Binance și FTX limitează levierul la x20 pentru a încuraja tradingul responsabil

Stanislav | Adobe Stock

Pe multe exchange-uri de Bitcoin și crypto-valute – inclusiv Binance și FTX – pe lângă tranzacționarea pe Spot se găsește și varianta tranzacționării pe Futures – unde traderii pot folosi o unealtă în plus – levierul.

Levierul (leverage) este un mecanism de tranzacționare pe care investitorii îl pot folosi pentru a-și crește expunerea la piață, permițându-le să plătească mai puțin decât suma totală a investiției.

Prin urmare, folosirea efectului de levier într-o tranzacție permite unui comerciant să preia o poziție mai mare pe un instrument – de exemplu BTCUSD – fără a fi nevoie să plătească prețul de achiziție complet. Traderul folosește creditul oferit de un broker, astfel încât trebuie să plătească doar un procent din valoarea tranzacției. Acest procent pe care îl plătește este indicat prin simbolul X urmat de un număr pe care traderul îl setează general sau înainte de fiecare trade.

Binance și FTX limitează levierul la 20x pentru a încuraja tradingul responsabil

De exemplu, când inițiază o poziție fără leverage – altfel spus cu leverage X1 – înseamnă că traderul folosește banii proprii în totalitate. O poziție executată cu X10 leverage se traduce prin faptul că traderul plătește poziția totală împărțit la 10. Adică, poziția totala este de 10 ori mai mare decât suma folosită de trader pentru a deschide poziția. Această sumă este blocată în margine până când trade-ul este închis.

Principalul beneficiu al levierului este că atunci când este folosit, dacă managementul riscului și mărimea poziției permit, traderul poate să folosească doar o parte mai mică din capitalul său total. Restul îi ia împrumut de la exchange. Astfel, poate să rămână cu capital în cont pentru a iniția și în alte poziții.

Cel mai important de avut în vedere este mărimea totală a poziției executate. Aceasta determină mărimea pierderii sau a câștigului, în funcție de mișcarea procentuală a activului tranzacționat. Prima dată se determină mărimea poziției calculată în funcție de Stop Loss-ul de pe grafic, astfel încat dacă trade-ul se desfășoară împotriva poziției, pierderea va fi cea calculata inițial. Un procent maxim asumat, riscat și pierdut din portofoliul total.

Poziție de $1000 cu leverage

Poziție de $1000 fără leverage

Pentru că majoritatea participanților noi din piață nu înțeleg cu exactitate ce este și cum se folosește leverage-ul, instituțiile legislative se văd responsabile să reglementeze și să ofere protecție comercianților.

Binance futures

Noile limite de levier pentru Binance Futures se vor aplica utilizatorilor existenți care au conturi futures înregistrate mai recent de 30 de zile.

Binance, cel mai mare exchange de crypto-monede din lume, continuă să adopte noi restricții de tranzacționare cu levier pe platforma sa de futures, într-o mișcare care vizează protecția consumatorilor.

După introducerea unei limite de x20 levier maxim pentru noii utilizatori, Binance Futures se pregătește să aplice în curând aceeași limită pentru utilizatorii existenți, a anunțat duminică CEO-ul Binance, Changpeng Zhao.

Nu am vrut să facem din asta un mare eveniment, a spus CEO-ul, menționând că noile restricții vor fi aplicate în următoarele câteva săptămâni.

Acum 7 zile, luni, 19 iulie, @binance futures a început să limiteze noii utilizatori la accesarea unui levier maxim de X20. (Nu am vrut să facem din acest lucru un mare eveniment).

În interesul protecției consumatorilor, în mod progresiv în următoarele câteva săptămâni vom aplica aceste decizii utilizatorilor existenți.

Rămâneți #SAFU

Începând de luni, noilor utilizatori cu conturi înregistrate de mai puțin de 30 de zile pe Binance Futures li s-a interzis să deschidă poziții cu un levier mai mare de X20. Limitele de levier pentru noii utilizatori vor crește treptat numai după o lună de la înregistrare, a remarcat CZ, CEO-ul Binance.

Lansată în iulie 2019, platforma de tranzacționare Binance Futures a permis inițial investitorilor să deschidă poziții de levier de cel mult 20 de ori, ceea ce înseamnă că o investiție de $1.000 ar putea fi transformată într-un pariu de $20.000. Binance a crescut ulterior leverage-ul maxim și marja pentru contractul BTCUSDT în Octombrie, la X125. Reprezentantul exchange-ului a declarat că tranzacționarea cu levier ridicat a fost introdusă folosind un motor de risc și un model de lichidare sofisticat.

Cu un levier de X125, un depozit de $100 pe Binance Futures va permite utilizatorilor să dețină 12,500 de dolari în BTC, a declarat atunci reprezentantul companiei.

Restricțiile recente de tranzacționare au venit în sincronizare cu mișcările recente a FTX, unul dintre cele mai mari exchange-uri de crypto-monede din lume. Compania a anunțat duminică în mod oficial o reducere a levierului maxim de la X101 la X20.

Din nou, această schimbare va influența doar o mică activitate de pe platformă și, deși mulți utilizatori au exprimat că le place să aibă această opțiune, foarte puțini o folosesc, a remarcat fondatorul și CEO-ul FTX, Sam Bankman-Fried.

Noile restricții au venit după ce un articol de vineri publicat în The New York Times susținea că tranzacțiile riscante oferite pe FTX și alte schimburi de crypto-valute, cum ar fi Binance și BitMEX, au provocat o prăbușire a pieței crypto în luna Mai.

FTX exchange

Sam Bankman-Fried, CEO al noului exchange – FTX, a redus levierul maxim oferit pe platformă într-o mișcare de promovare a practicilor responsabile în trading.

FTX – bursa de instrumente derivate crypto-grafice – a anunțat că decide să limiteze tranzacționarea riscantă prin micșorarea levierului disponibil către utilizatorii săi.

Exchange-ul, fondat de crypto – miliardarul Sam Bankman-Fried, a redus levierul maxim disponibil pe platformă până la X20, o reducere semnificativă față de limita sa anterioară de X101.

Într-un tweet din 25 Iulie care anunța limitele actualizate ale levierului, Bankman-Fried a spus că decizia a fost luată în urma eforturilor companiei de a încuraja tranzacționarea responsabilă.

El a afirmat că tranzacționarea cu leverage nu este o parte semnificativă a volumelor globale tranzacționate pe burse, estimând că mărimea medie a marjei deschise pe FTX este cu un leverage de aproximativ X2, afirmând:

Acest lucru va afecta o mică parte a activității pe platformă și, deși mulți utilizatori au exprimat că le place să aibă opțiunea, foarte puțini o folosesc

Reacția din partea comunității crypto a fost în mare parte pozitivă, mulți comentatori subliniind riscurile asociate cu tranzacționarea cu levier ridicat.

Utilizatorul Twitter Crypto Tolkien a afirmat că mulți traderi noi au devenit permabears pe Bitcoin și crypto după ce și-au decimat capitalul pentru că au folosit un levier ridicat în primele lor tranzacții.

Cu toate acestea, alții au spus că X20 este tot foarte mult ca levier, sugerând că limitele ar trebui reduse în continuare.

Potrivit CoinGecko, FTX este al 13-lea cel mai mare schimb crypto-valutar calculat după volum. Volumul zilnic al FTX este de aproape 1,5 miliarde de dolari, volumul crescând cu 41% în ultimele 24 de ore, ce mai probabil pentru ca Bitcoin început un impuls bullish puternic, fapt care l-a făcut să crească cu mai mult de 10% pe perechea BTCUSD.

Și exchange-ul asiatic Huobi Global a făcut unele restricții, limitând tranzacționarea cu levier pentru utilizatorii noi sau deja existenți. Invocând îngrijorările cu privire la reglementarea sporită în China, Huobi a scăzut efectul de levier permis de la 125x la mai puțin de 5x.

Scăderea levierului oferit de către burse are loc pe măsură ce autoritățile de reglementare globale se concentrează din ce în ce mai mult pe platformele nereglementate de trading cu crypto-valute.

La sfârșitul lunii Iunie, Autoritatea de Conduită Financiară a Regatului Unit a ordonat exchange-ului Binance să înceteze toate activitățile din țară în urma unei revizuiri a operațiunilor sale. O serie de bănci importante au reacționat la rândul lor, prin restricționarea clienților de a efectua tranzacții către și de la Binance.

Tot în aceeași perspectivă, autoritățile de reglementare financiară au luat la ochi firma de împrumuturi cu crypto-monede BlockFi. Instituția de reglementare Texas State Securities Board a declarat în 22 Iulie că BlockFi oferă clienților monede care sunt securități neînregistrate.

Pe 20 Iulie, a fost raportat că FTX a doborât recordul pentru suma strânsă într-o singură rundă de finanțare de către un proiect din sectorul crypto-valutelor. Runda de investiții din seria B a avut peste 60 de participanți, care au investit în total suma de 900 milioane USD fapt care a crescut evaluarea exchange-ului crypto la 18 miliarde USD.

Exit mobile version