Bitcoin: Peste 50% din volumul de tranzacționare este fals

51% din volumul total de tranzacționare raportat este probabil fictiv sau non-economic, conform estimărilor Forbes

Bitcoin: Peste 50% din volumul de tranzacționare este fals

Bitcoin: Peste 50% din volumul de tranzacționare este fals

Spațiul crypto este încă relativ tânăr și volatil, cu peste 10.000 de tokenuri în circulație. Bitcoin (BTC) rămâne activul digital emblematic, reprezentând 40% din capitalizarea de piață de 1 trilion de dolari a tuturor activelor digitale din întreaga lume.

Cu toate acestea, practica larg răspândită de „wash trading” și lipsa unei supravegheri adecvate a exchange-urilor crypto sunt două dintre cele mai răspândite critici la adresa Bitcoin.

U.S. Commodity Futures Trading Commission definește wash trading ca fiind „încheierea sau pretenția de a încheia tranzacții pentru a indica faptul că a fost efectuată o vânzare sau cumpărare, dar care nu creează risc de piață și nu modifică poziția comerciantului pe piață”.

Chiar și printre cele mai cunoscute firme de cercetare din industrie, nu există o metodă general acceptată de calculare a volumului zilnic de tranzacționare al Bitcoin. De exemplu, la momentul redactării acestui articol, CoinMarketCap evaluează volumul de tranzacționare cu Bitcoin pe 24 de ore la 28 de miliarde de dolari, CoinGecko la 24 de miliarde de dolari, Nomics la 52 de miliarde de dolari și Messari la 5 miliarde de dolari.

Forbes a analizat 157 de exchange-uri crypto din întreaga lume și a descoperit următoarele:

1. 51% din volumul total de tranzacționare raportat este probabil fictiv sau non-economic. Conform estimărilor Forbes, volumul zilnic de tranzacționare al Bitcoin a atins 128 de miliarde de dolari în iunie 2022, ceea ce este cu 51% mai puțin decât volumul total auto-raportat din numeroase surse, pe care ei îl estimează la aproximativ 262 de miliarde de dolari.

2. Cea mai mare monedă stabilă din lume, Tether, continuă să domine economia de tranzacționare cripto, mai ales când vine vorba de tranzacționarea cu Bitcoin. Capitalizarea sa actuală de piață este de 68 de miliarde de dolari, în ciuda întrebărilor legate de rezervele sale.

3. În ceea ce privește cât de multă activitate Bitcoin are loc la aceste firme, 21 de exchange-uri cripto au generat 1 miliard de dolari sau mai mult în activitatea de tranzacționare zilnică, în timp ce următoarele 33 de exchange-uri au avut volume cuprinse între 200 de milioane și 999 de milioane de dolari pentru toate tipurile de contracte, spot, futures și perpetual.

4. Cele mai mari probleme în ceea ce privește volumele de tranzacționare false sunt companiile care își promovează volumele mari, dar operează cu puțină supraveghere reglementară sau deloc, ceea ce ar oferi datelor lor mai multă credibilitate, în special Binance, MEXC Global și Bybit.

5. Crearea de noi active și produse de tranzacționare, cum ar fi monedele stabile și contractele futures perpetue, adaugă complicații pentru autoritățile naționale care doresc să reglementeze activele digitale.

6. În lumea occidentală și în special în Statele Unite, este tentantă gândirea la tranzacționarea Bitcoin doar în raport cu dolarul american, euro sau lira sterlina. Dar unele dintre cele mai mari activități de tranzacționare a perechilor au loc împotriva monedelor fiat precum yenul japonez și wonul coreean și împotriva monedelor stabile majore.

7. 573 de milioane de oameni vizitează site-urile de schimb de criptomonede în fiecare lună.

„Dacă volumul de tranzacționare al Bitcoin, cel mai reglementat și urmărit activ digital din întreaga lume, nu este demn de încredere, atunci volumul de tranzacționare pentru active și mai mici ar trebui analizat cu precauție. În cel mai bun scenariu, volumul este unul dintre cei mai măsurabili indicatori ai interesului investitorilor, dar poate fi ușor manipulat pentru a convinge investitorii începători că este mult mai solicitat decât este de fapt”, a declarat Javier Pax.

Exit mobile version