Avertisment FBI: KYC obligatoriu pentru crypto; comunitatea ripostează, apărând dreptul la confidențialitate

FBI emite un Anunț Public de Serviciu avertizându-i pe americani să nu utilizeze servicii crypto care nu solicită informații KYC (Know Your Customer - Cunoaște-ți Clientul).

Avertisment FBI: KYC obligatoriu pentru crypto; comunitatea ripostează, apărând dreptul la confidențialitate | Google

Puncte cheie

  • FBI a emis recent un Anunț Public de Serviciu care avertizează în legătură cu afacerile care se ocupă de transferul de criptomonede.
  • Americanii sunt avertizați să nu utilizeze servicii crypto care nu solicită informații KYC (Cunoaște-ți Clientul).

Biroul Federal de Investigații (FBI) a emis recent un Anunț Public de Serviciu avertizând cetățenii americani cu privire la utilizarea serviciilor de transfer de criptomonede.

Anunțul se concentrează pe acele servicii care nu sunt înregistrate ca Afaceri de Servicii Monetare (MSB) conform legilor federale din SUA și care nu respectă reglementările anti-spălare de bani.

Pentru a ilustra situația, FBI menționează că utilizatorii ar trebui să evite serviciile care nu solicită informații necesare pentru identificarea clientului (KYC) atunci când este obligatoriu.

Anunțul oficial face referire la operațiuni recente din cadrul aplicației legii împotriva unor servicii de criptomonede nelicențiate care nu respectau legile federale.

Conform FBI, persoanele care utilizează astfel de servicii riscă să întâmpine blocaje financiare în cazul unor acțiuni ale autorităților.

De asemenea, se specifică faptul că serviciile de transfer de criptomonede care încalcă în mod deliberat legea sau facilitează tranzacții ilegale vor face obiectul unor investigații din partea autorităților.

FBI avertizează că utilizarea unui serviciu care nu respectă obligațiile legale poate duce la pierderea accesului la fonduri în cazul unor intervenții ale autorităților.

În finalul anunțului, FBI oferă „sfaturi pentru protecție” utilizatorilor. Printre acestea se numără recomandarea de a evita utilizarea serviciilor care „nu solicită informații KYC, inclusiv nume, prenume, data nașterii, adresă și identificare, înainte de a permite trimiterea sau primirea de bani sau criptomonede”.

FBI
FBI

MetaMask ripostează după acuzațiile SEC din SUA

Autoritatea americană SEC (Securities and Exchange Commission – Comisia pentru valori mobiliare și burse din Statele Unite) își îndreaptă atenția către MetaMask, acuzându-o că acționează ca un Broker Dealer (BD) nelicențiat, care se ocupă de tranzacționarea de titluri de valoare în numele clienților.

Un Broker Dealer este o entitate financiară care se ocupă de tranzacționarea de titluri de valoare în numele clienților, dar care poate acționa și pe cont propriu. Acesta acționează ca broker sau agent atunci când execută ordine în numele clienților săi și ca dealer sau principal atunci când tranzacționează pentru contul propriu.

Ca răspuns, Consensys, startup-ul Ethereum din spatele portofelului MetaMask, dă în judecată SEC pentru abuz de reglementare.

Într-o postare pe X, aceștia menționează că scopul acțiunii lor este de a se asigura că Ethereum rămâne o platformă blockchain prosperă și indispensabilă.

De asemenea, ei își doresc să păstreze accesul pentru nenumărații dezvoltatori, participanți la piață și instituții care au un interes în al doilea cel mai mare blockchain din lume.

Echipa Consensys a publicat o notă în care își motivează decizia de a da în judecată SEC pentru a apăra comunitatea Ethereum din SUA.

Joe Lubin, co-fondator al Ethereum și fondator/CEO al Consensys, declară:

„Nu luăm ușor această decizie, dar simțim că suntem obligați să acționăm. Ethereum este pentru toată lumea.”

Cu câteva săptămâni în urmă, SEC a emis o notificare Wells către exchange-ul DeFi Uniswap.

Fondatorul și CEO-ul Uniswap, Hayden Adams, a comentat pe X acțiunea SEC, explicând că produsele pe care le oferă sunt legale, iar munca lor este „de partea corectă a istoriei”.

Prin toate aceste acțiuni ale autorităților, devine clar că dreptul la confidențialitate al oamenilor este atacat, pe măsură ce tot mai multe companii crypto centrate pe confidențialitate sunt acuzate sau închise.

Fondatorii Samourai Wallet arestați

Avertismentul FBI vine pe fondul arestării fondatorilor Samourai Wallet de către Departamentul de Justiție.

Keonne Rodriguez și William Lonergan Hill, fondatorii portofelului Bitcoin și mixerului Samourai Wallet, axate pe confidențialitate, au fost acuzați de spălare de bani și operare a unei afaceri de transmitere de bani fără licență.

Departamentul de Justiție a menționat nerespectarea reglementărilor de către companie și a concluzionat că Samourai Wallet este închis.

Directorul adjunct al FBI a declarat că actorii cu intenții malițioase folosesc tehnologia pentru a evita detectarea de către forțele de ordine și pentru a crea medii favorabile activităților criminale.

Comunitatea crypto ripostează, apărându-și dreptul la confidențialitate

Membrii comunității crypto susțin că, dacă FBI-ul ar fi sincer și ar da importanță credibilității sale, le-ar recomanda americanilor să folosească software open source, bine verificat, care nu necesită custodie și nu colectează date – deoarece KYC reprezintă un semnal de alarmă.

Potrivit comunității, colectarea datelor în scopul identificării clientului (KYC) încalcă dreptul fundamental la confidențialitate al oamenilor.

Recent, Edward Snowden a comentat și el acțiunea recentă a Departamentului de Justiție împotriva Samourai Wallet. Acesta a declarat că Departamentul de Justiție a criminalizat din nou dezvoltatorii unei aplicații care restaurează confidențialitatea financiară.

Snowden a subliniat că soluția este ca banii să fie confidențiali în mod implicit. El a spus că dreptul la confidențialitate nu trebuie să fie niciodată o excepție, deoarece va fi incriminat.

Recent, Snowden a atras atenția asupra modului în care NSA este la doar câteva zile distanță de a „prelua controlul internetului”.

Nu cu mult timp în urmă, importanța confidențialității a fost abordată și de CEO-ul Telegram, Pavel Durov, care a declarat că tehnologiile inovatoare ale Bitcoin și crypto ar putea asigura modalități de a combate monitorizarea activității oamenilor pe internet, care încalcă dreptul fundamental la confidențialitate.

Exit mobile version