Bitcoin, blestemul Tesla. Acțiunile au scăzut cu 30% într-o lună

Blestemul Tesla pare să fie strâns legat de prețul principalei criptomonede, Bitcoin. Elon Musk câștigă pe o parte, dar pierde pe alta

Foto: Austin Ramsey / Unsplash.com

Blestemul Tesla s-a dovedit, în ultima lună, a fi chiar Bitcoin, ceea ce Elon Musk vedea ca fiind o sursă importantă de venituri pentru compania de mașini electrice. De când a anunțat că Tesla a achiziționat Bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari, acțiunile companiei au scăzut cu 30%.

Din acest motiv, pentru că a înregistrat un profit serios din această tranzacție, experții sunt de părere că Elon Musk ar trebui să vândă Bitcoinii achiziționați și să își răscumpere o parte din acțiunile Tesla. Cu toate acestea, multi-miliardarul nu pare să se grăbească să vândă criptomonedele cumpărate la începutul anului.

Pe de altă parte, dacă în ianuarie, acțiunile Tesla se vindeau cu aproape 900 de dolari, după o creștere anuală de 700%, acum, acestea au ajuns undeva la puțin deasupra a 600 de dolari.

Blestemul Tesla, moneda dominantă

La începutul anului, Tesla anunța că a investit 1,5 miliarde de dolari în Bitcoin pentru a-și pune la adăpost o parte din lichiditățile firmei și, totodată, că va implementa și o formă de plată în Bitcoin pentru achiziția de mașini Tesla.

blestemul tesla bitcoin

Acest anunț, dat în februarie, a făcut ca moneda dominantă de pe piața criptomonedelor să treacă de pragul psihologic de 50.000 de dolari, iar câteva zile mai târziu să ajungă și la un record de 58.000 de dolari.

Dar, după acest moment de glorie, tot Elon Musk a fost cel care a dus la decăderea criptomonedelor după ce, într-un interviu pentru Bloomberg, a afirmat că prețurile monedelor virtuale par umflate.

 

Potrivit fostului CEO al Aegon Asset Management din SUA, Gary Black, Tesla ar trebui să oprească „sângerarea acțiunilor” prin vânzarea de Bitcoin și inițiarea de cumpărare a propriilor acțiuni.

Și dacă față de cel mai înalt punct de vânzare al acțiunilor Tesla, acestea au crescut de 7-8 ori, la valoare de acum, de 612 dolari, acea valoare nu înregistrează decât o creștere de puțin sub 350%.

Mai mult, legat de ce cred unii investitori instituționali, nu numai că Elon Musk nu are de gând să vândă Bitcoinii acumulați, dar, potrivit unei note a SEC, compania vrea să achiziționeze și mai multe criptomonede.

Planurile Tesla, nederanjate de scăderea acțiunilor

Chiar și în aceste condiții, Elon Musk intră pe piața energiei din Texas, cu construcția nedivulgată anterior a unui depozit de stocare a energiei conectat la o rețea electrică aflată în dificultate. Astfel că, o subsidiară Tesla înregistrată ca Gambit Energy Storage LLC construiește în liniște un proiect de stocare a energiei de peste 100 MWh în Angleton, Texas, un oraș la aproximativ 65 km sud de Houston.

O baterie de această dimensiune ar putea alimenta aproximativ 20.000 de case într-o zi. Muncitorii de la fața locului aveau emblemele de pe echipament acoperite, dar chiar și așa, pe casca unui muncitor a fost văzută o siglă Tesla.

Mai mult, documentele publice au confirmat rolul companiei. Înregistrările proprietăților din ținutul Brazoria arată că Gambit are aceeași adresă ca o unitate Tesla, lângă uzina auto a companiei din Fremont, California.

Sistemul de stocare construit de filiala Gambit este înregistrat la Ercot. Warren Lasher, director senior de planificare a sistemului Ercot, a declarat că proiectul are o dată propusă pentru operațiunea comercială de 1 iunie 2021.

Tesla este cunoscută pentru vehiculele sale electrice elegante, dar cu toate acestea, a fost, întotdeauna mai mult decât o companie constructoare de vehicule electrice, avand în vedere că misiunea oficială a companiei este „să accelereze tranziția lumii către energie durabilă”.

Bateriile la scară utilitară sunt necesare pentru a stoca energia electrică produsă din eolian și solar, dar pot deveni și oportunități profitabile. Stocând excesul de energie electrică atunci când prețurile și cererea sunt scăzute, proprietarii de baterii îl pot revinde în rețea atunci când prețurile sunt ridicate.

Exit mobile version