Bitcoin: 0,01% din holderi controlează 27% din supply-ul aflat în circulație, conform unui studiu

Cei aflați în vârful “piramidei Bitcoin” controlează o parte mai mare din Bitcoin decât controlează Top 1% cei mai bogați din dolar

Bitcoin: 0,01% din holderi controlează 27% din supply-ul aflat în circulație, conform unui studiu

Anya | Adobe Stock

Mai puțin de 1% din cei mai mari holderi de Bitcoin controlează în prezent mai mult de un sfert din toate monedele BTC aflate în circulație, conform unui nou studiu.

The National Bureau of Economic Research, un ONG american, a emis un studiu care stipulează că 10,000 de adrese Bitcoin, sau 0,01% din toți holderii de Bitcoin, dețin 5 milioane de monede BTC, respectiv 27% din cele 18,9 milioane de monede care se află în circulație.

The Wall Street Journal a raportat în 20 Decembrie faptul că adresele din top 1% dețin monede Bitcoin în valoare de aproximativ $230 de miliarde.

Fiind condus de profesorii pentru finanțe Antoinette Schoar, de la MIT Sloan School of Management și Igor Makarov, de la London School of Economics, studiul vrea să demonstreze că Bitcoin nu este chiar așa de descentralizat pe cât îl numesc unii.

Chiar dacă există de aproape 14 ani și este înconjurat de entuziasm, încă vorbim de un ecosistem foarte concentrat – a spus Schoar

Conform raportului WSJ, topul holderilor controlează un procentaj mai mare din Bitcoin, decât controlează cele mai bogate entități americane din dolar. Folosindu-se de date furnizate de Rezerva Federală, raportul evidențiază faptul că top 1% din gospodăriile Statelor Unite dețin aproximativ o treime din toată bogăția.

Este probabil ca raportul să sune alarmant pentru comunitatea crypto, din moment ce cei mai proeminenți purtători de cuvânt ai activului digital au promovat descentralizarea ca fiind unul dintre principiile principale ale rețelei.

Conform lui Mati Greenspan, fondatorul Quantum Economics, o mare parte din monedele BTC aflate în circulație sunt controlate de Satoshi Nakamoto, creatorul anonim al crypto-monedei.

Doar monedele lui Satoshi constituie 5% din supply – a transmis Greenspan

Cu timpul, deținerea monedelor Bitcoin este proiectată să devină mai descentralizată. Pentru banii fiat, opusul tinde să aibă loc

Merită menționat și faptul că multe dintre monedele BTC aflate în circulație nu sunt aparent controlate de nimeni și este foarte probabil să fie pierdute pentru totdeauna. Conform Coincover, aproximativ 4 milioane de monede BTC au ieșit permanent din circulație, chiar dacă ele există în continuare pe blockchain.

Exit mobile version