Tranzacțiile ieftine sunt cele mai bune: Ar putea Solana să depășească Ethereum?

Andreas Prott | AdobeStock

Cele mai importante crypto-monede după capitalizarea de piață continuă să se schimbe în timp, pe măsură ce industria se maturizează. Solana și-a văzut valoarea explodând în acest an și a procesat în mod constant peste 2,500 de tranzacții pe secundă.

Potrivit datelor colectate de CoinMarketCap, de la începutul anului prețul crypto-monedei a crescut cu aproape 13,000%.

Evoluția prețului Ethereum YTD
Evoluția prețului Ethereum YTD | CoinMarketCap

Solana este o platformă blockchain care își propune să atingă viteze mari de tranzacție la costuri reduse, fără a sacrifica descentralizarea. Pentru a face acest lucru, se bazează pe o serie de caracteristici unice, inclusiv un mecanism de Proof-of-History. Acest lucru îi permite crypto-monedei să proceseze aproximativ 50,000 de tranzacții pe secundă, comparativ cu 7 pentru Bitcoin și 15 pentru Ethereum.

Datorită faptului că blockchainul rulează smart contracts, aplicațiile de finanțe descentralizate (DeFi) și-au găsit locul potrivit pentru a se dezvolta. Ecosistemul său are acum aproape $14 miliarde în active digitale – conform datelor DeFi Llama.

Valoarea totală a monedelor SOL din rețea | Defi Llama

Este Solana o amenințare pentru Ethereum?

Pe măsură ce prețul SOL a crescut, mulți speculatori au sugerat că într-o zi activul digital va depăși Ethereum pentru a deveni a doua cea mai mare crypto-monedă după capitalizarea de piață.

Adrian Kolody, fondatorul Domination Finance, crede că sunt prea mulți utilizatori implicați în Ethereum pentru ca acesta să fie depășit.

Pentru Kolody, Ethereum este o rețea cu adevărat descentralizată, în timp ce Solana se încadrează mai mult în categoria SpeedFi. Potrivit lui, există idealiști care refuză să interacționeze cu orice alt ecosistem decât Ethereum:

Ethereum ar trebui să renunțe la promisiunile pentru Ethereum 2.0 în următorii ani pentru ca Solana să-l depășească. Chiar dacă s-ar întâmpla acest lucru, este foarte puțin probabil ca Solana să depășească Ethereum.

Potrivit Pete Humiston, managerul exchange-ului Kraken, este foarte posibil ca SOL să poată tranzacționa în linie cu Ethereum, dacă își menține impulsul și își crește comunitatea de dezvoltatori și utilizatori.

Markus Bopp, directorul tehnologic al platformei Unifty, crede că SOL are un potențial tehnic mare, iar pe măsură ce se maturizează și dezvoltatorii trec organic în rețeaua sa ar putea fi un bun #3. 

Bopp a mai adăugat că acest lucru va dura ani, iar acum este mult mai ușor pentru un dezvoltator să treacă pe blockchainul Ethereum, datorită barierelor mult mai reduse de intrare.

Jack McDonald, CEO-ul Standard Custody & Trust Company, a spus că Ethereum va avea întotdeauna un loc proeminent în ceea ce privește capitalizarea de piață, datorită avantajului său competitiv și numărului mare de utilizatori implicați în rețea.

Întreruperea de 17 ore a blockchainului Solana

În 14 Septembrie, rețeaua Solana a a avut un downtime de aproximativ 17 ore, din cauza că investițiile în protocoalele DeFi construite pe blockchain au fost atât de multe și de rapide încât blockchainul pur și simplu nu a făcut față. 

După ce inginerii nu au reușit să stabilizeze rețeaua, comunitatea sa de validatori a coordonat un restart care a readus blockchainul la viteza maximă. În aceeași zi, rețeaua Ethereum a raportat că secvențiatorul său a fost offline timp de aproximativ 45 de minute.

Atacurile nu au reușit să afecteze rețeaua Ethereum. Kolody a remarcat că Ethereum este total descentralizat și este, în esență, imposibil ca rețeaua să fie complet oprită, acesta fiind și motivul pentru care tarifele de gaz pot deveni incredibil de ridicate:

Soliditatea lui Ethereum face parte din motivul pentru care va avea întotdeauna utilizatori și dezvoltatori care să construiască aplicații pe blockchain.

Humiston a menționat că, odată ce rețeaua a revenit online, prețul Solana a crescut și a revenit la nivelurile văzute înainte ca rețeaua să cadă. Potrivit analistului, acest lucru sugerează că investitorii nu au văzut incidentul ca fiind o problemă majoră pentru blockchain. El a mai spus că:

În orice caz, acțiunea prețului Solana a dovedit că piața recunoaște dificultățile în construirea unui sistem global și se așteaptă la probleme tot mai mari pe măsură ce rețeaua se extinde, evoluează și inovează.

Interesul pentru Solana continuă să crească

Interesul pentru Solana a crescut constant, iar taxele sale ieftine de tranzacție îl fac o alternativă atractivă pentru investitori.

Oscar L. Andrade, fondatorul platformei DeFi Bancambios, a remarcat unele proiectele de mare profil construite pe blockchainul Solana: 

Co-fondatorul Reddit, Alexis Ohanian, a colaborat cu Solana Ventures pentru a lansa un fond de investiții pentru Web 3.0 și pentru anumite proiecte sociale.

Fondatorul Brave, Brendan Eich, a anunțat că va integra Solana în browserul său centrat pe confidențialitate.

Reddit și Brave integrează milioane de utilizatori în ecosistemul Solana, pentru că și-au dat seama că are potențialul de a ajuta crypto-monedele să ajungă la adoptarea în masă. Tranzacțiile sale aproape gratuite și finalitatea instantanee fac ca utilizarea tehnologiei blockchain să fie perfectă.

McDonald a prezis că boom-ul va continua, din motiv că investitorii instituționali continuă să investească, iar investitorii de retail continuă să urmeze această tendință. Interesul Wall Street pentru Solana este atât de mare încât a devenit a treia crypto-monedă care poate fi urmărită pe terminalul Bloomberg, după Bitcoin și Ethereum.

Caracteristicile crypto-monedei au atras într-adevăr o mulțime de utilizatori, dar acesta nu este singurul lucru care o ajută să iasă în evidență. Spațiul său DeFi în plină expansiune le permite investitorilor retail să exploreze noi opțiuni de finanțare, exchange-uri descentralizate și tokeni non-fungibili la rate accesibile.

Rămâne de văzut dacă Solana își va menține statutul de platformă de bază datorită caracteristicilor sale sau dacă Ethereum va crește dincolo de aceasta.

Exit mobile version