Binance suspendă token-urile LUNA și UST din cauza eșecului blockchain-ului Terra

Crypto exchange-ul Binance a suspendat LUNA/BUSD și UST/BUSD pe platforma sa după ce blockchain-ul Terra s-a oprit

adobestock | mathieu

Bursa globală de criptomonede, Binance, a suspendat tranzacționarea perechilor de criptomonede ale ecosistemului Terra LUNA și TerraUSD (UST) pe platforma sa, după o prăbușire severă a acestor monede digitale.

Binance a confirmat acțiunea pe 13 mai, iar tranzacțiile spot pentru LUNA / BUSD și UST / BUSD au fost suspendate. Nu este clar când vor reactiva tranzacționările cu LUNA și UST, deoarece Binance a menționat că va aștepta ca problemele rețelei Terra să fie rezolvate.

Aceasta este cea mai recentă acțiune a celui mai mare schimb de criptomonede din lume, după cea mai tragică întâmplare care a lovit spațiul crypto de la înființarea Bitcoin (BTC) în 2009.

Binance Futures a oprit tranzacționarea contractelor perpetue ale LUNA, în ciuda planurilor eșuate de salvare a LUNA și UST. Validatorii blockchain-ului Terra au fost forțați să închidă rețeaua pe 12 mai, pentru a limita potențialele atacuri în urma eșecului tokenului nativ al rețelei LUNA.

Joi, Binance a avertizat utilizatorii cu privire la eliminarea perechii de tranzacționare LUNA și Tether (USDT) dacă prețul LUNA scade sub 0,005 USD.

La începutul acestei săptămâni, Binance a oprit temporar, de asemenea, retragerile UST și LUNA din cauza congestionării rețelei cauzate de volumul mare de retrageri în așteptare.

Terra LUNA și moneda sa stabilă Terra USD au suferit o prăbușire dramatică pe 10 mai, deoarece UST a căzut sub 1 dolar. Sistemul este conceput pentru a menține constant prețul dolarului SUA – eșecul a dus la o devalorizare sistematică a UST, în timp ce tokenurile LUNA au început să fie mintate într-un ritm fără precedent.

Acest accident este un adevărat dezastru, deoarece valoarea LUNA a scăzut cu 99% în câteva zile. Fondatorul Terra Do Kwon a publicat o foaie de parcurs pe termen scurt pentru a încerca să revigoreze ecosistemul. Propunerea a fost de a arde 1,4 miliarde de UST în timp ce în staking rămân 240 de milioane de monede LUNA, pentru a opri devalorizarea de 1 dolar a UST.

Prețul LUNA a scăzut de la 80 de dolari la 0.00003 în 7 zile | coinmarketcap
Prețul tokenului LUNA a scăzut de la 80 de dolari la 0.00003 în 7 zile | coinmarketcap

De ce Luna și UST au eșuat?

Terraform Labs, fondată de miliardarul sud-coreean Do Kwon, susține că TerraUSD este capabil să folosească un algoritm pentru a se menține la 1 dolar, mai degrabă decât să dețină rezerve în dolari precum monedele stabile tradiționale Tether (USDT) sau Circle (USDC).

Pentru a-și menține poziția, TerraUSD se bazează pe stimulente de arbitraj pentru tokenul său „echilibrator” LUNA și pe diferitele active tranzacționate de manageri, toate în timp ce pretind cumva că sunt descentralizate.

În realitate, șapte manageri iau majoritatea deciziilor privind transferurile, lichiditatea și tranzacționarea rezervelor de active.

Totul a început cu protocolul Anchor care a implementat rata de câștig semidinamică foarte anticipată pe 1 mai. La acel moment, piețele erau relativ liniștite, prețurile activelor majore mișcându-se lateral.

Odată cu noua actualizare, randamentul Anchor este ajustat în fiecare lună cu până la 1,5% în ambele direcții, în funcție de rezerva de randament. De exemplu dacă rezerva de randament crește cu 3%, randamentul va crește cu 1,5%.

Același lucru este valabil și pentru scăderea rezervelor de randament. Pentru luna mai, randamentele au scăzut cu 18% de la 19,5%, pe măsură ce rezervele de randament s-au redus. Cu toate acestea, Anchor a plafonat APY la o limită inferioară de 15% și o limită superioară de 20%.

În loc să înregistreze retrageri masive așa cum era de așteptat, valoarea totală blocată în Anchor (TVL) a crescut lent, atingând un maxim de 17,15 miliarde de dolari pe 5 mai. Maximul istoric a coincis cu un anunț din partea Comitetului Federal pentru Piața Deschisă privind o creștere a ratelor. În așteptarea acestui lucru, mulți investitori cripto dețin monede stabile, inclusiv UST, în portofoliile lor. Cu toate acestea, la scurt timp după anunțul Fed, TVL-ul lui Anchor a început să scadă treptat.

Pe parcursul weekendului, TerraUSD a suferit un dezechilibru sever de două ori din cauza presiunii masive de vânzare de UST pentru alte monede stabile.

Terraform Labs (TFL) a fost, de asemenea, forțată să elimine 100 de milioane de dolari din lichiditate UST pentru a echilibra moneda stabilă, după cum a confirmat fondatorul Terra, Do Kwon. Cu toate acestea, presiunea de vânzare asupra TerraUSD nu a scăzut.

În timp ce evenimentele din weekend ar fi putut speria unii investitori, lucrurile s-au înrăutățit în ultimele zile, deoarece deținătorii de UST au continuat să vândă. Scăderea prețului LUNA a dus și la lichidări masive pe Anchor. Sub o presiune intensă, TerraUSD s-a decuplat de dolarul american, scăzând la un minim de aproximativ 0,16 dolari.

Stablecoin-ul TerraUSD (UST) nu și-a revenit ci dimpotrivă a scăzut și mai mult până la 0,16 dolari | coinmarketcap
Exit mobile version