Tot ce trebuie să știi despre hard fork-ul Shapella al Ethereum

Shapella este o combinație dintre upgrade-urile Shanghai și Capella care vor avea loc simultan

Tot ce trebuie să știi despre hard fork-ul Shapella al Ethereum

Ethereum va trece printr-o transformare majoră cu upgrade-ul Shapella, programat să se întâmple astăzi, 12 aprilie, la 18:27 ET.

Acest eveniment major va permite utilizatorilor să retragă Ether-ul lor de pe rețeaua de staking pentru prima dată, marcând finalizarea tranziției Ethereum de la proof of work la proof of stake.

Ce este Shapella?

Shapella este o combinație dintre upgrade-urile Shanghai și Capella care vor avea loc simultan, îmbunătățind mecanismul de consens și execuție ale Ethereum-ului.

De la The Merge, care a avut loc acum șapte luni, procesul de staking al ETH a fost un sistem unidirecțional, permițând utilizatorilor să pună la stake Ether dar nu și să îl retragă. Shapella are ca scop rezolvarea acestei probleme, permițând validatorilor și utilizatorilor să își retragă ETH-ul de pe rețea.

Caracteristica principală a upgrade-ului este Ethereum Improvement Proposal (EIP) 4895, care permite retragerile de staking ale validatorilor pe reţea. Developerii au inclus şi specificaţii suplimentare în cadrul Shapella pentru optimizarea taxelor de tranzacție pentru anumite activităţi pe reţea.

Retrageri: Parțiale și integrale

Upgrade-ul Shapella introduce două tipuri de retrageri: parțiale și integrale.

Retragerile parțiale permit validatorilor să acceseze soldul lor care depășește cei 32 ETH necesari pentru a stabili un nod validator. În schimb, retragerile integrale permit validatorilor să iasă complet din staking de pe Beacon Chain, luându-și întregul sold ETH, inclusiv cei 32 ETH inițiali și orice recompense sau penalizări acumulate.

Retragerile nu vor fi disponibile imediat tuturor utilizatorilor din cauza limitelor impuse numarului de validatori care pot retrage în fiecare zi. Acest sistem asigură un proces de retragere gradual și stabil, menținând astfel stabilitatea Ethereum-ului.

Retragerea ETH-ului de la stake

Conform lui Pooja Ranjan, fondatorul EtherWorld.co și project manager la Ethereum Cat Herders, pe lângă retragerile parțiale, aproximativ 57.600 ETH (109 milioane de dolari) pot fi retrași prin retrageri complete pe zi.

Validatorii au putut să se alăture cozii de retragere a staking-ului (unstaking queue) chiar și înainte de Shapella,dar până pe 9 aprilie, doar 1.622 validatori au ieşit din reţea. Unele validatori s-ar putea să aştepte implementarea Shapella înainte de a intra în coadă.

De ce s-a amânat retragerea Ether după The Merge?

Decizia de a amâna retragerea Ether a fost luată pentru a minimiza complicațiile și riscurile asociate cu The Merge, care era deja un proces complex. Prin separarea schimbărilor, developerii au avut mai mult timp pentru a testa fiecare upgrade și pentru a asigura funcționarea adecvată.

În plus, prin amânarea retragerilor, securitatea Ethereum și mecanismul său de consens bazat pe proof-of-stake au fost menținute printr-un mediu mai controlat în timpul tranziției.

Ce să așteptăm după Shapella?

După implementarea Shapella, se așteaptă ca ecosistemul Ethereum să fie afectat în mai multe moduri, oferind utilizatorilor o flexibilitate crescută pentru a aloca activele lor blocate anterior. Pe termen scurt, accesarea acestor fonduri poate duce la fluctuații de preț, dar deoarece mulți utilizatori au pus la stake Ether pe prețuri mai ridicate, ei ar putea să nu vrea să vândă în pierdere, deci luând în calcul acest lucru ar fi puțin probabil ca prețul sa fie afectat grav.

Preţul mediu al depozitelor înregistrate peste ETH-url pus la stake este de 2.136 de dolari, cu 12,7% sub preţul curent al Ether de 1.865 de dolari, rezultând o pierdere nerealizată netă estimativă de 4,7 miliarde de dolari.

Platforma de informații on-chain, Glassnode, remarca:

„După pierderea maximă estimată nerealizată de 16 miliarde de dolari în iulie 2022, pierderea nerealizată neta acum se ridică la 4.7 miliarde dolari și este susținută în principal de depozitării de dimensiuni mari, care dețin 76% din cota de pierderi nerealizate.”

Ken Timsit, director general al Cronos Labs afirmă: „Stakerii ETH probabil îşi vor monitoriza retragerile şi pot reacționa pe termen scurt dacă există o cerere semnificativă sau semnale care indică lichidări mari de ETH.”

Glassnode prognozează cã doar 170.000 de ETH din totalul de 18,1 milioane de ETH stocate pe Beacon Chain vor fi deblocate în prima sãptãmâna după hard fork-ul Shanghai. Această cifră include 100.000 de ETH (190 de milioane de dolari) în recompense pentru staking și 70.000 de ETH (133 de milioane de dolari) de ETH stocate.

Analiza Glassnode indică faptul că hard fork-ul este puțin probabil să aibă un impact dramatic asupra prețului Ether-ului, deoarece sunt puse în practicã mai multe mecanisme prin care sã se prevină introducerea unei cantități mari și imediate pe piață.

În plus, Glassnode remarcă că doar 22% dintre cei 253 de depozitări care ies sunt în prezent în profit, sugerând că presiunea de vânzare poate fi limitată.

Fidelity Investments are de asemenea o opinie similară, afirmând într-un raport din 5 aprilie că presiunea de vânzare se așteaptă să fie redusă datorită probabilității ca retragerile parțiale să fie restabilite și datorită duratei extinse a procesului de retragere.

Odată cu deblocarea Ether-ului stocat permisă de Ethereum Improvement Proposal-4895, upgrade-ul Shanghai aduce Ethereum mai aproape de un sistem de tip proof-of-stake complet funcțional, minimizând în același timp posibilele perturbări ale pieței.

Exit mobile version