Banca Centrală Europeană anunță grupul consultativ pentru dezvoltarea unei monede euro digitale

Banca Centrală Europeană anunță grupul consultativ pentru dezvoltarea unei monede euro digitală

ilolab | AdobeStock

Banca Centrală Europeană a anunțat formarea unui grup consultativ de piață cu scopul de a explora potențialul infrastructural al unei monede euro digitale.

Grupul include o serie de experți consacrați din sectorul bancar și financiar, printre care Aleksander Kurtevski, director general al Bankar; Antonio Macías Vecino, șeful de plăți la BBVA; și Axel Schaefer, specialist în reglementarea plăților și inovare la Ingka Group (Ikea).

Ce atribuții va avea grupul format de Banca Centrală Europeană?

Se preconizează că reuniunile inițiale de consultare vor începe în Noiembrie 2021 și vor dura circa doi ani. Cei 30 de membri vor avea roluri de consiliere și vor raporta constatările pentru a fi luate în cosiderare în discuțiile privind plățile cu amănuntul din cadrul comitetului Euro Retail Payments.

Membrii vor analiza modul în care o monedă euro digitale ar putea fi concepută și distribuită comercianților și cetățenilor, precum și impactul pe care l-ar avea asupra pieției și modificările legislației europene care ar putea fi necesare. 

Activitatea experimentală desfășurată până acum a evidențiat faptul că nu există limiitări tehnologice semnificative în privința emiterii unei monede euro digitale și că există numeroase moduri în care aceasta ar putea fi concepută.

În Iulie 2021, Banca Centrală Europeană a decis să lanseze un proiect privind o monedă euro digitală, menționând că ar ajuta la soluționarea situațiilor în care cetățenii nu mai preferă numerarul și ar evita dependența de mijloace de plată digitale emise și controlate din afara zonei euro, care ar putea submina stabilitatea financiară și suveranitatea monetară.

Fabio Panetta, membru la Banca Centrală Europeană, și-a exprimat așteptările mari pentru succesul proiectului:

Mă bucur că mulți experți de înaltă calitate din sectorul privat sunt dispuși să contribuie la dezvoltarea proiectului de a digitaliza euro. Expertiza lor va facilita integrarea punctelor de vedere ale potențialilor utilizatori și distribuitori cu privire la euro digital în timpul fazei de investigare

Banca Centrală Europeană a mai enumerat anumite beneficii a unei monede euro digitale precum: sprijină digitalizarea economiei europene, oferă un instrument rapid, ușor și sigur pentru efectuarea plăților și contribuie la acccesibilitate și incluziune.

Într-un interviu acordat Forumului Economic Mondial la începutul lunii Septembrie, Christine Lagarde, președintele BCE, a anlizat clasificarea vagă a activelor digitale legate de dolari în sfera crypto, concluzionând că stablecoinurile se prefac a fi o monedă, dar sunt complet asociate cu o monedă reală.

În 13 Octombrie, liderii G7 au emis recomandări cu privire la activitatea monedelor digitale ale băncii centrale, menționând că CBDC-urile ar complementa numerarul și ar putea acționa ca active lichide și sigure. Activele digitale ar mai trebui să fie eficiente din punct de vedere energetic și să fie pe deplin interoperabile la nivel transfrontalier.

Exit mobile version