Banca Națională a României se implică în emiterea unei criptomonede

Banca Națională a României se implică alături de mai multe bănci centrale în emiterea unei monede digitale la nivel european

Christine Lagarde Banca Națională a României

Foto: WorldSpectrum / Pixabay.com

Banca Națională a României (BNR) a anunțat s-a alăturat unei majorități a băncilor centrale europene în ceea ce privește o monedă digitală emisă de către Banca Centrală (BCE). Anunțul a fost făcut de Ruxandra Avram, director în cadrul BNR, în cadrul celei de-a III-a ediție a Forumului Serviciilor Financiare Digitale.

Potrivit președintelui executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, 16 bănci europene au lansat inițiativa unui sistem pan-european de plăți, o soluție de plată unificată pentru consumatori și comercianți din întreaga Europă – Inițiativa Europeană de Plăți (EPI), care are ca obiectiv construirea unei noi scheme de carduri pan-europene, oferind carduri de plată pentru consumatori și comercianți din toată Europa, un portofel digital și plăți person-to-person, precum și creșterea independenței Europei pe piața globală a plăților.

„Nu vă ascund faptul că Banca Naţională a României s-a alăturat unei majorități a băncilor centrale europene în ceea ce privește o monedă digitală emisă de către Banca Centrală. Așa cum spunea Florin Dănescu, nu care să înlocuiască moneda, cash-ul, ci să completeze cash-ul. Este vorba de acel proiect cu CBDC – Central Bank Digital Currency. Suntem şi noi acolo prezenţi. Eu chiar fac parte dintr-un grup care s-a constituit la nivelul Băncii Reglementelor Internaţionale”, a declarat oficialul din Banca Națională a României.

Aceasta a a firmat că vor să ia pulsul din timp, să vadă ce înseamnă, pentru că nu se pune problema doar a monedei în sine, se pune problema tehnologiei care va stă la baza emiterii şi mai ales a distribuţiei şi a utilizării în serviciile de plată a acestei monede.

„De asemenea, nu vă ascund faptul că am întrebat, pentru noi este foarte interesant de văzut, dacă actualele sisteme de plăţi pe care noi le avem, ReGIS, SENT, pot fi updatate, pot fi modificate astfel încât să deservească într-un viitor utilizării unei astfel de monede. Răspunsul nu există. Nu este foarte clar”, a spus Ruxandra Avram.

Banca Națională a României e și nu e de acord cu criptomonedele

Ea a menționat că BNR a emis în trecut două comunicate referitor la ce înseamnă monede virtuale și își menţine poziția în sensul în care consideră că și la acest moment astfel de monede mențin aceleași riscuri asupra consumatorului, deținătorului și persoanei care le tranzacționează, din cauza unor caracteristici precum volatilitate mare, lipsă de transparență, lipsă de informații, lipsă de control supra portofoliilor în care se țin astfel de monede.

Oficialul din Banca Națională a României a mai făcut referire la nemulțumirile consumatorilor de servicii bancare și a declarat că, deși există autorități clar definite de lege precum ANPC, acestea vin în primul rând la BNR.

Aproape trei sferturi dintre reclamațiile consumatorilor nu sunt generate de breșe de securitate care există la nivelul instituțiilor de credit sau de neaplicarea unor măsuri sau nerespectarea reglementărilor în vigoare, multe se referă la faptul că utilizatorii de astfel de servicii nu au educația financiară necesară.

„Și am să dau un singur exemplu. Știți ce s-a întâmplat cu OLX-ul, și nu numai OLX-ul. Au fost foarte multe reclamații. De ce? Pentru că această formă de manipulare a utilizatorului de servicii financiare a devenit destul de frecventă, lumea nu citește, nu își dă seama exact când intră pe o pagină care este fake”, mai spune Ruxandra Avram.

Au sentimentul că intră pe pagina băncii, că intră pe pagina unui comerciant la care au mai făcut plăți, că intră pe pagina unui prestator de servicii pe care îl cunoaște sau au auzit despre el.

„În realitate oamenii aceștia sunt manipulați, intră pe pagini false, și-au pierdut banii. Dar vă spun, în marea majoritate, cred că în 90 și ceva la sută dintre cazuri băncile au reușit să-i sprijine și să-și rezolve toate aceste probleme fără să-i lase cu pierderi majore în situații de genul acesta”, a declarat oficialul din Banca Națională a României.

Exit mobile version