu acces doar prin invitație, permițând unui grup select de persoane să testeze noua experiență socială prin crearea unui cont utilizând un cod de invitație. 

Conform unui raport realizat de TechCrunch, aplicația Bluesky pentru iOS a fost lansată pe 17 februarie și a înregistrat aproximativ 2.000 de instalări până pe 28 februarie. Aplicația nu este încă disponibilă pentru testarea pe Android prin intermediul Google Play.

Previzualizarea aplicației Bluesky pe App Store arată că alternativa descentralizată la Twitter are o asemănare notabilă cu aceasta, interfața sa prezentând multe elemente asemănătoare cu cele de pe Twitter, precum utilizatorii, urmăritorii, postările și răspunsurile. La fel ca și pe Twitter, fluxul de știri al aplicației Bluesky include aprecieri, comentarii și redistribuiri.

Potrivit TechCrunch, aplicația Bluesky permite utilizatorilor să creeze postări de până la 265 de caractere, cu puțin mai puțin decât limita de 280 de caractere a Twitter-ului. În locul întrebării „What’s happening?”, utilizatorii Bluesky sunt întrebați „What’s up?”. Utilizatorii Bluesky pot distribui, dezactiva și bloca conturi, dar caracteristici mai avansate, cum ar fi adăugarea de conturi la liste, nu sunt încă disponibile.

Aplicația BlueSky pe AppStore
Aplicația BlueSky pe AppStore

În ciuda asemănării sale cu Twitter, Bluesky are câteva caracteristici tehnice care îl diferențiază în mod semnificativ de gigantul rețelelor sociale condus de Elon Musk. Platforma își propune să ofere un protocol de rețea socială descentralizată, care se așteaptă să protejeze datele utilizatorilor de influența oricărui guvern sau corporație.

Interfața aplicației BlueSky

Bluesky se bazează pe protocolul AT, o nouă rețea socială care integrează idei din cele mai recente tehnologii descentralizate. Inițial cunoscut sub numele de protocolul de transfer autentificat (ADX), protocolul AT este principala inițiativă a Bluesky de a permite o nouă metodă de comunicare între servere, permițând persoanelor fizice și afacerilor să găzduiască site-uri web multiple, în loc de unul singur.

Anul trecut, Bluesky a obținut finanțare în valoare de 13 milioane de dolari și l-a numit pe Jack Dorsey în consiliul său de administrație. Printr-un tweet, Bluesky a declarat că finanțarea le va permite să înceapă cercetarea și dezvoltarea cu libertate și independență. De asemenea, au menționat că un fost inginer de securitate de la Twitter s-a alăturat echipei lor.

Exit mobile version