Bitcoin: Doar 10% din supply-ul total a rămas disponibil pentru minare

Noile date arată că 90% din supply-ul total de monede BTC a fost minat, însă producerea celorlalte active digitale ar putea dura mai mult decât până acum

Myst | Adobe Stock

În dimineața zilei de luni, 13 Decembrie, supply-ul total de monede Bitcoin aflate în circulație a atins un prag foarte important, la numai un an și jumătate de la ultimul eveniment de halving, pe măsură ce 90% din supply-ul maxim a fost minat.

Datele furnizate de Blockchain.com arată că numărul de monede BTC aflate în circulație a trecut astăzi de 18,899 de milioane, ceea ce înseamnă că doar 10% din supply-ul total mai poate fi minat. Chiar dacă primelor 90% de monede BTC le-au trebuit 12 ani pentru a fi minate, celorlalte ar putea să le ia mult mai mult de atât.

Bitcoin are un plafon maxim de 21 de milioane de monede, regulă setată de creatorul Satoshi Nakamoto. Limitarea aceasta este scrisă în codul sursă al monedei și respectat de nodurile rețelei. Supply-ul finit al monedelor BTC este critic pentru valoarea acestuia și pentru buna lui funcționare ca monedă de schimb și ca vehicul de investiții.

Bitcoin: Doar 10% din supply-ul total a rămas disponibil pentru minare
Bitcoin: Numărul total de monede aflate în circulație | Blockchain.com

După cum am detaliat într-un articol educațional, vom avea nevoie de aproximativ 120 de ani de acum încolo pentru a finaliza procesul de minare al monedelor BTC, din cauza ratei la care noile monede sunt emise, care se tot înjumătățește la fiecare patru ani.

Din moment ce blockchain-ul Bitcoin generează noi monede BTC drept recompensă pentru minerii care validează noile block-uri, evenimentul de halving se asigură că tot mai puține monede BTC sunt produse și intră în supply-ul aflat în circulație. Din Mai 2020 până în prezent, minerii au câștigat 6,25 de monede BTC pentru fiecare block pe care l-au verificat. Numărul acesta se va modifica la 3,125 monede BTC, odată cu următorul halving, care va avea loc în 2024.

Până în 2040, recompensa per block va fi redusă la mai puțin de 0,2 BTC și doar 80,000 de monede BTC vor mai putea fi minate, dintr-un total de 21 de milioane. Ne va lua aproximativ 40 de ani să minăm ultimul Bitcoin.

Prețul Bitcoin a început săptămâna printr-o nouă respingere a rezistenței de la $50,000, pe măsură ce se apropie închiderea ultimei luni a anului. La data publicării acestui articol, prețul activului digital se află cu 30% mai jos decât maximul de $69,000 – pe care l-a tranzacționat în 10 Noiembrie.

Exit mobile version